Корумпирана Гърция опира пистолет до главата на ЕС

 в. Дейли мейл

В края на миналата седмица лидерите на Европа колективно въздъхнаха с облекчение. След месеци на тежки преговори те накрая постигнаха разумно споразумение, което обявиха, че ще спаси единната валута. Сега, вместо обещаната стабилност, ние се хвърляме в нова криза с неразумното решение на гръцкото правителство да свика референдум по въпроса дали гражданите трябва да приемат спасителния пакет от Брюксел.

Пазарите бяха тежко засегнати от гръцкия ход. И в самата Гърция усещането за паника и бъркотия в момента преобладава. Ако премиерът Георгиос Папандреу се е надявал да обедини и своята управляваща партия ПАСОК, и гръцкия народ с този призив за референдум, то решението му постигна точно обратния ефект. Един депутат от партията му подаде оставка, с което намали мнозинството й в парламента само до двама души, а други водещи фигури от ПАСОК призоваха Папандреу да подаде оставка. Възползвайки се от напрежението, опозиционната Нова демокрация поиска предсрочни избори.

Андонис Самарас, лидерът на Нова демокрация, вчера изрази възмущението си от това как Папандреу „изложи на опасност нашето бъдеще и нашата позиция в Европа“. Дори се носят мрачни слухове, че е възможно да бъде подготвен военен преврат срещу политиците, подобен на този от 1967 г., който доведе до прочутия режим на „Режим на полковниците“, който продължи до 1974 г.

Това, което изглежда още по-странно, е, че Папандреу изглежда е замислял решението за референдум още когато се канеше да подпише споразумението миналата седмица. Може би решението на Папандреу е просто трик на преговарянето с цел да изкопчи повече пари от ЕС. Осъзнавайки, че Брюксел е ужасен от евентуален гръцки фалит, който може да доведе до колапс цялата еврозона, сега той може би се възползва от обществения гняв в Гърция срещу мерките за икономии, за да спечели по-голяма помощ или дори по-голямо съкращаване на дълга от чуждите банки.

На практика това означава, че той насочва пистолет срещу главата на ЕС, за да получи повече пари. Проблемът е, че дори правителството на Папандреу да оцелее и да успее да проведе референдума, по никакъв начин не се знае какъв ще бъде резултатът. Ако се съди по ежедневните сцени на протести по улиците на Атина, може да се предположи, че има огромно недоволство срещу ЕС. И тези демонстранти все повече виждат гърците като жертви на германската автокрация, които са принудени да приемат по-строги мерки, само за да задоволят тираните от Берлин.
Проучванията на общественото мнение сочат, че около 60 процента от гръцкия електорат се противопоставя на споразумението от миналата седмица, което е достатъчно за решителен отрицателен вот на референдума.

Ако Гърция каже „не“ на референдума и на практика фалира заради дълговете си, страната ще трябва да напусне еврозоната. Това ще отприщи нова финансова криза, при която банките из цяла Европа ще се хлъзнат към банкрут, а цялата единна валута може да започне да се срива, когато Португалия, Ирландия и Италия също попаднат под силен натиск от страна на паричните пазари.

Възможно ли е гърците наистина да обмислят гласуване срещу спасителния пакет и довеждане до крах на собствената им страна? Не го изключвайте. Гърция винаги е имала манталитета, че е под обсада. Тя е много различна от останалата част на ЕС. Тя е била част от Османската империя в продължение на векове, преди да стане независима държава в началото на 19-ти век, и психологически е толкова част от Турция и Близкия изток, колкото и от Европа. Тя няма много общи традиции със Западна Европа.

Гърците никога не са имали нищо против да фалират заради дълговете си. Страната е фалирала през 1826 г., 1843 г., 1860 г. и 1893 г. Тя е била в дефолт през половината от съществуването си. Само две страни в света имат по-лош рекорд – Хондурас и Еквадор.

Страната няма няма много общо с напредналите общества в Северна Европа. Има слабо развита индустрия и голяма част от населението е бедно. Членството в ЕС означаваше не само щедри субсидии за държавните служби, но и ниски лихви. Преди присъединяването към единната валута, нивата на лихвите в Гърция бяха като цяло над 10 процента. Но вързани към тези на Германия, те спаднаха до 1,5 процента.
Понеже можеше да взема назаем пари много по-евтино отпреди, гръцкото правителство показа спираща дъха безотговорност и парите бяха прахосани в епичнен мащаб – повечето от тях за масивната държавна машинария.

Гърция има абсурдно голям държавен сектор, пълен със служители, които се радват на много по-висок стандарт на живот, отколкото тези в частния сектор. Много държавни служители могат да се пенсионират на 49 години с отлични пенсии. Неомъжена дъщеря на държавен чиновник може да наследи пенсията му след смъртта му, което хем възпира браковете, хем увеличава държавните дългове. Корупцията, разхищението и лошото управление бяха повсеместни, а плащането на данъци беше почти доброволна дейност. Миналата година например 34 лекари в Атина твърдяха, че печелят под 9000 британски паунда годишно, което означава, че са освободени от данъци. Един зъболекар обяви годишен доход от 250 паунда.

Гърция не може да продължава така. Твърде дълго, окуражавана от политици, следващи личните си интереси, от щедростта на ЕС и прекомерното кредитиране от чуждите банки, страната живя далеч отвъд възможностите си. Каквото и да се случи оттук нататък – дали ще бъдат общи избори или референдум – и Гърция, и Европа са на път да платят ужасна цена за това безразсъдство.

Ако Гърция все пак остане в еврозоната – било чрез положителен вот, било със смяна на правителството, безкрайният цикъл на дълга, кризата, шантажите и бъркотията ще продължат. Няма лесен изход от този хаос, което само показва колко глупав е бил Брюксел, че въобще е позволил тази назадничава, безотговорна и корумпирана страна да се присъедини към еврозоната.

БТА

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.