Никарагуанските сандинисти – от революционери до магнати

ДПА

Предизборен плакат на Даниел Ортега

Сандинисткият фронт за национално освобождение (СФНО), който спечели изборите в Никарагуа в неделя, е много по-различна политическа сила от онази, която свали от власт една от най-укрепените диктатури с въоръжена революция през 1979 г.

Зародил се през 60-те години на миналия век като сила от млади партизански бойци Фронтът, както е все още известен, дойде на власт през 1979 г., но я загуби през 90-те години, когато лидерът му Даниел Ортега бе разгромен в изборите от Виолета Чаморо след десетилетие на революция, война и недоимък. Ортега остана 17 години в опозиция, а през 2006 г. спечели изборите с обещания за „работа и мир“ и подкрепата на венецуелския му съюзник Уго Чавес.

През последните пет години Чавес осигури на правителството на Ортега нисколихвени заеми и петрол с голяма отстъпка, печалбите от които са управлявани от членове на президентското семейство чрез частни компании, без държавен контрол. Макар подробностите за щедростта на Чавес да са неизвестни, данни от Централната банка на Никарагуа сочат среден приход от най-малко 457 милиона долара годишно. „Онези, които мислят Даниел Ортега за неспособен политик, грешат. Той е много умел и пресметлив човек и има амбиции за неограничена власт“, каза европейски дипломат, пожелал анонимност.

В книгата си „Недовършената революция“ Кенет Морис пише, че Ортега е претърпял дълбока метаморфоза – „от скромен студент с леви убеждения до влиятелен магнат, жаден за богатство и слава“. СФНО бе трансформирана заради радикалната промяна в своя лидер. Ортега, който от години бе един от най-известните марксисти, сега е посветен на Исус Христос и Дева Мария, които съпругата му и негов говорител Росарио Мурильо споменава в радиообръщения, в които иска от хората да гласуват „в името на Господ и на нашия народ“.

„Господ да благослови изборите в неделя, да ни позволи да създадем повече работни места и мир“, каза първата дама миналата седмица в една от безбройните си появи по шест телевизионни канала и поне още толкова радиостанции, контролирани от фамилия Ортега. „СФНО бе засенчена от президентската двойка“, каза чужд кореспондент в Манагуа.

Червено-черното сандинистко знаме все още се издига на партийните шествия. Ярките цветове, които „другарката Росарио“ толкова харесва, са видими обаче в официални емблеми и в тениските с надпис „Аз обичам Даниел“, които правителството раздава на армията си от държавни служители.

Според информация в медиите интриги и вътрешни конфликти са достигнали дори полковник Ленин Серна, всяващия страх шеф на държавна сигурност в ерата на 80-те години на миналия век, който неотдавна бил изпаднал в немилост, защото се възпротивил на първата дама. Според бившия вицепрезидент сандинист Виктор Уго Тиноко Ортега дава на Мурильо толкова много власт, защото доверието му към партийните му другари и сътрудниците му намалява с всеки изминал ден.

Принципната опозиционна коалиция Независима либерална партия-Никарагуанско единство за надежда, чийто кандидат Фабио Гадеа загуби изборите, бе подкрепен от интелектуалци като Серхио Рамирес, Ернесто Карденал и Джоконта Бели, които са част от старата СФНО и са участвали в революцията през 80-те години.

Дора Мария Тейес, сандинистки командир от времето на войната, който подкрепи Гадеа на изборите в неделя, каза, че Ортега е превърнал СФНО в семейна корпорация. „Това не е ляво правителство. Това е дясно популистко правителство, чийто най-голям съюзник са парите,“ каза тя.

„Политиката на Ортега облагодетелства никарагуанските богаташи, съсредоточаването на капитал в няколко души, и корупцията, докато бедните си останаха бедни“, добави тя. Като се има предвид, че средният годишен доход на глава от населението е 1126 долара, Никарагуа е втората по бедност страна в западното полукълбо.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.