Местна германска валута може да бъде модел за Гърция

Ройтерс

Алтернативна валута, въведена в богата германска област като училищен проект преди осем години, се превърна в изключително търсен продукт отчасти благодарение на кризата в еврозоната като 600 компании и 3000 души използват химгауера (chiemgauer) вместо еврото. Химгауерът , който е кръстен на южната баварска област около Розенхайм, съществува като банкнота с номинални стойности 1 до 50. Банкнотата може да се обменя в местните магазини при фиксиран курс едно към едно с еврото.

Тази година в обращение са били 6 милиона химгауера в най-аграрния район близо до границата с Австрия. Това е увеличени от 33 % спрямо 2009 година, според Кристиан Гелери, който е създал паралелната валута през 2003 година като проект за насърчаване на местните компании. През първата година на химгауера – 2003, когато алтернативата на еврото била приета само от шепа компании, около 130 души са използвали 70 000 химгауера.

„Основната идея е парите да се свържат с реалната икономика и целта ни беше да запазим обращението на парите на местно равнище“, посочи в неотдавнашно интервю за телевизия ARD Гелери, който е преподавател по икономика в средно училище. „Искахме да помогнем на хората да обърнат внимание на дребния бизнес, средния потребител и парите да се въртят на местно равнище. Идеята ни е, че парите трябва да служат на хората, а не обратно,“ посочи учителят, който се превърна в малка знаменитост по германските токшоу програми тази година.

В обращение са 540 000 банкноти химгауер, който е само една от 24-те алтернативни валути, създадени в германските региони. Няма опасност тези валути да заменят еврото – единната европейска валута, но нарастващата популярност на паралелните валути отразява страховете сред германците за стабилността на общата парична единица, която замени тяхната дойче марка през 2002 година.

„Химгауерът е оригинална идея, но не може да работи на национално равнище,“ посочи Волфганг Герке, който е преподавател по банково дело и президент на мозъчния тръст Bavarian Financial Centre. Герке агитира за това Гърция да напусне еврозоната и да се върне към драхмата като начин да й се помогне (и на еврозоната като цяло) да се възстанови от дълговата криза, която засегна тежко страната и Европейския съюз. „Драхмата би била например официална валута, а химгауер, разбира се, не е,“ добави Герке.

Докато химгауерът може да изглежда като шеговита идея за повечето хора, други всъщност проучиха успеха на регионалната валута и посочиха, че евентуално би могла да служи като модел за Гърция, чиято дългова криза разпали криза в целия ЕС. Германският преподавател по икономика Екхард Беренс отбеляза, че ако бъде въведена валута като химгауер, може би ще се помогне на Гърция. Тя би могла да стимулира местната икономика,“ писа Беренс в статия за седмичника Das Goetheanum.

„Гърция се нуждае от регионална валута (като химгауер), за да тласне икономиката напред без да създава повече чуждестранен дълг – повече оборот с регионалната валута ще доведе до по-голяма заетост, по-малко социални разходи и повече приходи от данъци,“ пише Беренс. Поддръжниците на химгауер, които започнаха да привличат вниманието на медиите с влошаването на дълговата криза в еврозоната, настояват, че зад идеята не се крият антиевро или националистически чувства.

Валутата е създадена под формата на училищен проект за 10-и клас от Гелери, като средство да се насърчат компаниите в региона Химгау. Тя има отрицателни лихвени равнища и започва да губи стойност – 2 % на всеки три месеца – ако не е използвана отново в рамките на три месеца.

Гелери каза, че тези отрицателни лихвени равнища карат парите да се въртят, е не да „безделничат“ като се трупат в спестявания. Магазините трябва да плащат малка такса, за да използват химгауер, а печалбите се даряват на фондации.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.