11.11.2011 – манията по числа – глупости или?

Снимка: НАСА

Днес е 11.11.2011. Навсякъде го изписват 11.11.11, за да подчертаят съвпадението на три единайсетици. Такова съвпадение се случва веднъж на 100 години.

През 1111 година, на 11 ноември, е било наистина уникално съчетание от осем единици в датата. Нищо особено обаче в историята на човечеството не се е случило. Тези числа са човешка измислица и оказват влияние само на суеверните, а не на живота на планетата.
Следващо пълно съчетание на единици ще бъде след повече от 9000 години, през 11 111 година, когато не се знае каква ще е планетата. Дори по-близки подобни дати като 2111, 3111 година са достатъчно далечни.

В древността са вярвали в силата на цифрите и числата. Учението нумерология, наричана още „алгебра на съдбата“ дели числата на „щастливи“ и „нещастни“.

От гледна точка на нумерологията двете единици в числото 11 са могъща комбинация. Двойката единици представлява баланс на духовното и материалното. 11 се отнася и към т. нар. господстващи числа, когато връзката с Вселената е много по-силна.

Според нумеролози 11.11.11 ще донесе много хубави неща в живота ни: богатство, успех, късмет, дори промяна на съдбата. Прогнозата от мнозина се оценява като голяма глупост, защото късмет за едни не означава късмет за други, а успех и богатство за едни, означава бедност и неуспех за други. Поне така е устроена икономическата система на света. Не е възможен сценарий при който всички стават богати, всички имат успех и всички са късметлии. На някои суеверни и вярващи в нумерология съчетанието на три единайсетици може да донесе късмет, за който те ще са уверени, че се дължи на числата. Но той може да е късмет и без да е обвързан с тях. За други датата ще е злополучна. Просто в този ден хората няма да спрат да се раждат и умират, и едното, и другото никога няма да спрат, независимо от датите.

Някои подсилват значението на днешната дата с факта, че тази година на 11 ноември има пълнолуние, влиянието на Луната върху живота и здравето на човека се усилва. Поне за влиянието на пълнолунието върху планетата и човека има доказателства. Но то не е свързано с числата.

Учените наричат преклонението пред подобни календарни поредици апофения. Това е човешки дефект на мисленето, който се състои в намирането на връзка между несвързани събития. Някои обичат да го наричат поличба, но е всъщност е дефект в мисленето.

Въпреки пренебрежителното отношение към суеверията, мнозина суеверни двойки и вярващи в съчетанията на числата са избрали магията на трите единайсетици, за да сключат брак точно на днешния ден.
Скептиците ще дочакат края на деня и ще кажат – ето, видяхте ли, че нищо особено не се случи. Вярващите ще намерят доказателства за силата на числата в някакви случки или знаци. Всеки ще остане доволен.

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.