Обама поема към Азия

Ройтерс

Барак Обама на Великата китайска стена през 2009 г. Снимка: Белия дом

Президентът Барак Обама, чийто външнополитически дневен ред тази година е доминиран от катаклизмите в Близкия изток и европейския дълг, ще се опита тази седмица да измести фокуса на вниманието към Азия в изпълнение на обещанието си да задълбочи връзките на САЩ в региона.

Източна Азия с нейната икономическа динамика и с предизвикателството, идващо от Китай, е приоритет за Обама и държавния секретар Хилари Клинтън от първия ден на мандата им. Но често тяхното време и медийното внимание е посветено на конфликтите в Афганистан, Либия, Ирак и други места.

Съюзници на САЩ като Япония и Южна Корея казват, че се тревожат дали Америка ще продължи да бъде сила в тихоокеанския регион във време, когато тя преживява икономическо свиване и намаляване на бюджета за отбрана. Обама и неговите сътрудници настояват, че САЩ няма да ходят никъде.

За да се подсили посланието, министърът на отбраната Лион Панета посети наскоро Япония, Южна Корея и Индонезия, Клинтън написа пространно есе за политиката към Азия, а Обама направи лични назначения, предпазливо ангажирайки се с две държави, от които Вашингтон отдавна е отчужден: Мианма и Северна Корея.

Върховият момент ще бъде на 12-13 ноември, когато Обама ще приеме лидерите на 21 азиатскотихоокеански икономики на среща на високо равнище в родния си Хавай и ще призове за разширяване на търговията с бележещия бърз растеж регион.

Обама се надява да увери лидерите на форума на Азиатскотихоокеанското икономическо сътрудничество (АТИС) в Хонолулу, че фокусът върху Азия не е изместен от други дипломатически приоритети.

„Съсредоточаването върху Азия е нещо естествено. Ясно е, че това е мястото, където се променя икономическата динамика в света. Ние имаме исторически интереси и съюзи, и присъствие в региона“, каза Майкъл Грийн, бивш главен съветник за Азия на президента Джордж У. Буш.

Грийн, който сега работи в изследователския Център за стратегически и международни изследвания, даде високи оценки на правителството на Обама за усилията му да се ангажира с Азия и каза, че Клинтън работи особено здраво в тази насока.

Клинтън, чието първо официално посещение в чужбина беше в Азия, публикува есе в последния брой на сп. „Форин полиси“, призовавайки за „Тихоокеански век“. Тя каза, че американската външна политика е в повратна точка, след като войната в Ирак върви към края си и САЩ започват изтеглянето си от Афганистан.

Силни страни и пречки

Когато през 2009 г. встъпи в длъжност, Обама обеща да превърне ангажирането с азиатско-тихоокеанските страни в приоритет и изтъкна личните си връзки с региона, включително това, че е израснал в Хавай и че е живял четири години в Индонезия като дете.

Обама посети Китай през 2009 г. и прие президента Ху Цзинтао на държавна визита във Вашингтон тази година. Той даде прием в чест на индийския министър-председател Манмохан Сингх през 2009 г. при първото държавно посещение по време на неговото президентство и пътува до Индия миналата година.

„Много от събитията в Близкия изток са водеща тема в медиите, но една от силните страни на азиатската политика на Обама е, че тя продължава и продължава на много нива, макар и понякога да продължава невидимо“, каза Дейвид Роткопф, работил в правителството на президента Бил Клинтън и автор на книга за Съвета за национална сигурност на Белия дом.

Но има и пречки. Критици на Обама в САЩ го обвиниха, че е бил прекалено почтителен към Китай по време на посещението си в Пекин през 2009 г. Тази година срещата на високо равнище между САЩ и Китай във Вашингтон, на която Обама притисна Ху по валутните въпроси и правата на човека, протече по-гладко.

През 2010 г. Обама два пъти трябваше да отменя планирано пътуване до Индонезия и Австралия, за да се занимава с вътрешни въпроси у дома. В крайна сметка Обама наистина посети Индонезия в края на миналата година. След срещата на АТИС той ще замине на кратко посещение в Австралия, а после ще прекара два дни в Бали, където ще присъства на форума на страните от Източна Азия.

Съвсем наскоро съветникът на Белия дом по националната сигурност Том Донилън трябваше да отложи пътуване в Индия и Китай, за да помогне на Обама да се заеме с Либия и с вземането на решение за войските на САЩ в Ирак.

Уолтър Ломан от фондация „Херитидж“ каза, че приветства засилването на ангажирането с Югоизточна Азия, но подчерта, че Вашингтон отдавна има сериозни връзки в Азия. „Като го наричат „завръщане в Азия“, те дават на китайците тема за спор, при който да ни отвърнат, заявявайки: „Добре дошли. Радваме се че сте тук и че има нов шеф в града.“ Китайците постоянно използват тази тема, за да ни представят като новодошли“, каза Ломан.

Въпреки отлагането на пътувания напоследък има ясни усилия за увеличаване на фокуса върху Азия. Един постигнат неотдавна успех, който Обама се надява да изтъкне пред АТИС, е ратифицирането от американския Конгрес на споразумение за свободна търговия с Южна Корея. Когато посети Бали след срещата на АТИС, Обама ще стане първият президент на САЩ, участвал във форум на страните от Източна Азия.

Друг признак за нарастващото внимание към региона беше неотдавна направеното от Обама назначаване на двама висши служители по азиатската политика. Дългогодишният приятел и съветник Марк Липърт, служил в Съвета по национална сигурност през 2009 г., беше определен за помощник-министър на отбраната, отговарящ за Азия и тихоокеанския регион.

Правителството също така обяви, че американският посланик в Международната агенция за атомна енергия Глин Дейвис ще замени Стивън Бозуърт като специален пратеник за Северна Корея. Дейвис, който е редови дипломат, ще може да посвети цялото си внимание, след като замени Бозуърт, който се раздвояваше между ролята на пратеник и работата си като декан на факултета по право и дипломация в университета „Тъфтс“ в Масачузетс.

Освен че се опитват да постигнат напредък със Северна Корея, САЩ предпазливо обсъждат дали да се ангажират с Мианма, след като генералите, управляващи изолираната държава, освободиха стотици политически затворници, което беше определено от Клинтън като „обещаващи сигнали“.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.