Ядрената оръжейна надпревара става заразна

Ядреният подводен ракетоносец „Юрий Долгорукий“ от типа „Борей“. Снимка: арм-експо

Световната ядрена оръжейна надпревара е навлязла в нов етап и нарастването на разходите за стратегически оръжия „може да се окаже заразно“, предупреждава руският в. „Независимая газета“.

Изданието се позовава на доклад, разпространен от Британско-американския съвет за информация по сигурността (BASIC). Според учените, за модернизация на ядрените оръжия и създаване на нови, както и на средства за доставката им, в близките 10 години ще бъдат изразходвани стотици милиарди долари.

Като най-големи конкуренти през това десетилетие се очертават САЩ и Русия, които ще изхарчат за тези цели общо поне 770 милиарда долара. На Русия ще се падат 70 милиарда от тази сума, твърдят авторите; десеторно по-малко, отколкото на САЩ, отбелязва „Независимая газета“.

„Всъщност надпревара в ядреното въоръжаване няма. Москва осъществява планова модернизация на своите стратегически сили, като намалява общото им количество, а Вашингтон ще навлезе в подобен цикъл след 15-20 години“, коментира руски експерт, цитиран в материала.

В близките 10 години Русия и САЩ ще останат световни лидери по брой на ядрените бойни заряди с голяма преднина пред всички други държави, взети заедно. Теоретично обаче е възможно Китай рязко да промени своя курс и форсирано да увеличи своите ядрени сили. Китай е единствената държава, способна за 10-15 години да доближи равнището на САЩ и Русия, добавя аналитикът.

Освен тези три страни, британско-американският доклад посочва като участници в ядрената оръжейна надпревара Индия, Франция, Израел, Пакистан и Северна Корея, допълва „Независимая газета“. Решението на проблема за противоракетната отбрана (ПРО) „се спъва в политиката“ и срещата на върха между Русия и НАТО в Чикаго през май догодина може да стане решаваща за уреждането на този спор, пише всекидневникът в друг материал.

ПРО е централният проблем между Русия и НАТО, припомня „Независимая газета“ и изтъква, че според общата оценка на руската дипломация и на Държавната дума преговорите са „в задънена улица“ и „прозорецът от възможности бързо се стеснява“.

В полемиката по въпроса за ПРО звучат все повече политически нотки, които излизат извън рамките на чисто военния проблем, констатира руски военен експерт, говорил пред вестника.

Същевременно техническите възможности на системата за ПРО, каквато планира да изгради НАТО, на този етап не заплашват сигурността на Русия. Напълно е възможно страните да организират сътрудничество в тази сфера. Техни експерти вече са провели съответните консултации и са направили предложения, а до срещата Русия-НАТО в Чикаго има достатъчно време, за да се вземат решения на държавно равнище, заявява специалистът.

Той призовава двете страни „да проявят политическа воля в полза на решения с компромисен характер, които да отчитат спецификата на момента“. Американската страна обикновено не проявява никаква охота да сключва споразумения, които биха й вързали ръцете, подчертава руският наблюдател.

По време на кампанията за президентските избори в САЩ през 2012 г. държавният глава „Барак Обама е принуден да се ориентира по това съображение, а е подложен и на силен натиск от страна на своите съперници – републиканците. Руската дипломация трябва да взема това предвид“, добавя експертът на „Независимая газета“.

Руският военноморски флот все пак реши да построи самолетоносач. Окончателното решение остава за президента, но военноморските сили вече са взели решение какъв да бъде главният им кораб, съобщава междувременно „Известия“.

След дългогодишни спорове дали флотът има нужда от голям кораб със самолети или може да мине с ядрени подводници и крайцери адмиралите избраха „американски“ модел – корабни групировки със самолетоносач в центъра. Според военните, чрез тази структура зоната на влияние на руския флот ще може да се разшири, като обхване Тихия океан и Северна Атлантика, посочва изданието.

Руската Обединена корабостроителна корпорация (ОКК) вече информирала, че е решено първият руски самолетоносач да бъде атомен. Така ще отпадне нуждата да го следва танкер с дизелово гориво, обяснили специалистите. Окончателният проект на кораба трябва да бъде подготвен до 2017 година.

Както съобщи президентът на ОКК Роман Троценко, при това положение се предвижда самолетоносачът да бъде спуснат на вода през 2023 година. Дотогава военноморският флот трябва да формира ескортни групировки от по 15 кораба за всеки от самолетоносачите, чието строителство предстои. Успоредно с това ще се изграждат и нови бази за военноморските сили – липсата на такива бази съсипа навремето големите съветски кораби, пише „Известия“.

Днес руският военноморски флот разполага само с един кораб, способен да носи самолети – тежкия крайцер самолетоносач „Адмирал Кузнецов“, построен още през съветско време, напомня вестникът. Дизеловият „Кузнецов“ обаче е преживял поне три големи ремонта, продължили общо 6 години, и заради своето техническо състояние не може да носи пълноценни бойни дежурства в световния океан, допълва „Известия“.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.