Джуба – неуловимият багдадски снайперист

Митът за Джуба – самотният багдадски снайперист, който отстрелва един по един американски военни, не спира да тормози американците в Ирак. Най-голямата военна машина в света засега дори не успява да разбере дали Джуба е измислен герой или истински иракски бунтовник. Въпреки че на два пъти беше съобщавано, че багдадският снайперист е заловен, убийствата на американски войници продължават.

Внимание: В клипа има сцени на насилие

[swf] data=“http://www.youtube.com/v/pGHEwkTRrtE“, width=“425″, height=“350″ [/swf]

Джуба твърди, че за година и половина е отнел живота на 634 американски войници и е ранил 206. Той разпространява в интернет клипове, които показват как един по един американски войници в пълно бойно снаряжение падат покосени от куршума му. Сглобените във филми 10-15-секундни кадри разкриват как се прицелва през мерника в своите жертви и след това стреля. Куршумът е един, за да не може да се установи мястото, от което идва, но е безпогрешен. След изстрела войникът неизменно пада на земята, а околните бягат панически. Някои завличат убития на сигурно място… Понякога отделните кадри са прекъсвани от образа на президента Буш пред десетки ковчези, покрити с американското знаме.

В един от клиповете се появява самият Джуба. Той е с черна маска, черни ръкавици, бял панталон с черен колан и светла риза. Влиза в стая с пушка в ръка. Слага я на масата, взима един молив и прави нова дебела линия в един доста дълъг списък – убит е поредният американски войник. След това Джуба започва да пише в дневника си: “Как може да ядем или да пием, и дори да спим, след като братята ни стоят в затворите на неверниците?” Мистериозният стрелец от Багдад твърди, че е член на Ислямската армия в Ирак – една от най-активните въстанически групировки в страната.

Джуба се прочу за пръв път през лятото на 2005 година. Тогава обвитият в мистерия стрелец за пръв път пусна в интернет клип, които показва как отстрелва един по един американски военни. Снимките са зловещи, придружени от ислямска музика и образите на президента Буш и други държавни лидери, също отстрелвани един по един. Гласът зад кадър съобщава, че Ислямската армия в Ирак вече има “порядъчен брой стрелци” с твърда ръка и орлов поглед.

“Идеята да се снима стрелбата е много важна, защото кадрите, които показват как войниците падат, след като са улучени, имат по-голямо въздействие върху врага, отколкото всякакво оръжие,” казва той. От клиповете става ясно, че оръжието на стрелеца е винтовка Табук, произведен в Ирак по модел на югославско оръжие. Подобно на Калашников, тя има обхват 500-600 метра и е предпочитана от безпогрешните стрелци.

Внимание: клипът започва с арабски лозунги, следват сцени на насилие

[swf] data=“http://www.youtube.com/v/k8v0XUOHlT0″, width=“425″, height=“350″ [/swf]

Ворият клип на багдадския снайперист се появи през 2006 година в западен Багдад и беше публикуван в Интернет в края на октомври 2006 година. В него има интервю с предполагаемия командир на багдадската снайперистка дивизия и кадри как десетки стрелци се обучават да стрелят. Филмчето коментира страха, който стрелбата на въстаниците всява у коалиционните сили и показва Джуба, който се връща от своята снайперистка мисия. В останалата част клипът показва десетки кадри, в които багдадският снайперист прострелва американски войници на фона на ислямска музика и с обясненията на командира от багдадската снайперистка дивизия за това, как хората му са вдъхновени и обучени с помощта на книгата на американския офицер Джон Плейстър The Ultimate Sniper (“Последният снайперист”). Тя може да бъде купена свободно по интернет и е учебно помагало за безпогрешна стрелба.

Днес в интернет могат да се намерят десетки клипове на Джуба, компилация от кадрите с нападенията срещу американски войници.

Кой е Джуба?

За мистериозния стрелец Джуба засега е известно, че е предполагаем снайперист от иракската съпротива и че е основен герой в няколко видеоклипа. Не е ясно дали той е реален стрелец или събирателен образ. Заради големия брой нападения и тъй като досега са заловени двама снайперисти, претендирали, че са Джуба, американците са по-склонни да мислят, че Джуба е псевдоним, използван при производството на пропагандни филми в Ирак.

Един от клиповете на Джуба започва с думите: „В пушката ми има девет куршума и подарък за Джордж Буш. Ще убия девет души. Правя го в името на зрителите. Бог е велик. Бог е велик.”
Дори и да не съществува, багдадският снайперист всява страх у американците. “Той е много добър,” каза за в. “Гардиън” преди време редник Травис Бърес. “Сигурен съм, че всеки, който излиза на улиците на Багдад, мисли за него. Той е истинска заплаха за нас.”

“Джуба е истински,” казва и “Боби” – иракски преводач, който работи с американските военни в Багдад от две години (иракските преводачи обикновено не казват истинските си имена, за да не бъдат репресирани от бунтовниците). “Той е убил много хора. Обучен е по времето на Саддам Хюсеин. Може да ме застреля докато ходя, докато бягам или докато карам кола. Много е добър.”

Слуховете за залавянето на Джуба

Първите слухове за залавянето на Джуба се появиха на 2 юни 2005 година. Иракски снайперист бил арестуван в микробус на стотина метра от мястото, където беше прострелян американецът Стифън Чайдърър. Чайдърър се отърва с леки наранявания благодарение на бронираната си жилетка. Веднага след като беше улучен, войници от 4-ти батальон на първа американска военна бригада започнаха да търсят снайпериста. Те откриха микробус, тапициран с матраци, които да заглушават звуците от куршумите. Намериха и снайперска винтовка Драгунов, с която е стреляно през малка дупка, достатъчна да бъде взет на мушка набелязаният войник. Шофьорът на микробуса беше арестуван, а раненият стрелец беше заловен от военните след кратко преследване.

На 29 ноември 2006 година мъж на име Али Назар Ал-Джубори беше арестуван от служители на иракското министерство на вътрешните работи и също беше съобщено, че това е Джуба.

Жертвите на Джуба

По данни на уебсайта www.icasualties.org, който отчита официално загиналите военни в Ирак и Афганистан, от снайперистки огън от началото на войната през март 2003 година са загинали 45 американски военни, четири от които през тази година. Починалите след обстрел с леки оръжия от началото на войната са 329. 40 от тях са загубили живота си през 2007 година. От началото на американската инвазия общият брой на американските жертви е 3503.

В средата на април тази година, след известно затишие, в багдадски квартал, населен предимно с шиити, от снайперистки огън загинаха двама американци. “Двама войници, убити от снайперист в два последователни дни – това е нечувано,” каза американски офицер от Втора пехотна дивизия. “Когато излизаме навън, трябва да танцуваме танца на пикаещия. За да не ни убият, трябва непрекъснато да се движим.” Така след относително спокойното начало на плана за сигурността в Багдад, който трябваше да помири сунити и шиити, снайперистът отново декларира решимостта да преследва американските войници до смърт.

Градски легенди

Година и половина след появата на Джуба американските военни неуверено твърдят, че той не съществува. Багдадският снайперист бил легенда, може би обобщаващ образ за няколко стрелеца. Майор Джон Плейстър, автор на The Ultimate Sniper, заяви: „Стрелецът без съмнение знае какво да прави с пушката. Той има точна преценка и отлична дисциплина, за да направи изстрела, да избере внимателно маршрута си за бягство, и незабавно да изчезне, за да не бъде заловен. Той не е фанатик, а е изпечен стрелец.” Според пенсионирания инструктор по стрелба „големият проблем е, че там някъде има школа, която може да обучи още такива хора.”

Досега американската полиция отказва да коментира кадрите, най-вероятно заради опасенията, че ако признае заплахата, ще вдъхнови десетки последователи на Джуба.

Въпреки това посланието на клиповете е кристално ясно и достига до хиляди хора – дори с бронирани жилетки, каски и бронирани машини, добрият стрелец намира слабото място и успява да убие своя враг. Като на кино.

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.