ЦРУ те гледа в социалните мрежи

Асошиейтед прес

В безименен индустриален парк във Вирджиния, в невзрачна тухлена сграда, ЦРУ следи туитовете съобщенията в Туитър – бел. ред. , достигащи до 5 милиона на ден.

В центъра за разузнавателна информация от открити източници (Open Source Center), екипът, известен с „нежното“ име „отмъстителните библиотекари“, проверява също така Фейсбук, вестниците, телевизионните канали, местните радио станции, сайтовете за чат – всичко в чужбина, до което всеки има достъп и към което може да добавя съдържание открито.

От арабски до китайския език мандарин, от гневно съобщение в Туитър до сериозен интернет блог – аналитиците събират информация, често пъти на местния език. След това те я сравняват с местната преса или с тайно прихванати телефонни разговори. Оттам те създават картина на ситуацията, търсена на най-високо ниво във Вашингтон, като дават поглед в реално време, например върху настроенията в региона след акцията на „Тюлените“, при която беше убит Осама бин Ладен или пък прогноза в коя близкоизточна страна назрява бунт.

Да, те предусещаха въстанието в Египет; просто не знаеха кога точно ще избухне, сподели директорът на центъра Дъг Накин. Центърът вече бе „предсказал, че социалните мрежи в страни като Египет могат да променят правилата на играта и да се окажат заплаха за режима“, каза той в дадено неотдавна интервю за Асошиейтед прес. Според представители на ЦРУ това е първият път, когато журналист получава изобщо разрешение да посети управлението с такава цел.

Центърът на ЦРУ е създаден след препоръка от Комисията за 11 септември, и неговият главен приоритет е борбата с тероризма и неговото разпространение. Но спектърът от неща, които няколкосотинте аналитици (точният им брой се пази в тайна) следят, е доста широк – от достъпа до интернет в Китай до настроенията по улиците на Пакистан.

Макар че повечето от тях са базирани във Вирджиния, аналитиците са разпръснати и по американските посолства из целия свят, за да „измерят“ отблизо пулса на обектите, които следят. Най-успешните аналитици са нещо като героинята в романа „Момичето, което си играеше с огъня“ – чудновати, непочтителни компютърни хакери, които „знаят как да намерят неща, които другите не знаят, че съществуват“.

Тези с магистърска степен по библиотечни науки и владеещи няколко чужди езика, особено тези с майчин чужд език „представляват много добри офицери за следене на информационни източници“, каза Накин.

Центърът започна да съсредоточава вниманието си върху социалните мрежи, след като наблюдаваше как Туитър разтърси иранския режим по време на Зелената революция от 2009 г., когато хиляди протестираха срещу резултатите от изборите и преизбирането на иранския президент Махмуд Ахмадинеджад. „По това време персийският беше станал третият език с най-голямо присъствие в социалните мрежи и блоговете в интернет.“, каза Накин.

Анализът на центъра под една или друга форма почти всеки ден попада в ежедневния разузнавателен брифинг на президента Барак Обама. След като през май Бин Ладен беше убит в Пакистан, ЦРУ следеше Туитър, за да предостави на Белия дом представа в реално време за настроенията по света.

Тъй като не винаги може да се определи с точност географското местоположение, от което е изпратено дадено съобщение, аналитиците анализират реакциите по езици. Резултатът: мнозинството от съобщенията в Туитър на урду, официалният език в Пакистан, както и на тези на китайски, бяха негативни. Китай е близък съюзник на Пакистан. Пакистанските представители възнегодуваха срещу акцията, определяйки я като накърняване на суверенитета на страната – болезнена тема, която продължава да усложнява американско-пакистанските отношения.

Когато няколко седмици след атаката президентът произнесе своята реч, в която засегна близкоизточни проблеми, негативните туитове през следващите 24 часа дойдоха от Турция, Египет, Йемен, Алжир, Персийския залив, а също така от Израел, като в съобщенията на арабски и на турски Обама бе обвиняван, че подкрепя Израел, а в тези на иврит речта му бе заклеймена като проарабска.

През следващите няколко дни основните медии стигнаха до същите заключения, до които стигна и секретната сфера на американското разузнаване, основавайки се на анализ на прихваната информация и сведения, събрани от местни хора. Центърът също така сравнява своите резултати, получени от социалните медии с тези на социологическите агенции, за да разбере кои от тях представят по-точни данни, каза Накин.

„Правим, каквото можем, за да не допуснем данните, които получаваме, да идват само от градските елити“, каза той, признавайки, че само малка част от населението в районите, които центърът следи, има достъп до компютри и интернет. Но той посочва, че достъпът до социалните мрежи чрез мобилни телефони нараства на места като Африка, което значи, че „по-голяма част от населението, отколкото можем да очакваме, изказва свободно мнението си. А това не личи от простото преброяване хората, които имат достъп до фиксиран интернет в дадена страна.“

Интернет страници като Фейсбук и Туитър също станаха ключово средство за следене на бързо развиващи се кризи като безредиците, които бушуваха из Банкок през април и май миналата година, каза заместник-директорът на центъра. Асошиейтед прес се съгласи да не разкрива самоличността му, защото понякога той все още работи под прикритие в чужбина.

В качеството му на директор, самоличността на Накин е оповестена публично от управлението, въпреки че местоположението на центъра се пази в тайна с цел да се избегнат атаки – както физически, така и кибернетични.

Зам.-директорът е бил част от малкия 20 членен екип от американски правителствени служители, които съумяха да ръководят посолството на САЩ в Банкок по време на бунтовете, когато протестиращите излязоха по улиците, стекоха се в квартала на посолството и хванаха като в капан американските и тайландските дипломати в домовете им.

Армията се намеси, а информацията от традиционните медии почти пресекна, защото местните репортери или бяха блокирани, или сплашени от правителствените сили. „Но в рамките на един час, цялата информация за ставащото заля Туитър и Фейсбук“, каза зам.-директорът. ЦРУ засече между 12 и 15 потребители, които изпращаха съобщения за актуалното положение и снимки от демонстрациите, направени с мобилни телефони.

Служителите на ЦРУ сравниха данните от потребителите на Туитър с тези от оскъдните новини в медиите, за да преценят кой от тях предава надеждна информация. Също така самите потребители в Туитър се контролираха помежду си, като съобщаваха, когато някой даваше неточна информация. „Това ни помогна да стесним кръга до дузината потребители, на които можехме да разчитаме“, каза той.

Накрая, докато траеше кризата, около две трети от докладите на посолството, разпращани до всички правителствени институции във Вашингтон, се базираха на анализите на откритите информационни източници на ЦРУ.

БТА

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.