Великото преселение на китайските богаташи

в. Газета виборча

Китайки пред луксозен магазин в Пекин. Снимка: луксуо

Ако комунистическата власт е разчитала, че позволявайки на китайците да трупат богатства, си е купила лоялността на средната класа, явно е грешала. Близо половината от най-богатите граждани на Китай мислят за емиграция.

Това личи от съвместния доклад на изследователския институт Хужун от Шанхай и Китайската банка, публикуван във вестник „Чайна дейли“. От 1999 г. институтът Хужун всяка година прави класация на най-богатите китайци. Оказва се, че 46 процента от анкетираните тази година между май и септември в 18 града – средностатистическият участник в допитването е на 42 години и има състояние от 9,6 милиона долара – искат да емигрират от страната, а 14 процента вече готвят необходимите документи. Повечето от богатите китайци биха искали да живеят в САЩ или Канада.

Решението за заминаване обикновено се взима не по политически причини, а от практични съображения. Богатите китайци много пътуват и сравняват качеството на живот в родината си и в други страни.

„В Пекин цените на жилищата вече са като в чужбина, но в Китай хората нямат достъп до много други социални придобивки. Животът зад граница струва колкото и в Китай, но там се живее по-добре,“ казва за едно от лъскавите китайски списания богата китайка, представила се само като Луо. Тя е емигрирала във Великобритания.

Цели 60 процента от богаташите, които решават да напуснат Китай, посочват като причина ниското равнище на обучение в училищата. А както е известно, жителите на страни като Китай, Япония или Южна Корея поставят образованието на първо място и са готови на всякакви жертви, за да дадат добро образование на децата си.

Според китайските богаташи, възползващи се от сегашната политико-икономическа система, в Поднебесната империя може да направиш състояние, обаче не може да живееш – такива са изводите от доклада. Замърсяването на околната среда, пренаселеността на много от регионите, засилващите се имуществени контрасти и съпровождащото ги усещане на богатите, че са в опасност (макар че живеят в затворени комплекси), липсата на правни гаранции за частната собственост и на честен съд – това са причините, които най-често се посочват като фактори, развалящи качеството на живота. По-смелите добавят, че на Запад хората са по-свободни.

Всеки трети заможен китаец, който решава да емигрира, се възползва от преференциалните имиграционни закони, въведени от страни, които искат да привлекат китайски инвестиции. Достатъчно е да декларираш, че инвестираш определена сума, например в Канада, САЩ или Великобритания, за да получиш веднага право на постоянно жителство. Защото китайците емигрират с парите си – купуват луксозни апартаменти и къщи в Лондон, Флоренция или Торонто.

Най-често все пак се установяват в Хонконг, който, макар да е част от Китай, има голяма автономия и де факто е държава в държавата. За нуждите на богатите сънародници там се строят скъпи квартали, разширяват се болниците и студентските градчета.

Допреди 30 години комунистически Китай бе една от най-егалитарните държави на света. Повратът настъпи след смъртта на основателя на комунистическата държава Мао Цзедун през 1976 г., когато партията обяви, че е похвално да забогатяваш. Днес в Китай живеят 271 милиардери (в долари), тоест два пъти повече, отколкото са били през 2009 г. Повече са само в Съединените щати – 400.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.