Висококачествени записи на “Бийтълс” стават достъпни в Интернет

Обложката от албума на „Бийтълс“ „Лет ит би“ от 1970 г. В интернет трудно могат да се намерят качествени записи на най-популярната група в историята на попмузиката.

Изненадващо трудно се оказва да намериш качествени записи на легендарната група “Бийтълс” в интернет. Феновете на знаменитата четворка вероятно ще трябва да изчакат до другата година, преди да могат да си купуват легално техни парчета от онлайн магазини като iTunes на Apple, съобщи миналата седмица вдовицата на Джордж Харисън.

Това слага край на продължителния диспут за авторските права между Apple и компанията “Бийтълс” и вече дискографията на групата ще може да се тегли от интернет. Оливия Харисън обаче сподели пред “Ройтерс”, че все още има неща за доуточняване.

Добра новина за феновете е и, че всички парчета ще са с перфектни звукови качества. От години е вече много трудно да се намерят записи с добро качество. В момента се подготвя дизайна на опаковката.

На въпроса дали дискографията ще е на разположение онлайн до края на годината, г-жа Харисън отговори: “О, Господи! Надявам се…не знам дали ще е точно до края на годината, но това би било чудесно. Да кажем, че пускането ‘предстои’”.

Оливия Харисън

Пол Макартни, който в момента усилено рекламира в мрежата новия си соло албум ,”Memory Almost Full,” сподели, че сделката за онлайн разпространението на дискографията на “Бийтълс“ е “практически уредена“. Но той също не рискува да каже, че нещата ще са готови в кратки срокове.

В момента “Бийтълс” са най-голямото отсъстващо име от каталозите на онлайн магазините. От групата винаги са били консервативни към новите технологии, включително към CD-тата.

“Мисля, че сме малко назад,” казва г-жа Харисън и отбеляза, че е “нелепо”, че на пазара няма дискове с качествени записи на бандата.

“Ние всички (членовете на бандата и вдовиците) се съгласихме с Apple. Всичко е готово, остава само да излезе на пазара.”

Харисън допълни, че наскоро пенсиониралият се Нийл Аспинал, който дълги години се грижеше за комплексните бизнес дела на групата, в момента също се занимава с новия проект.

“Има много работа. Всички архиви трябва да се прегледат, да се открият хубави снимки, за да може феновете да получат един истински хубав подарък.”

Аспинал се оттегли през април и беше заместен от Джеф Джоунс, голямо име от американската музикална индустрия, чиято специалност е именно преиздаването на стара класика. Г-жа Харисън сподели, че Аспинал се е оттеглил доброволно, противно на някои спекулации между феновете.

Тя допълни, че Джоунс бързо ще влезе в ритъм, особено покрай предстоящия Cirque du Soleil (б.р. – известен канадски цирк) спектакъл, вдъхновен от “Бийтълс”.

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.