Готов ли е Израел за удар срещу Иран?

Правда.ру

Атомната централа в Бушехр. Снимка: Атомекспортстрой

Русия и Германия предупреждават Израел да не нанася удари срещу Иран. Ще припомним съобщенията на израелски медии отпреди няколко дни, че Бенямин Нетаняху имал готовност да нанесе удар срещу Иран, който бил само на крачка от създаването на ядрено оръжие.

Показателно е, че изказвания в този смисъл се чуха точно преди очакваното публикуване на доклада на МААЕ за развитието на иранската ядрена програма на 8 ноември. Западните медии съобщиха за изтекла информация, според която документът щял да хвърли светлина върху факта, че Иран разработва ядрени бойни глави от последно поколение.

По данни на британския в. „Гардиън“, докладът бил подготвен не само чрез разработки на служители от МААЕ, но и въз основа на показанията на тайни източници на разузнавателните служби. Очаквало се по-специално да бъдат публикувани снимки на специален контейнер, който бил употребяван при миниизпитания на ядрени компоненти на полигона Парчин край Техеран.

„Гардиън“ цитира бившия инспектор от МААЕ Оли Хейнонен, според когото иранските учени не само че не са спрели, но и съществено са активизирали дейността си по създаване на ядрено оръжие. По-специално, освен че конструирали и изпробвали балистични ракети, те използвали и компютърни модели, а това осигурявало на Иран възможността „всеки момент да създаде ядрени бойни глави“.

Ислямската република естествено отрече всички тези обвинения и заяви, че данните от очаквания доклад били фалшифицирани, както се случвало и по-рано, а самата МААЕ се била превърнала в оръдие за натиск на САЩ срещу Иран.

Междувременно външните министри на Русия и на Германия – Сергей Лавров и Гидо Вестервеле, изразиха опасения, че евентуални удари срещу Иран няма да решат проблема; нещо повече, ще предизвикат големи загуби сред мирното население и ще застрашат сигурността не само в региона, но и в целия свят. Според тях, все още има реални дипломатически възможности въпросът за иранската ядрена програма да бъде решен по мирен път.

Но Израел, а също и някои „ястреби“ сред американските и британските политици са на друго мнение. Според тях, досегашните ограничени санкции спрямо Иран не би могло да постигнат необходимия резултат. Въвеждането на пълноценно ембарго върху износа на петрол от Техеран обаче било невъзможно заради позицията на Китай, получаващ днес от Ислямската република почти една трета от вносния петрол.

Затова те са склонни да смятат, че възможностите да се избегне военният сценарий за решаване на проблема практически са изчерпани, че КНР не би могла да им отвърне по някакъв сериозен начин, ако бъде нападната Ислямската република, и ще се ограничи само да изрази възмущение.

Както знаем, Израел е натрупал вече успешен опит в унищожаването на ядрени обекти на вероятния противник. Да припомним например случаите с иракския ядрен реактор „Осирак“, ликвидиран през 1981 г., и със засекретения ядрен обект на сирийска територия в района на Дейр аз Зур, сполетян от същата участ.

В случая с Иран обаче ситуацията е съвсем различна. Първо, този път би се наложило израелските военни да поразят не един, а няколко обекта. Второ, предишните операции срещу ядрени обекти бяха улеснени от факта, че целите се намираха сравнително близо.

Иранските ядрени обекти пък са разположени на по-далечно разстояние, а много от тях – дълбоко под земята; при това имат защита, която вдъхва надежди, че биха издържали евентуална бомбардировка. Което дава основания на иранското ръководство да заявява, че вероятният противник не ще успее да ги унищожи. А защитата им е и десетократно по-добра примерно от тази на сирийския обект в Дейр аз Зур, отбраняван навремето с остарели зенитно-ракетни комплекси С-125.

При това положение дали Израел ще е способен самостоятелно с гаранция да прекъсне иранската ядрена програма, щом се очертава да го връхлетят стотици ракети – както от територията на Ливан, контролирана от Хизбула, така и от самия Иран?

От една страна, Израел разполага с техническите възможности, за да ликвидира самостоятелно иранската ядрена програма. По всичко обаче личи, че неговите боеприпаси от типа разбивачи на бункери (bunker-strike) няма да са достатъчни за целта. Затова пък израелците имат и няколко десетки балистични ракети „Ерихон-3“. На практика обаче е изключено Израел самостоятелно да нанесе ядрен удар.

Наистина не е никаква тайна, че съществува план „Самсон“, според който израелците при известни условия са готови да се решат на подобна стъпка. Източници от израелския военнополитически елит обаче признават, че това може да стане само в случай на смъртна опасност за Еврейската държава.

Впрочем Израел вече не за първи път заплашва Иран с удар, а нещата изобщо не помръдват. Налага се впечатлението, че последните израелски изявления целят на първо място да накарат американците да побързат с предвидения за Иран „бой с пръчки“. Ето какво заяви по този повод пред „Правда“ Александър Храмчихин, заместник-директор на Института за политически и военен анализ:

„Израелците не могат да се надяват без помощта на САЩ да ликвидират иранските ядрени обекти с обикновени оръжия. Те несъмнено притежават боеприпаси за поразяване на обекти, вкопани в земята, но това не стига, за да изпълняват задачи срещу Иран. Там са необходими специални, твърде мощни авиобомби, които се хвърлят от стратегически бомбардировачи, а Израел няма такива.

С изявленията, че са готови сами да нанесат удар срещу Иран, израелците фактически напомнят на своя американски съюзник, че проблемът може да презрее и че трябва да бъде решен още сега. Един вид казват: ако не го решите добре, все едно ще се намесим в тая работа.

Призрачни са и надеждите на иранците, че САЩ няма да предприемат операция от страх да не настане смут в петролните превози. В подобен случай Вашингтон ще формира значителни енергийни запаси, с чиято помощ ще може доста дълго да минава и без петрол от Персийския залив. Колкото до иранските изявления, че страната е готова да отрази евентуална агресия отвън – силите са прекалено неравни и в количествено, и в техническо отношение.

Ще се решат ли американците на подобна стъпка в най-близко време? Не бива да изключваме тази възможност. Още повече че рейтингът на Обама бележи сериозен спад и днешната ситуация на практика не му оставя надежди за победа в предстоящите президентски избори.

Би могъл обаче да оправи нещата, като проведе малка победоносна война срещу Иран и реши един проблем, който не бе лъжица за устата на предишните американски президенти.“

БТА

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.