Путин – „лице назаем“ за „Единна Русия“

Политком.ру

Млада привърженичка на Путин и Медведев. Снимка: димовски – блог

Премиерът Владимир Путин разреши на партията „Единна Русия“ (ЕР) да използва образа му в предизборната си кампания. Както заяви Дмитрий Песков, прессекретарят на министър-председателя, съответното разрешение вече е подписано, съобщи РИА Новости. Въпросът дали Путин ще даде това разрешение се бе наредил сред интригите в сегашната изборна кампания.

„Единните“ явно бяха сконфузени от това, че Путин се бавеше с решението образът му да се използва в предизборната агитация на властовата партия. Появиха се няколко версии защо не го е взел веднага. Първата е свързана с интересите на Дмитрий Медведев.

Според нея, след като Путин го склонил да се откаже от президентските си амбиции, но същевременно да оглави листата на ЕР, днешният държавен глава убедил премиера да се дистанцира от избирателната кампания на властовата партия, поне в началната й фаза.

При това положение логиката на Медведев изглежда съвсем ясна: щом губи поста държавен глава и безспорно е по-слаба фигура в политически план, той има интерес да увеличи собствените си „политически активи“, а за целта да изгради по-тесни отношения с партията на властта – и да го стори така, че тя същевременно да се нагажда и към него. Президентът със сигурност е разисквал и евентуални структурни и кадрови промени в партията вече след изборите.

В условията на днешната властова вертикала, на фона на управляващия тандем и в контекста на доста силните противоречия между обкръжението на Путин и на Медведев, изглежда, че и двамата лидери имат интерес от засилване на взаимната им зависимост.

По-точно, Медведев има интерес Путин да интегрира своя приемник в управленската система по такъв начин, че да го превърне в труднозаменим елемент, чието отстраняване да обещава сериозни политически рискове.

Тази версия обаче има известни недостатъци: ако Путин съзнателно се дистанцира от избирателната кампания на „Единна Русия“, това би могло да намали електоралните й резултати и почти с гаранция да й препречи пътя към конституционното мнозинство.

Днес виждаме в медиите много слухове и спорове дали Кремъл изобщо си поставя в момента подобна цел – с оглед на спадналия рейтинг на властовата партия. Можем обаче с пълно основание да предположим, че си я поставя.
Рейтингът на ЕР вече достига 45-47 процента. За да спечели конституционно мнозинство, партията трябва да събере над 60 на сто. До изборите има още месец, а едва ли някой се съмнява, че ще бъде използван административен ресурс (той може да осигури общо към 15 на сто от гласовете).

Сега идва въпросът: щом политтехнолозите и социолозите са сигурни, че образът на Путин, използван в избирателната й кампания, ще донесе на ЕР допълнителни гласове, защо Путин направи пауза почти за цял месец и държа „единните руснаци“ в напрежение?

Тук вече трябва да се взрем в логиката на самия премиер. Не бива да изключваме, че този месец е бил един вид изпитание за Медведев – премиерът му е дал шанс да се изяви. Склони ли да тръгнеш начело на властовата партия? Покажи сега какво можеш.

Естествено никой изобщо не се е канел да поема реални рискове. Образът на Путин тъй или инак винаги присъства в кампанията (най-малкото чрез новинарските теми). Путин и Медведев започнаха по-често да се появяват заедно.

Накрая, за финал на избирателната кампания се подготвя наистина „страхотна“ тема: втората част от предизборния конгрес на „Единна Русия“, на който Путин ще бъде издигнат за кандидат-президент. Решението за партиен конгрес преди парламентарните избори не е било случайно.

За да разреши официално на ЕР използването на своя образ, Путин може да е бил подтикнат и от социологическите данни – анкетите сочат, че рейтингът на партията не расте, а рейтингите на двамата лидери дори спадат.

Както показват проучвания на фонд „Обществено мнение“ и на центъра ВЦИОМ, към края на октомври доверието към Путин е намаляло общо с 4 на сто – от 51 на 47 процента.

Рейтингът на доверие към Медведев рухна от 45 на 41 процента седмица след изявлението му, че напуска президентския пост, но после нарасна на 43 процента и се задържа две седмици на това равнище, а сетне отново стигна историческия минимум от 41 на сто.

На този фон Путин и Медведев ще трябва да оставят настрана всичките си вътрешнотандемни интриги и да насочат всички възможности и ресурси за оправяне на партийния рейтинг. Защото е трудно да си представим политическите последици от евентуален провал на проекта „Медведев начело в листата на „Единна Русия“.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.