Държавите шампиони по фалити

в. Файненшъл таймс Дойчланд

Ако Гърция обяви неплатежоспособност, това ще бъде шестият фалит в дългата история на страната. Немалък брой, но има страни с още по-внушителен брой банкрути. При фалит на Гърция би било добре, ако другите държави се въздържат от критика и злорадство, най-малкото заради собствената си история – гръцките фалити биха били с два по-малко от германските и с цели седем от испанските, изчисляват икономистите Кармен Райнхард и Кенет Рогоф.

Испания

От историческа гледна точка испанците са световни шампиони, когато става дума за неплащане на дългове. Според изчисленията на Райнхарт и Рогоф досега в историята си Испания 13 пъти е обявявала фалит или поне не е изплащала голяма част от задълженията си. До 1800 година Испания обявява неплатежоспособност шест пъти, а само през 19 век фалитите са седем. Испанският крал Фелипе Втори по време на управлението си довежда страната до банкрут три пъти – през 1557, 1575 и 1596 година. Причината са поредицата скъпи войни, които монархът води.

Португалия

Съседът на Испания също има дълга история на нередовен длъжник. За първи път страната фалира през 1560 година, а през 19 век натрупва пет банкрута.

Франция

Изследването на Райнхарт и Рогоф сочи, че Франция е обявявала фалит пет пъти в историята си, последният от които е през 1812 година. Особено зрелищен е финансовият срив през 1805 година, когато френски търговци спекулират с испански сребърни резерви в Мексико. Вероятно в миналото френската държава би фалирала още няколко пъти, но владетелите прилагали един наистина ефективен, макар и доста ужасяващ „спасителен механизъм“ – ако дълговете ставали твърде големи, то вътрешните кредитори просто били екзекутирани.

Русия

Русия вече е обявявала банкрут пет пъти в историята си – през 1839, 1885, 1918, 1991 и 1998 години. Последният фалит се дължи на криза с рублата, тъй като страната е засегната от голямо изтичане на капитали. „Спусък“ за кризисните процеси тогава е Азиатската криза, започнала през есента на 1997 година. Тя води до срив в цените на петрола, което просто стопява руските печалби от износ.

Аржентина

През 2002 година Аржентина обявява най-големия досега държавен фалит в историята. Засегнати са плащанията по облигации за над 100 милиарда долара. Причина за кризата е тежка рецесия, която в крайна сметка води до колапс на финансовата система. През 2001 година президентът Адолфо Родригес Саа спира плащанията по дълга.

Германия

След Втората световна война Германия фалира, тъй като Хитлер е финансирал войната, пускайки печатницата за пари. През 1948 година първоначално в западната, а след това и в източната окупационна зона е направена парична реформа. Райнхарт и Рогоф стигат до извода, че от 1618 година Германия и съществувалите преди единството германски държавици са фалирали общо осем пъти.

Мексико

В историята на Мексико фалитите също са осем. Последният е преди 29 години, когато финансовият министър Хесус Силва Ерцог през август 1982 година обявява частичен фалит. Тогава мексиканците са натрупали задължения за 80 милиарда долара, а трябвало да се справят и с отлив на капитали. Останала част от Южна Америка също не е пощадена от държавна неплатежоспособност. Само през 19 век Венецуела фалира шест пъти, а Колумбия, Хондурас, Коста Рика и Доминиканската република – почти по четири пъти всяка. Хондурас поставя своеобразен рекорд – Райнхарт и Рогоф изчисляват, че страната е била неплатежоспособна през 64 % от периода след обявяването на независимост през 1821 година.

Великобритания

През 1340 година британците обявяват първия държавен фалит в историята на Европа. След неуспешно нападение срещу вечния противник – Франция, довело до избухването на 100-годишната война, Англия не успява да изплати дълговете си към италианските кредитори.

Гърция

Гърция може и да не е най-тежкият случай в историята, но не е и в особено добра позиция. От обявяването на независимостта през 1829 година гръцките държавници фалират общо пет пъти. Според Райнхарт и Рогоф пък през поне половината от времето страната е била в положение, подобно на сегашното – с тежки финансови проблеми и на крачка от банкрута. За сравнение: Германия е била в „предфалитно“ състояние през близо 13 % от периода след 1800 година.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.