Пападимос, който смени Папандреу

АФП

Лукас Пападимос. Снимка: от тв екрана

Лукас Пападимос, „той е банкер, нали?“. Между тези, които имаха само смътна идея за новия гръцки премиер, тези, които преценяваха промяната като маловажна и тези, които изчакваха да видят какво ще стане, гърците по улиците на Атина демонстрираха снощи преди всичко своето примирение.

„Новият, хората не го познават много. Знам, че е банкер“, споделя в магазин в центъра на Атина продавачката Ксения Флори, 32-годишна. В същия дух се произнася и Панделис Хадзихампис, 25-годишен, който се показва още по-слабо осведомен: „Той е банкер, нали?“.

Лукас Пападимос, който бе натоварен да състави новото гръцко правителство, е живял през последните години далеч от страната си, по-специално във Франкфурт, където заемаше поста на вицепрезидент на Европейската централна банка от 2002 до 2010 г. Преди това той бе управител на Гръцката централна банка от 1994 до 2002 г. Кариера, с която печели уважението на Евтимиос Мавридис, адвокат на около петдесет години: „Той заслужава този пост, това е добър избор за страната“.

Но повечето от жителите на Атина, интервюирани от АФП, се колебаеха по-скоро между очакване и равнодушие. „Опасявам се, че това е човек от елита, от банкерите, от богатите, не от мнозинството гърци. Искаха да дадат топката на някого, с когото европейците ще могат да работят. Но, за да правят какво, добри неща?“, се пита Ксения Флори, явно съжаляваща за оттеглянето на Георгиос Папандреу, който обаче в по-малка степен излизаше начело в проучванията на общественото мнение през последните седмици.

„Папандреу обича страната си, аз вярвам в това, макар да не са много хората, които мислят така. Референдумът, който той искаше да направи, бе замислен като електрошок за гърците“, смята тя. „Пионките се променят, но играта остава същата“, казва Атанасиос Теодосис, 43-годишен, в кафене в центъра на Атина, предизвиквайки одобрението на други клиенти.

Според този държавен служител, който обяснява, че печели „1300 евро след 17-години стаж“, „би трябвало всички фигури да се променят, не само тази на премиера“. „Върни се след една година и ще видиш, че нищо не се е променило“, казва той, без известната доза оптимизъм, който проявяват все още Ксения Флори и Панделис Хадзихампис: „Гърция ще се измъкне от това положение, тя е преживявала по-тежки неща. Но трябва функционирането на страната да се промени“.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.