Найден Зеленогорски: Как Цецо и Цецка правиха избори в Плевен

Найден Зеленогорски. Снимка: от тв екрана

– Господин Зеленогорски, възприемате ли своята загуба като част от, как да кажем, от този процес на разпад?

– Днешната пресконференция е във връзка с нарушението на Изборния кодекс и с фалшификациите и манипулациите, които за съжаление оказаха съществено влияние върху резултатите от изборите в Плевен. В Плевен разликата е само 389 гласа, което е около 0,70%. И както знаете, има поне един случай на доказани фалшификации и подмяна на вота в село Бохот, където членове на СИК от ГЕРБ са подменяли бюлетините на хората, които са подавали своя глас. Така че аз ще говоря основно за това.

– А дали, моля ви, този репортаж, който вие разкрихте, може да послужи като доказателство в съда? Как смятате, дали ще бъде уважен?

– Това, което мога да кажа е, че този запис е бил видян от седем свидетели. Така че ако това не е доказателство в съда, това, което са видели свидетелите, е доказателство. Успоредно с това нашите застъпници в секционната избирателна комисия (СИК), които са разкрили този случай, също свидетелстват, макар че вече бяха заплашени с уволнения и с физическо унищожение, което ми се струва твърде невероятна практика в България, която от пет години е член на ЕС.

– Прощавайте, кой е заплашил с толкова странни неща?

– Ами тепърва ще полицията ще установява. Но нашата…

– Какво се е случило? Бихте ли обяснили?

– Ами получила е телефонни обаждания неколкократно, че ще й се случи най-лошото, ако продължава да свидетелства и да разбунва духовете около тази история. Защото за нас тази подмяна на вота не е разработена от тези жени в Бохот. Според нас това е механизъм, който е използван във всички избирателни секции. Дори само по две бюлетини да бъдат подменени в 168 секции, резултатът е променен в полза на моя опонент. Затова ние сме подали жалба и сега изчакваме насрочване на делото, за да докажем с доказателства и с аргументи всичко това.

– Действително в случая „Найден Зеленогорски” се натрупват прекалено много обстоятелства, които говорят за някаква специална, в кавички специална, грижа към отстраняването ви. На какво го отдавате?

– Ами нека да разкажа историята накратко. Може би си заслужава да напиша една книга във връзка с тези избори. Първо, ДСБ и СДС не бяха допуснати до избори, като ми отказаха регистрация, както и на коалицията, с която винаги се явявахме в Плевен – „Заедно за община Плевен”. Това, обаче, се стори недостатъчно на ЦИК и решиха да регистрират една коалиция, която се казва „За Зеленогорски”, при положение, че аз съм единственият мъж в България с тази фамилия, и при положение, че аз не съм давал съгласието си името ми да бъде използвано за регистрация на политическа сила. Естествено, тази коалиция „За Зеленогорски” участва на изборите срещу мен и спечели 900 гласа. Това, обаче, не беше всичко. Когато започнаха изборите, започнаха и нашите проблеми. В деня на втория тур, посещавайки едно от малките населени места в Плевенска община, аз бях следен от автомобили на МВР. Моят автомобил беше спрян, беше направено нещо като обиск, без да им заповед за такъв обиск. Ако смятате, че това е нормално да се случва с основен кандидат в избори в държава-член на ЕС пет години след приемането ни, просто аз не знам как да кажа.

– Мотивираха ли се защо ви спират?

– Не. По никакъв начин. Просто този натиск, който продължаваше през цялата кампания, продължи и в самия ден на втория тур. Не искам да пропусна и това, което казах след изборите, за да не истеризирам ситуацията преди изборите, че болтовете на предното ляво колело на служебния автомобил, с който се движа, преди първия тур бяха отвити и само Господ ни спаси. Какво да разкажем повече? Мисля, че всичко е ясно.

– Господин Зеленогорски, какво искате да кажете на тази пресконференция, която предстои? Може би малко обезсилваме нейния смисъл, но защо търсите публичност?

– Ами търся публичност, за да се разбере, че в тази държава не може да се правят избори по тоя начин. Ние сме европейска държава и трябва да правим европейски избори без манипулации, без фалшификации. Самият факт, че в Кърджали се брои при 11 хил. гласа разлика, за мен е показателен, че когато се подаде една жалба, независимо от разликата, трябва да се направи всичко необходимо, да се направи броене, да се направи проверка на недействителните бюлетини, защото при нас при разлика 389 гласа те са 2500. И силно се надявам, че България е правова държава и че имаме независим съд, за да може да бъдат изпълнени всички процедури и за да може да стане ясна истината. Аз се боря за истината. Мен ме срещат хора на улицата, които плачат и казват единствено това: „Какво да кажем на децата си в каква държава живеем?”. Ако ще печелим избори с манипулации и с фалшификации, аз предпочитам една достойна загуба пред една неморална победа.

– Можете ли да кажете защо битката за Плевен беше толкова, как да кажа, ожесточена?

– Ами защото има специален интерес към мен и от страна на господин Цветан Цветанов – вътрешния министър, и от страна на Цецка Цачева, която победи на миналите избори, и очевидно тя, господин Цветанов, господин Румен Петков никога няма да забравят, че аз съм успял да изляза срещу цялата държавна власт и срещу големите пари и да се справя. А това, че постигнахме равенство на практика в Плевен при тези обстоятелства, за мен си е чист героизъм от нашия екип и съм искрено благодарен на всички, които работиха в тая кампания.

По Агенция Фокус, със съкращения

БългарияИнтервю
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.