Глътка свобода – кубинците вече могат да купуват и продават имоти

Жилищна сграда на булевард „Малекон“ в Хавана. Снимка: Любомир Любенов

От днес кубинците могат да купуват и продават недвижими имоти – за пръв път от повече от половин век. Промяната беше обявена миналата седмица само с кратко съобщение в органа на комунистическото правителство – в. „Гранма“ (Granma.cu). Но мярката може да е една от най-важните и значителни реформи, предприети досега от правителството на Раул Кастро.

„Тази промяна е по-голяма и може би по-значима от други промени. Сравнително малко кубинци имат автомобили, но значителна част от кубинците всъщност притежават собствени жилища и следователно ще бъдат пряко засегнати от тази промяна“, каза пред ДПА преподавателят по испанистки изследвания и социология в нюйоркския колеж „Барух“ Тед Хенкен.

Кубински експерти изразиха съгласие в интервюта за ДПА, че законът може да има огромни последици – за политиката и обществото, а също за икономиката. „Въпросът за жилищата е ключова тема за семействата в която и да е страна и възстановяването на възможността за покупко-продажба на жилища означава зачитане на правото на собственост“, каза специалистът по Куба и вицепрезидент на института „Лексингтън“ Фил Питърс.

Последната либерализация, извършена от правителството в икономиката, „на практика създава благосъстояние във всички семейства, които имат право на жилищна собственост, и им дава възможността… да използват приходите от това имущество за свои лични цели“, заяви той.

Новата реформа идва малко след като кубинското правителство отвори вратата за самонаемане на работа в частни инициативи – или „куентапрописмо“ – а имуществените активи може да бъдат ключът за отключване на началния капитал за нови предприятия. „Тази мярка ще има огромно въздействие върху кубинската икономика, тъй като приходите от продажбите на жилища могат да стимулират инвестициите в бизнеса“, каза Карлос Саладригас от Групата за кубински изследвания.

Макар експертите да казват, че е твърде рано да се правят прогнози, законът за сделките с имоти отваря вратата за по-нататъшни реформи към свободен пазар, които изглежда се ускоряват след малките първи стъпки, направени през последните години. „Всичко това показва, че правителството наистина е готово да извърши структурни промени в кубинската икономика и че комунистическите лидери до известна степен са доволни от голямото увеличаване на частната дейност, защото това е доста по-дълбока промяна от (това да се даде на кубинците достъп до) хотели, мобилни телефони и дивидита“, заяви Питър. Според кубинско-американския политолог Артуро Лопес-Леви от университета в Денвър символичната стойност на това решение е огромна.

„Продажбите на жилища бяха отменени с реч на Фидел Кастро – каза той. – Това е като да анулираш решение на папата. А това всъщност показва, че тук има ново правителство с голяма приемственост с предишното. Няма драстично скъсване с правителствената линия, защото то продължава да е същото, но е очевидно, че то мисли по нов начин за икономическия модел“.

Според Саладригас е нужно кубинската икономика да премине от състояние, при което „държавата контролира всички средства за производство, към такова, при което производството попада в частния сектор“. „За да може да постигне това, Куба се нуждае от ефективна данъчна система. Съществен елемент на данъчната система е да се изнесат на повърхността икономическите сделки, които са се осъществявали в сивата икономика – като продажби на коли и жилища“, каза той.

Сега, когато кубинците ще притежават капитал, те ще могат да го използват – например, за да опезпечат заеми. Според Лопес-Леви това отваря възможност за „евентуална реформа на финансовата система“. „Пазарната икономика включва създаване на места и механизми, при които хората поемат рискове, но поемат и отговорности. (Продажбите на) употребявани коли и жилища създават тази възможност“, каза той.

Кубинските изгнаници биха могли да изиграят ключова роля за реформата в областта на имотите и за възможността това да доведе до отваряне в политиките на САЩ към Куба. Официално само кубински граждани ще могат да купуват и продават свои жилища. Но повечето експерти предполагат, че те ще разчитат на финансова помощ отвън.

„Сега американците от кубински произход могат да изиграят важна положителна роля за възстановяването на своята страна. Те все още няма да имат права, но техните инвестиции ще им дадат доста по-големи възможности за влияние. А това може да послужи за изолирането на твърдолинейните кубинско-американски политици от кубинско-американското население, което иска да инвестира и да помогне на своите роднини в Куба“, каза Хенкен.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.