Медиапул: Бойко Борисов зад прожекторите на политиката

Нова книга се опитва да отговори откъде тръгва и как стига върховете в държавата сегашният ни премиер

Вероятно стотици хиляди пъти името на Бойко Борисов се е появявало в последните 15 години до днес в българските медии. Хиляди са и снимките, на които той е на централното място. Стотици са появите му в централни и по-малки електронни медии, още толкова са интервютата с него и безброй са репортажите, където той е главен персонаж. Безспорно поне от десет години Борисов е най-популярната личност в България.

Знае се и за миналото му, макар и не толкова шумно, а някои факти около това минало са казвани тук и там под сурдинка, повечето пъти неофициално и обикновено от негови политически или икономически противници. Той не се е обяснявал, не е опровергавал, нито се е оправдавал. Защото тактиката му е била нападението, никога отбрана.

Известният журналист Иван Бакалов се е опитал да повдигне завесата над личността и миналото на Борисов, като е събрал в новата си книга „В сянката на Борисов“ факти и документи, както и множество снимки за това минало. Той се е опитал да отговори на редица въпроси, които обикновено се изговарят с известна ехидност и които не получават задоволителен отговор.

Самият Бакалов нахвърля някои от тези въпроси в анонса на корицата на книгата си и обещава отговор на тях. Какво се крие зад скандала с Мишо Бирата и подслушаните разговори? Какво свързва Бойко Борисов, Валентин Златев и Георги Първанов? Защо медиите обслужват Борисов? В какъв незаконен бизнес е участвал Бойко Борисов през 90-те години? Как неговата Цветелина Бориславова стана собственик последователно на две банки и каква е ролята на Борисов в това? С кои от т. нар. мутренски среди е бил съдружник и приятел?

Защо Бакалов се захваща с миналото на Борисов? Отговорът му е следният: Бойко Борисов ще има дълго политическо бъдеще и затова е добре да се знаят фактите от миналото и настоящето му, които медиите спестяват.

Бакалов признава: „Няма съмнение, че Борисов е с качества. Няма как човек да придобие голяма популярност и да печели избори, само защото някакви кукловоди в сянка са платили, за да го издигнат и лансират. Трябва да имаш качества. Той решителен, енергичен, самоуверен, говори с прости думи, което се харесва на фона на останалите политици. Но ако малкото му качества са впрегнати да прави поразии в държавата, не само няма смисъл от тях, ами той направо вреди“.

И продължава: „Тъй като медиите го обслужват, хората не виждат пълната картина на това, което става. Зад прерязаните лентички на пътни участъци и пречиствателни станции се крие провал в икономиката, катастрофа за културата, науката и образованието, здравеопазването. Хората се чудят къде да пращат децата си на училище, защото нивото е паднало страшно, лекари и сестри непрекъснато заминават за чужбина, а средната възраст в лекарската професията е близка до пенсионната. Театрите, киното, БАН, университети са смачкани, с орязани бюджети, някои направо ще бъдат закрити“.

„Все пак, проблемите в икономиката, които създаде това правителство, могат да се решат за 4-5 години. Но една криза в образование, наука и култура се преодолява за 25-30 години. Борисов нанесе щети, главно чрез съкращения в бюджета и ликвидация в науката, културата и образованието. Това ще стане ясно занапред“.

„За Борисов все още има илюзии, които постепенно ще се разсеят и накрая ще стане омразен, както Берлускони в Италия. Но дотогава има време. В следващите години той ще продължава да е от водещите политици в държавата, дори да загуби следващите избори“, казва още Бакалов.

Премиерата на книгата „В сянката на Борисов“ е в петък от 18 часа в „Яйцето“ в СУ „Св. Климент Охридски“.

От сайта Медиапул

Арт & Шоу
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.