„Окупирай Уолстрийт“ повежда борба за „запазена марка“

Франс прес

Около марката „Окупирай Уолстрийт“ (ОУ) се разразява истинска битка – едва шест седмици след зараждането си движението, борещо се срещу Уолстрийт, подаде молба за регистрация на запазена марка, за да не допусне да бъде лишено от нея. Интересът към „производните“ продукти, които движението би могло да предложи, като тениски, каскети, чанти и всевъзможни джунджурии, е толкова голям, колкото и към темите, които засяга – растящото неравенство, властта на финансовите институции и парите.

На 24 октомври хората от „Окупирай Уолстрийт“, които все така лагеруват на площад „Зукоти“ близо до Уолстрийт в Ню Йорк, решиха да подадат заявление за депозиране на марка в американското Бюро по регистрация на патенти и търговски марки. „Има няколко организации, които се опитват да депозират марката „Окупирай Уолстрийт“, обяснява Самюъл Коен – адвокатът, заел се със случая. Движението действа „изключително в самозащита на този етап, за да бъде сигурно, че ще може да използва името си, без да се налага да се бори с други организации“, отбелязва той.

Други обаче го изпревариха. Шест дни по-рано двойка от Лонг Айлънд – Даян и Робърт Мареска – подадоха заявление за депозиране на марка „Окупирай Уолст.“. В заявлението те посочват, че искат да използват марката върху тениски, суичъри, а също върху каскети, шапки, чадъри, спортни сакове, плажни чанти, раници и т. н. Робърт Мареска казва, че идеята му хрумнала след успеха на ръчно щампованите тениски, предлагани срещу доброволно дарение на пл. „Зукоти“.

На 24 октомври, само няколко часа след „Окупирай Уолстрийт“, Винсънт Фераро – собственик на базираната в Аризона компания „Фер-Енг“ също подал молба за регистрация на марката „Окупирай Уолстрийт“, за да я използва върху чанти, шапки, спортни блузи, портфейли, тениски и др.

„По никакъв начин, включително политически, не съм свързан с ОУ“, посочва в имейл Фераро. „Аз се занимавам с бизнес, а информацията – независимо дали става дума за запазени марки, за имена на домейни или за аналитични данни – е богатството на 21-ви век“, подчертава той.

За разлика от конкурентите си, движението „Окупирай Уолстрийт“, което също споменава тениски и чанти в заявлението си, „вече ползва“ марката, изтъква Самюъл Коен. Те вече имат вестник, изработват тениски на място, а имат и интернет-сайт, така че сме много уверени в предимството си пред конкуренцията“, отбелязва адвокатът.

В подадената от движението молба за регистрация на марката са изброени уебсайтът, вестникът и всичко, което може да се използва във видеоматериали или за образователни програми. Малцина от хората на пл. „Зукоти“ знаеха онзи ден нещо за процедурата за регистрация. „Много хубаво, но това не е моя грижа“, казва Сам Макбий пред голямо пано, осъждащо жертвите, дадени в Ирак и Афганистан.

Други обаче не крият неодобрението си. „Глупаво е. Това е политическо движение, а не бизнес“, казва критично пожелал анонимност негов „висш представител“. „Символично това нанася вреда на движението“, отбелязва друг от лагеруващите. Във всички случаи ще трябва да се изчака четири-пет месеца до получаването на отговор на молбата за регистрация, смята Самюъл Коен.

Не се знае какво ще стане с движението дотогава. Търговците обаче не чакат: в „иБей“ на словосъчетанието „Окупирай Уолстрийт“ излизат над 5000 резултата, препращащи ни към море от тениски с вече добили популярност лозунги на движението като „Ние сме 99-те процента“.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.