Защо Борисов изведнъж се загрижи за банката на Пеевски?

„Тези пари са си били там, ако тръгнем да ги вадим, ще фалираме банката и тя ще повлече всички останали” – това каза премиерът Борисов за държавните пари в Корпоративна търговска банка.

Това е банката, с чиито кредити са купени всички вестници и медии на Делян Пеевски. Напоследък за пореден път се вдигна шум, че тази банка с държавни средства финансира медии, които пък обслужват правителството.

Вестниците на Пеевски, ТВ 7 и др., не просто създават медиен комфорт на премиера, като не го закачат. Те се занимават с активна пропаганда в негова полза, която се състои основно от клевети срещу политическите му противници. Вестниците на Пеевски се специализираха в продължителни черни кампании срещу тях (виж например тук).

И цялата тази мръсотия се финансира от Корпоративна търговска банка, която е дала парите за вестниците на Пеевски. А тази банка преуспява, благодарение на държавните пари в нея. Тя не е някаква банка с клонове в цялата страна, в които вложители внасят пари, а тя им осигурява банкови услуги.

Това е бутикова банка, с няколко офиса в страната, която държи държавните пари, дава ги като кредити на едро на други банки, които й плащат лихви многократно по-високи от лихвите, които тя плаща на държавата. И има излишъци, с които раздава кредити на Пеевски да си купи поредните вестници, за да очерня противниците на Борисов…

По този повод премиерът каза, че само около 20% от държавните пари били в Корпоративна търговска банка. През февруари тази година вестник „Сега“ публикува справка от министерството на икономиката, получена по Закона за достъп до информация, за средствата на държавни предприятия в банки.

От нея се вижда, че в края на миналата година десетте най-големи държавни компании (Български енергиен холдинг, „Булгаргаз“, „Булгартрансгаз“, Национална електрическа компания, ТЕЦ „Марица-изток 2“, АЕЦ „Козлодуй“, Национална компания „Индустриални зони“, „Кинтекс“, „Булгартабак холдинг“, „Благоевград – БТ“) са държали в банки 412 млн. лв. Делът от тях, който е в Корпоративна търговска банка, е 285 млн. лв., или 70%.

Тоест банката зад вестниците държи над две трети от парите на най-големите държавни фирми. Това някак не се връзва с приказките на Борисов, че в нея са само около 20% от държавните средства. Човек се чувства неудобно да опровергава лъжите на премиера. Борисов поставя в неловко положение всеки, който се опитва да каже истината, защото на практика се принуждава да разобличи премиера на България в откровена лъжа.

И останалата част от твърдението му – че ще фалира банката, ако изтегли парите от нея – е толкова вярна, колкото и за 20-те процента. Не е речено, че трябва изведнъж да изтегли всичките, а постепенно. Много банки на драго сърце ще приемат част от тези сметки и ще дадат на държавата по-добри условия от Корпоративна търговска банка (КТБ).

Но правителството ги е съсредоточило в КТБ именно, защото тя подкрепя обслужващите го медии. Затова Пеевски и директорът на банката Цветан Василев се престарават в обслужването, за да си осигурят тези пари от държавата. В тази банка държавни пари са влезли още при предишното правителството.

Но Борисов не само им ги гарантира, но и ги увеличи, поради което вестниците на Пеевски („Телеграф”, „Уикенд” и др.) се обърнаха на 180 градуса и както го нападаха преди изборите 2009 г., изведнъж запяха песни за него като за национален герой.

Тоест – Борисов корумпира вестниците. Слагаческите медии, които разливат помия, са негови производни. Те са му лика прилика, образ и подобие.

Борисов – властелинът на вестниците лайномети, финансирани с държавни пари…

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.