Шансовете за нова война в Близкия изток

Иранският атом мина в нелегалност и Западът заплашва Техеран с безпрецедентни санкции, пише в. „Независимая газета“. Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) публикува доклад, според който Иран дълги години е разработвал ядрено оръжие и въпреки наложените санкции продължава тайните си проучвания в тази сфера, като се прикрива с граждански проекти.

Документът се базира предимно на данни от западни разузнавателни служби. Наблюдатели отбелязват, че МААЕ за пръв път дава толкова категорична оценка за действията на Техеран.

Ирански официални лица нарекоха доклада политически мотивиран и заявиха, че е бил подготвен под натиск от САЩ. Техеран изтъкна съмнителния според него произход на представените сведения и подчерта мирния характер на ядрената си програма.

Интерфакс съобщи, че САЩ вече подготвят нови санкции срещу Иран и обсъждат с партньорите си допълнителни мерки за въздействие върху Техеран. Засега обаче Вашингтон се обявява против употреба на сила спрямо Ислямската република, предпочитайки политическо-икономическия натиск.

САЩ вече са въвели санкции спрямо редица ирански държавни структури, финансови и корабни компании, а също и официални лица, свързани с ядрената програма. Новите санкции може да засегнат дори централната банка на Иран, добавя „Независимая газета“. Техеран ще бъде наказан с нови санкции, но не и с война, прогнозира „Московский комсомолец“.

Френският външен министър Ален Жупе призова за спешно свикване на Съвета за сигурност на ООН във връзка с доклада на МААЕ. Ситуацията в Близкия изток обаче неведнъж се е нажежавала в навечерието на заседания за „иранския проблем“ в ООН.

Израелското ръководство твърди, че не се стреми към „поредната война“. Както заяви президентът Шимон Перес, отговорността за съдбините на света трябва да бъде поета от великите сили и те да сторят всичко възможно, за да предотвратят появата на ядрено оръжие в ръцете на един режим, поставил си за цел разпространяването на религиозна революция. Израел явно не желае да поеме ролята на държава, която вади кестените от огъня, заключава „Московский комсомолец“.

Според политолози, цитирани от „РБК Дейли“, крайно малко е вероятно военна операция в Иран да предприемат и САЩ. Американската икономика е твърде отслабена, за да води страната мащабна война. Нещо повече, подобно решение би погребало шансовете на президента Барак Обама да бъде преизбран, твърди всекидневникът.

Евентуална нова война в Близкия изток ще означава катастрофа за стоково-суровинните пазари. Иран всеки ден изнася близо 2,6 милиона барела петрол, а към една трета от него отива в Китай и Индия. Освен това, по време на бойните действия ще бъде блокиран Ормузкият проток, а оттам минава около една трета от всичкия петрол, превозван по море.

Междувременно петролните добиви в много страни намаляват. При това положение в случай на военни действия в Иран цената на петрола може да хвръкне над чертата от 200 долара за барел, пояснява „РБК дейли“.

Решение за военна операция срещу Иран вече е взето и е започнала „нейната първа, информационно-психологическа фаза“, смята обаче руски военен експерт, говорил пред „Росийская газета“.

„Страните агресори трябва някак да се оправдаят за бъдещите удари по Иран пред своето население и да обяснят някак на световната общност защо ще се прави това. Иран естествено ще бъде представен като вселенски злодей и ще бъде направен опит да го провокират, за да предприеме активни действия“, твърди аналитикът.

Според него ще последва нов етап – нанасяне на удари срещу Иран, който със сигурност ще изгуби войната, ако предприеме „ответни действия в класическа форма“, като използва авиация и зенитни ракетни комплекси.

Военнотехническото превъзходство явно е на страната на Израел и САЩ, а онова, с което разполага днес Иран, може да го защити само от удари на близкоизточните държави, допълва руският наблюдател.

Иранците са буквално притиснати до стената, но упорито отхвърлят всички обвинения, пише „Росийская газета“ и цитира президента на Иран Махмуд Ахмадинеджад: „Иранците са мъдър народ. Той няма да създава две ядрени бомби срещу 20-те хиляди, които имате вие“.

„Никой на Запад впрочем не отрича мъдростта на иранския народ. Трудно е обаче човек да забрави и за хитростта на Техеран, проваляла неведнъж международни договорености“, коментира руският вестник.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.