Супер Марио спасява Италия от понеделник

Марио Монти. Снимка: официален сайт

Марио Монти е човекът, който може да спаси Италия – така водещи италиански вестници коментират очертаващото се като най-вероятно назначаване на бившия еврокомисар за нов италиански премиер.

Новата ера в Италия започва веднага, а не както се очакваше след дълго размотаване, през което Силвио Берлускони щеше да печели време, отбелязва в. „Еуропа“.

Първоначално се смяташе, че Италия ще одобрява около 20 дни пакета от икономически мерки, поискани от Брюксел за оздравяване на икономиката и чак след това Берлускони ще подаде оставка.

Това ужаси пазарите и се наложи президентът Джорджо Наполитано да прояви твърдост. Воден, както той се изрази, от желанието да защити интересите на Италия, той проправи пътя за бързо съставяне на ново правителство на националното единство, като номинира Марио Монти за пожизнен член на Сената, индикация, че ще го номинира за премиер.

Идеята се подкрепя още от началото и от опозиционната Демократическа партия, което значи, че плановете на Наполитано ще успеят, допълва вестникът. Сега в Италия се говори, че кризата може да намери разрешение до четири дни, съобщава още изданието.

Берлускони също даде индикации, че ще подкрепи идеята за кабинет, оглавен от Марио Монти, отбелязва „Кориере дела сера“. В телефонен разговор с Наполитано той е заявил, че няма нищо против номинирането на Монти за пожизнен сенатор.

В телевизионната програма Порта а порта генералният секретар на партията на Берлускони Анджелино Алфано предпазливо заяви, че Берлускони е отворен към хипотезата за правителство, ръководено от Монти. Новината дойде на фона на появило се разделение в партията Народ на свободата. Няколко досегашни министри от тази партия все още искат да се осъществи първоначалния сценарий, предложен от Берлусони за избори през февруари.

Президентът Наполитано обаче твърдо даде да се разбере, че това ще бъде сценарий, който ще се реализира единствено в краен случай, когато всички други планове се провалят.

„Кориере дела сера“ припомня в биографична справка за Монти, че той беше именно човекът в ЕС, който дръзна да се изправи срещу гиганта Майкрософт на Бил Гейтс. Изданието визира ролята, която изигра Монти по времето, когато беше еврокомисар по конкуренцията, в спора на Европейската комисия с Майкрософт относно доминиращото положение на компанията на пазара на компютърни технологии. Тогава Монти показа, че когато Европа иска, тя може да бъде силна, заключава вестникът.

Пътната карта за Италия вече е ясна, пише в. „Стампа“. До събота парламентът ще приеме исканите от Брюксел мерки. После Берлускони подава бързо оставка. Следват светкавични консултации с партиите относно новото правителство и мандатът се връчва на Монти още в неделя вечерта. Така в понеделник преди отварянето на борсите Италия ще може да съобщи добрата новина, че е намерила противоотрова срещу краха.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.