Борисов закрива „Спешна помощ”. Този път рискът е и за богати, и за бедни

Може да караш джип мерцедес и да имаш 15 млн. в банката, но да умреш на 10 км от София от инфаркт

Спешна медицинска помощ в цялата страна има единен номер за повикване и е отделна структура. Снимка: Булфото

Що Бойко Борисов не започне да плаща и на пожарникарите на угасен пожар, да види какви пожари ще пламнат из страната – такова сравнение със системата на заплащане в здравеопазването направи преди време в e-vestnik може би последният фелдшер в България (виж тук).

Сега болниците лекуват така, че и на здрав пациент му измислят 100 повода за изследвания, процедури, дори и излишни операции, за да вземат повече пари от Здравната каса. Същевременно болниците отказват да лекуват пациенти без здравна осигуровка. Те в България са над 2 милиона души. Те живеят само на късмет, докато дойде денят, в който ще се наложи да лежат в болница, да им се прави операция и т. н. И тогава трябва да внасят здравни осигуровки накуп, за да ги спасяват. Но не всеки може, а и това не е достатъчно най-често. Трябва да си платиш.

В Щатите, страна в която процентът на здравно неосигурените е доста по-малък от България, но е огромен като абсолютен брой – почти 50 млн. души – всеки може да получи спешна помощ, дори да го оперират. Има във всеки град болница, която ще приеме и най-големия бедняк. Дали ще плаща после доживот мизерни центове от доходите си, дали ще мине по някакво перо в самата болница, от някакви фондации, но шансът на човека без осигуровка в САЩ да се спаси е по-голям от България. У нас се плаща всичко. Единствена подобна социална болница засега е „Пирогов”, която има специален статут на институт за спешна помощ.

Нова инициатива на премиера Борисов и здравния министър обаче поставя риск не само за хората без осигуровки. Занапред и осигурените, дори в частни фондове, ще бъдат заплашени. България става страна, в която може да караш мерцедес за 100 000 евро и да имаш 15 милиона в банката, но да умреш като куче на 10-20 километра от София, ако получиш инфаркт или катастрофираш на магистрала „Тракия”. Не че и сега линейките идват навреме, но се готви …закриването на „Спешна помощ”.

Преди седмица премиерът Борисов нахвърля в типичния си стил на крак пред журналисти идеи за реформи на спешната медицинска помощ – да я закрие и тя да премине към областните болници. Така щял да се съкрати 1200-1300 души, които били „паразитни структури”, които се „дублират навсякъде”. Според Борисов директорите на големите болници били съгласни, че спешната помощ трябва да мине към областните болници.

Но против тези реформи е Лекарският съюз и хората от Центровете за спешна помощ. Сега те са отделна от болниците структура, която е така организирана, че да реагира само на спешни повиквания и да кара пострадали в болниците. За нея няма значение дали пострадалият е здравно осигурен или не.

Занапред, когато тези линейки идат към болниците, линейките, които сега са само за спешна помощ, ще бъдат натоварени кой знае с какви още задължения. Неизбежно е. Няма да има целево отпуснати пари за спешна помощ. Всичко ще влиза в бюджета на болницата. И тя, като търговско дружество, ще почне да смята, дали да праща линейки. И то за хора, които не се знае дали са здравно осигурени.

Ако сега има оплаквания от бързината на спешна помощ, какво ще стане тогава?

Колите на столичната „Спешна помощ“. Снимка: Булфото

Сега в България, ако се случи нещо с някой от 2-та милиона души без здравна осигуровка, спешна помощ може да го откара в болница и там да го спасяват като спешен случай. Занапред не се знае. Когато спешна помощ трябва да се намеси и човекът не е здравно осигурен, съответната болница няма да получава пари от здравната каса за спасяването му и болниците масово ще се мъчат да игнорират такива пациенти още при повикване, да насочат обажданията към друга болница и т. н. Те го правят и сега, когато пациентът им идват на крака, а не с линейка като спешен случай.

Такава реформа се кани да направи Борисов, уж за икономии. Никой не знае колко души ще умрат от нея. Цялостната му философия, на него и на Дянков, е рестрикции, съкращения, ликвидация. Вместо стимули за производство, потребление, за да се оживи икономиката, тези двамата измислят постоянни ограничения. Само за магистрали, полиция и стадиони няма икономии.

В областта на здравеопазването няма никакви реформи, освен съкращения и ликвидации. Парите за здраве са малко и изтичат. В опити да ги съкрати още, Борисов започна още в началото на властта си грозна кампания срещу лекарите. Размахвайки 2-3 случая, той изкара всички лекари крадци и измамници, които си пишат по десетки хиляди заплати (по подобен начин изкара и учените от БАН тунеядци).

Това става в момент, когато средната възраст на лекарите в България е близка до пенсионната. Тоест – млади лекари няма, сега завършващите заминават за чужбина, защото не искат тук да взимат мизерни заплати в лоши условия за работа, а същевременно премиерът им да ги обвинява, че са крадци и измамници.

Най-напред остра липса се почувства при анестезиолозите. В момента те са около 750 в страната, а са нужни 1500. Те първи побягнаха за чужбина заради многократно по-доброто заплащане. Освен лекари, всяка година все повече медицински сестри заминават за чужбина. И техният брой е близо до критичния минимум. И на този фон реформата, която е измислил Борисов, е да махне „Спешна помощ” и да разпредели хората и линейките към болниците. И така всичко ще се подреди.

На конференция в Пловдив преди няколко дни представители на 23 от общо 28 областни центрове за спешна медицинска помощ са взели решение да протестират срещу предложението за преминаване на Спешната помощ към областните центрове. В отворено писмо те казват, че областните центрове са „търговски дружества със смесено участие и няма средства, с които държавата да ги убеди да разходват само за спешност предоставените им пари“.

Болниците ще си разпределят бюджета както намерят за добре, а такива дейности като спешна помощ, която трябва да се намесва и при хора без здравни осигуровки, ще остава последна грижа.

Снимка: Булфото

„Не вярваме, че държавата ще продължи да дава пари за спешна помощ както досега и най-вероятно ще трябва болниците да плащат за оказаната спешна помощ, което ще доведе до натрупване на още по-големи техни дългове, казва д-р Анелия Маждракова от столичния Център за спешна медицинска помощ. Според нея предвидените още 15 млн. лв. за спешна помощ за 2012 година няма да стигнат, ако се разпределят по областните болници.

Това е помощ за всеки българин. И българското правителство е решило на практика да я закрие.

Д-р Маждракова обяснява, че болниците се съобразяват предимно с Търговския закон и изискванията на Здравната каса, като ще задължат лекарите да приемат само здравноосигурени. Според нея това ще подчини здравеопазването на пазарната икономика, а лекарите ще са принудени да нарушават Хипократовата си клетва, връщайки пациенти без осигуровка.

От лекарския съюз директно казаха, че съкращаването на администрацията няма да увеличи заплатите на лекарите, както твърдят здравният министър и премиерът. Цялата администрация на Спешна помощ се състои от 469 души, от които 212 са електротехници и монтьори за линейките. Останалите 267 души „дори и да се съкратят, няма как да се увеличат двойно заплатите на лекарите“, казва д-р Димитър Ленков, секретар на Лекарския съюз. Тоест, премиерът Борисов отново говори на едро. Или направо лъже.

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.