„Северен поток“ – още един коз в газовия покер

Тържественото пускане на „Северен поток“. Снимка: кремлин

Най-важната за Русия газова тръба – „Северен поток“, получи първата порция синьо гориво, пише руският в. „Московский комсомолец“. „Газът от Русия ще укрепи енергийната сигурност на Европа“, цитира всекидневникът изявление на президента Дмитрий Медведев.

Вчера в германския град Лубмин тържествено бе обявен стартът на един от най-големите енергийни проекти през последните години – газопровода „Северен поток“. Руският лидер Дмитрий Медведев, германският канцлер Ангела Меркел, премиерът на Холандия Марк Рюте и премиерът на Франция Франсоа Фийон с общи усилия отвориха вентила и насочиха синьото гориво от Русия към Европа по маршрут, заобикалящ транзитните страни, пише „Новие известия“.

Това е най-дългият подводен тръбопровод в света – 1124 километра, посочва „Комсомолская правда“. Всяка година от следващия половин век през тръбата ще минават 27,5 милиарда кубика газ. След година се планира да бъде пусната и втора линия със същия капацитет, напомня вестникът.

Участвалите в церемонията държавни и правителствени глави от Европа, както и еврокомисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер, подчертаха с присъствието си европейското измерение на проекта – първоначално руско-германски, изтъква „Независимая газета“.

„Северен поток“ е извънредно смело и трудно начинание във всяко отношение. Самото полагане на тръбата по морското дъно трая година и половина, но подготвителният етап отне много повече време, тъй като трябваше да бъдат съгласувани множество политически, финансови и екологични въпроси.

В течение на години газопроводът бе остра международна тема. Съмнения, подозрения, протести имаше на практика във всички балтийски държави – освен естествено Русия, – и в Украйна. Наложи се търпеливо да се разяснява на заинтересованите от проекта важното му значение за енергийното осигуряване на Европа. Изиграха роля и подобрените отношения на Москва с Киев и Варшава, припомня вестникът.

„Русия получи още един коз в газовия покер. Отминаха времената, когато нещата зависеха от транзитни страни като Беларус и Украйна“, цитира изданието германската телевизия А Ер Де.

Според други германски наблюдатели обаче все още има проблеми в контактите между Русия и ЕС, свързани с газовите доставки, се казва в статията. Коментатори предупреждавали, че Брюксел подозира дъщерни фирми на руския „Газпром“ в ценови сговори, твърдели, че европейските държави са в прекомерна енергийна зависимост от Русия и приканвали тя да бъде отслабена чрез проекта „Набуко“, подкрепян от ЕС.

„Северен поток“ е „лична победа за (руския премиер) Владимир Путин, който постигна изграждането на северноморската газова тръба, без да погледне извънмерната й цена и рисковете, свързани с нейното запълване и рентабилността й“, пише „Ведомости“ в редакционен коментар.

Според друга статия във вестника инициаторите на проекта премълчават някои неща, отбелязва Би Би Си: „Собствениците на газопровода не разкриват колко по-скъпо ще излизат доставките през „Северен поток“. Нито пък кога ще се изплати проектът им“.

„Ведомости“ твърди, че Русия вече има излишни газопроводни мощности, „с които може да се манипулира“. Балтийските страни, Полша и Украйна ще останат без транзитните газови потоци и ще бъдат принудени да променят енергийната и бюджетната си политика.

Русия обаче печели в политически план, защото евентуален политически конфликт или авария вече не би попречил на „Газпром“ редовно да снабдява всички свои европейски потребители. Освен това новият газопровод съществено разширява възможностите на Русия за политически и икономически пазарлък с Беларус и Украйна, пише всекидневникът.

За Европа обаче изключването на Украйна като транзитьор от схемата на газовите доставки е „по-скоро позитивна новина, която обещава да се намалят транзитните рискове“, подчертава руски бизнесанализатор пред „Комерсант“.

При все това еврокомисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер заяви, че „културните противоречия между Русия и ЕС не са премахнати, а това означава, че Европа все едно ще търси начини да намали зависимостта си от доставките на руски газ, на първо място чрез Азия“.

Новият газопровод е изгоден, но не за Русия, смята московски експерт, автор на коментар в същото издание. „Германия създава собствен регионален възел за търговия с руски газ и пазарната роля на германските фирми в разпределянето на това гориво доста нараства. Те явно печелят. Колкото до Русия, ценността на новия газопровод не може да не буди съмнения“, пише наблюдателят.

Според него „Северен поток“ не е достатъчен, за да намалее зависимостта от транзита през Украйна. За целта са необходими два заобиколни маршрута – през Балтика и през Черно море, където тази роля се очакваше да изиграе „Южен поток“. Без своята черноморска съставка „Северен поток“ оставя „Газпром“ заложник на Киев, заявява авторът на „Комерсант“.

Европа реагира твърде спокойно и печатът на континента „не обърна внимание на тържествата“ по повод пускането на „Северен поток“, отбелязва „РБК дейли“.  Нито един германски вестник не сложи новината за предстоящото събитие на първа страница – предпочетени бяха развоят в Гърция, която продължава да тегли ЕС към дефолт, арабските събития и скандала около съдебния процес срещу двама германски хакери, качили в Интернет неиздадени песни на попзвезди като Лейди Гага, пише руският всекидневник.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.