Гугутката: Добре, арестуван съм, с белезници на земята. Но продължават да ме ритат…

Ако Бойко Борисов очаква всички да го харесват, би било странно, казва шефът на фенклуба на „Левски“

Владимир Владимиров-Гугутката, като шеф на фен-клуба на „Левски“, има пропуск да се движи долу край игралното поле и носи карта на врата си. Той е бит от полиция в качеството му на длъжностно лице. Снимка: Булфото

На 28 октомври след мача „Левски” – „ЦСКА”  фенове на „Левски” бяха брутално пребити от полицаи пред камерите на националния стадион. Те веднага заподозряха, че побоят може да е реакция след откриването на стадион „Лудогорец Арена” в Разград, където премиерът Бойко Борисов беше освиркан от левскарската агитка, която скандираше обидното „Бойко, курво“.

Историята започва още през юли, когато фенове на „Левски” бяха обвинени за взрива пред централата на РЗС. Братята Веселин и Павел Ермалаеви бяха арестувани в дома им, Павел беше освободен, но Веселин остана месеци в ареста, без срещу него да има сериозни доказателства. Беше пуснат под гаранция от 5000 лв. в края на миналата седмица. На делото беше представена експертиза, че взривът е заложен пред вратата и задействан с кабел, а свидетелите срещу Веселин твърдят, че са го видели да хвърля бомбата.
Привържениците на „Левски” протестират срещу задържането на Веселин и вероятно това е причината да изразят недоволството си, освирквайки премиера. На откриването на стадион „Лудогорец” премиерът едва ли е останал особено доволен от скандирането на левскарската агитка. Оттам тръгнаха и подозренията, че полицейското насилие срещу тях на мача с „ЦСКА” не е случайно.

Сред пострадалите в мелето е и председателят на фенклуба на Левски Владимир Владимиров – Гугутката. Въпреки че е бил на стадиона в качеството си на длъжностно лице, с карта на врата, той също е пребит от полицай и арестуван. Срещаме се с него в Съдебната палата, докато в една от залите тече делото срещу Веселин Ермалаев.

Владимиров е 45-годишен, работи като мениджър в частна фирма, бил е монтьор, работил е по сервизи, и от дете е привърженик на „Левски“.

Владимир Владимиров-Гугутката, шеф на фенклуба на „Левски“. Снимка: Хасково инфо

– Кажете за този конфликт, който сега се случи, каква е предисторията на делото?

– Те са обвинени двете момчета за взривовете пред РЗС и другото не знам къде беше ДСБ май. Аз говоря често с брат му на Веселин, той е обвинен, обаче е пуснат. Не знам каква е точно ситуацията, но били косвени обвиненията, нямало доказателства. Очакваме да го пуснат момчето. Доста време мина вече, откакто седи без нищо в ареста. Странни неща, странни. (Б. а. – По-късно същият ден стана ясно, че Веселин може да бъде пуснат от ареста срещу парична гаранция от 5000 лева)

– Това ли беше причината феновете, възмутени, да освиркат Борисов на стадион „Лудогорец”?

– Ами не знам дали е това причината, дали е друга. По принцип ние, левскарите, не сме против… Всеки си има глава на раменете… Никой не е организирал нещо, всичко стана спонтанно.

– Всички сте левскари, ама един може да е за Бойко, друг за друг?

– Да, разбира се, само за комунистите не вярвам да има левскари, но както е тръгнало, да не стане и това накрая… Много странни неща ни се случват. Аз дори не бях влязъл още на стадиона, когато освиркаха премиера. Но човек на тоя пост трябва да е свикнал и да го освиркват, и да му ръкопляскат. Аз съм председател на фенклуб – мен ме мразят сума ти левскари за неща, които се опитвам да подобря, примерно. А той е премиер на цяла България и ако очакват всички да го харесват, би било много странно…

– И какво стана там?

– Мерките за сигурност бяха да не ви казвам какви, колко полиция, колко чудо, аз не очаквам в такъв малък град да видя толкова много полиция. Претърсвания. Не пускаха на стадиона да влизат хора без лични карти. То така трябва да бъде по принцип, всеки трябва да си носи личната карта, …стига да не ти я искат през 25 метра. Там нямаше нищо организирано, той се обидил, поне така чувам, обидил се…

http://www.youtube.com/watch?v=fG_FnX4xfpQ

– По някакви канали до вас достигна, че е обиден, така ли?

– Да, да. Говорил с полицията, която била там, че той бил много изненадан, че някой си позволява да го освирка. Много странно. Разбирате ли, то е хубаво да мислиш, че всички те обичат. Ама след като си на такъв пост, много хора страдат, примерно, не че той е виновен, но виждате каква е безработицата, кой да обвинят хората, ами ще обвинят този, който е най-горе. Когато „Левски” не върви, се обвинява Батков, примерно, когато няма хора на стадиона, ме обвиняват  мен, макар че аз не мога да ги откарам там. Викат, защо няма хора. Ами какво да направя, всичко е навързано, така че това е положението.

– Сега се появи един клип, в който се вижда, че полицията много яко бие агитката на „Левски”. Повечето го разтълкуваха като отмъщение?

– Да, и на мен така ми казват. Дано да не е така.

– Вас лично арестуваха ли ви?

– Да. Аз съм доста висок и едър човек, бях повален като… не мога да повярвам, че могат така да ме свалят, толкова лесно, за секунди… Само чух „По очи!” и нито съм се съпротивлявал, защото не можеш да се съпротивляваш на полицията, аз плюс  това съм в ролята на длъжностно лице… Три дена преди това бях в СДВР, където подписвахме договори, не знам си какво, не знам си що, с полицията… Целият мач мина без никакви инциденти… Ей го е човекът (показва снимка на полицая, който го е арестувал – б.а.), сега съм в съда, тук е адвокатката, трябвало да има снимков материал, и сега ще повдигна обвинение срещу него. Защото аз съм длъжностно лице, аз съм председател на фенклуба, представил съм му се, показах му пропуск за пистата, и въпреки това бях брутално свален долу и… И най-лошото е, че … добре, арестуван съм, свален съм с белезници, но той продължава да ме рита и да ме удря. Една седмица ме болят ребрата, аз съм на толкова години и цяла България ме гледа по телевизията. Няма как да му простя на тоя милиционер, който чак толкова се вживява в ролята си на защитник на нацията. Напротив, ще го осъдя, ако не стане в България, ще го осъдя в Страсбург. Иначе аз не искам много от него. Нито пари, нито нищо. Искам да ми се извини публично и да каже: „Извинявайте, не съм аз човекът, който взима решения, но аз сбърках, извинявам се, повече така няма да правя…”, нещо такова…

– Винаги ли са си позволявали толкова много полицаите или това се случва отскоро?

– Ами това нещо, което стана, те винаги си го позволяват, само че извън стадиона, където няма камери. Особено малките привърженици са много малтретирани от полицията. Към нас, по-възрастните, малко от малко имат уважение. Но тия по-малките направо ги натискат здраво, притесняват ги. Говоря по принцип, а на този мач беше брутално, нямаше малки, големи, всички под ножа.

Владимир Владимиров-Гугутката (вляво) и Димитър Ангелов-Дучето, водачи на феновете на „Левски“ и ЦСКА, се ръкуват на пресконференция през февруари 2011 г. Снимка: Булфото

– Откъде тръгна целият конфликт, какво точно стана?

– След всеки мач, това е разрешено от полицията, всеки си застава пред сектора, както ние, така и отсреща, и си прибираме хореография, транспаранти и т.н., каквото е останало, знамената си събираме. Това е разрешено от полицията и го знаят много добре. В тоя момент идват двама, казаха ми, че са някакви селски полицаи – от Перник, от Разград, не знам откъде, но не са от софийските. И отвличат показно едно момче. Просто аз не мога да повярвам, виждам го -тичат двама, хващат едно момче на 17-18 години и го повличат нанякъде. В тоя момент те много добре знаят, че привържениците няма да си оставят приятеля просто ей така да го отвлекат, без да ти дадат обяснение…

– Той правеше ли нещо?

– Не, той събираше знамената на стадиона, на пистата. Те го отвличат и вече момчетата скачат с въпроси -какво, защо го арестувате, дайте обяснение. Никой не е посегнал. В тоя момент, видях около 200 човека с щитове, шлемове и палки, как нападнаха привържениците и започнаха да ги налагат зверски с палки. Всичко го има записано. Аз не искам да вярвам в тия филми, но ми казват, след мача, цял мач са ни дебнали нашата публика, ние не се издънихме изобщо. И вече, като видяха, че всичко е наред, знаеха как могат да провокират побой над нас. А най-грозните сцени са се развили извън стадиона, с джипове буквално по тротоарите са карали и са биели хората, през прозорците се появява полицай с палка и почва да налага хората, които са се крили по заведения, мазета, дворове, къщи са ги приютявали едва ли не. Лов на хора, на български граждани. И това го има по кадрите….

– Според вас защо изобщо е възможно да се случват подобни неща?

– Не мога да си го обясня, просто не мога да си го обясня…

– Версията за отмъщение май…?

– Май, май… Може и това да е, но не ми се вярва, че преди изборите точно ще го направят това нещо. Това се случи преди деня за размисъл, в петъчния ден. Но нали ви казвам, да иска да ти отмъсти, трябва да го направи по доста по-хитър начин. За мен преди изборите точно да бият хора така… Според мен, ако тоя вариант отпадне, другото е от некадърността на полицаите. Друг вариант няма.

– По принцип общува ли с вас полицията?

– Да. Нали ви казвам, аз отивам преди по-големите мачове, дори и преди по-малките. Отиваме в СДВР, при Антон Златанов, и още от неговата група полицаи, разбираме се колко стюарда ще има на мача и т.н.,, Калоян Зарзанов, който е управител на стадион „Георги Аспарухов”, и той присъства, подписваме документи, протоколи, че сме се разбрали. Разбирате ли, имахме диалог с тая полиция, докато не ни пребиха показно. Което ми е много чудно. Просто нямаше нищо, за да ни бият. Да бяхме направили нещо… то пак не трябва да се бие човек. По съвсем друг начин можеха да го арестуват това момче. Да дойдат и само да му кажат дай си личната карта, да му запишат данните на другия ден и т.н. За какво трябва показно пред всички? За да стане бой, то това беше целта.

– Сблъсквали ли сте се преди с подобно нещо като председател на клуба?

– Сблъсквал съм се с много неща, но това беше върхът. Когато има виновни привърженици, те ги задържат, обаче ги задържат по видео кадри и ги викат на другия ден, вкарват ги в съда, съдията решава виновен ли е, не е ли, всичко най-нормално. Но на стадиона? Това е просто некомпетентно така да се направи. Друг път, имаме хора със забрани да посещават футболни мачове… Снимат ги, на другия ден или след една-две седмици ги викат, влизат в съда, съдът решава забрана година и половина или две да не посещаваш мачове. И това е, елементарни работи.

– Много хора смятат, че феновете сами си просят такова отношение?

– Ами това го правят медиите според мен. Ние дадохме пресконференция, почти никаква гласност. Отваряме разни сайтове, четем, че привържениците на „Левски” са наркомани, всички са наркомани, всички са такива… Това го правят умишлено, защото знаят, че точно тези футболни привърженици са една от най-активната част на населението, която участва в протести, която винаги е била коректив на властта. Както стана в Катуница, там привържениците на „Ботев” и на „Локото”… Не ни харесват просто – и медиите, а медиите знаете, че са на хранилка на властта. И оттам стават тия неща, поръчкови статии, поръчкови журналисти. Нормално е да не ни харесват, обикновеният човек вика, как ще посягаш на полицай? Ама на него трябва да му се обясни и той няма да повярва, че първо полицаят идва и… Докато не му се случи на някой няма да повярва. А всеки е страдал от полицейски произвол. Аз съм сигурен, че всеки българин, който кара кола, поне пет пъти в живота си е дал подкуп на полицай. Хайде, да не са всички, да са петдесет процента…

– Поддържате ли връзки с врага от ЦСКА, с Дучето?

– Преди мача Левски – ЦСКА лично той ми донесе пропуски за пистата, заедно с него бяхме в СДВР, подписахме протоколи, разбрахме се там.

– Значи имате някакви дипломатически контакти?

– Имаме, да, то и Русия и САЩ имат контакти, така че…

– Той сега по повод тоя бой изрази ли  някакво мнение?

– Изрази, да. Обади ми се и каза, че ме подкрепя напълно. Защото миналата година на стадион „Георги Аспарухов” полицията изгони 2000 човека, привърженици на ЦСКА. Просто ги изгони, защото 15 или 20 човека чупеха и хвърляха железа, бомбички, бутилки. А те изгониха 2000 и кусур човека от стадиона. Ние тогава също бяхме солидарни, излязохме с позиция, че не сме съгласни. Все пак футболът е за зрителите. За какво сега ни наказват за тоя мач? Наказват ни с един мач лишаване от домакинство, тоест без публика. А защо? Защото ни набиха полицаите, навънка ни биха, арестуваха 44 човека и наказаха „Левски”. Странни неща…

– Какво ще правите оттук нататък?

– Продължаваме, какво да правим. Явно искат да ни откажат да ходим по мачове, но ние пък ще си ходим напук на всичко. Това е.

БългарияИнтервю
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.