Властта в Русия е в политическа криза, Путин и Медведев губят популярност

Поредният протест срещу Путин. Снимка: нл-блог

Властта в Русия се движи към парламентарните избори на 4 декември, обхваната от политическа криза, от която рискува да не излезе и след вота. Очакваното връщане на премиера Владимир Путин на висшия пост след изборите за държавен глава през март и предвиденото преминаване на днешния президент Дмитрий Медведев на длъжност министър-председател водят до отслабване на управляващия тандем.

Това са основните тези в доклада на Центъра за стратегически разработки „Движещи сили и перспективи за политическа трансформация на Русия“, за който пишат днес „Комерсант“, „Независимая газета“ и „Ведомости“, съобщи Би Би Си. Според авторите на доклада решенията, взети от тандема, ще имат отрицателни последици за политическата система на федерацията.

„При тези последици не важи школското аритметично правило, според което при разместване на събираемите сборът не се променя. По всичко личи, че в резултат на рокадата съвкупният политически бренд на тандема е понесъл непоправими загуби“, цитира доклада „Независимая газета“.

Авторите са убедени, че рокадата в тандема е разкрила политическата несъстоятелност на Медведев и го е лишила от качествата, каквито се очаква да има един сплотяващ лидер от общоруски мащаб. А загубите за имиджа на тандема са непоправими, тъй като подкрепата, изгубена от Медведев, не се прехвърля към Путин и отслабва съвкупната политическа база на двамата. И най-важното, „рокадата в тандема е отслабила перспективите за самопромяна на властта и възможностите тя да установи добър диалог с обществото“, се подчертава в доклада.

Тандемът всъщност е бил „отслабен на няколко етапа“ и най-важният е „отказът на Медведев и Путин да назоват кандидата“ за висшия пост преди конгреса на управляващата партия „Единна Русия“ през септември, смята руски политолог, говорил пред „Независимая газета“.

Това предизвикало според него „усещането, че властта тъпче на едно място, че не се решава да прави каквото и да било“ и същевременно, че „Путин има някакъв користен мотив, че не пуска Медведев във властта по някакви свои съображения“.

Ако рокадата беше обявена преди година, когато подкрепата за Медведев стигна връхната си точка, нито Путин, нито Медведев биха изгубили от рейтинга си, твърди експертът. Поетапното решение обаче „изглеждаше като унижение за президента, решение, коео явно не е могло да бъде доброволно“, смята той.

Всичко бе сторено „идеално неправилно“, изтъква аналитикът. Въпреки това според него „народът ще гласува“, обаче според известната фраза от руски виц – „Пия, но с отвращение“. „Това няма да е оптимистично гласуване, а депресивно, без усещане за перспектива“, добавя той. Рокадата в тандема бе осъществена така, че „брендът на Медведев“ е изгубен“. И в крайна сметка Путин остана сам срещу проблемите, свързани с политическото му остаряване, отбелязва шефът на Центъра за стратегически разработки Михаил Дмитриев в „Комерсант“.

Властта в Русия според него вече е изпуснала моментите за сравнително безболезнени мерки, които да забавят спада в доверието към нея. Властта вече не контролира съдържанието дори на водещите медии, които все по-често публикуват неизгодна за нея информация. Телевизията губи интерес към темите, свързани с Путин, и „подигравките с властта стават все по-популярни в обществото“, смята Дмитриев.

Експертът допуска, че в тази атмосфера руското общество може да изтълкува евентуална победа на „Единна Русия“ през декември като доказателство, че парламентарните избори са нелегитимни. Неговият „мозъчен център“ не изключва, че за обществото няма да е легитимна и победата на Владимир Путин в изборите за президент.

Ако „Единна Русия“ не се преустрои, за да представлява интересите на средната класа в страната, партията на властта ще бъде изтласкана в периферията или ще изчезне, смятат експертите от Центъра за стратегически разработки, цитирани във „Ведомости“.

Според анкетите, близо 80 на сто от представителите на средната класа са готови да подкрепят евентуални реформи и се обявяват за политически плурализъм, посочва пред вестника руски анализатор. В Русия вече има нужда от партия – изразител на подобни идеи, но днешната политическа система е пречка за появата на подобна сила, а е голям въпрос дали властта ще се реши да я смекчи, добавя политологът.

Съпредседателят на нерегистрираната руска Партия на народната свобода Михаил Касянов призова Запада да не признава парламентарните и президентските избори в Русия за легитимни. Бившият премиер говори на конференция под наслов „Хелзинки 2.0: За демокрация и върховенство на правото в Русия“, пише „Независимая газета“.

„Русия членува в Съвета на Европа и ОССЕ. Тя е сложила подпис под демократичните принципи“, припомнил Касянов. Според него обаче „декларираните принципи не отговарят на същинското положение в Русия“. „Съдебните решения се вземат под политически натиск, свободата на словото се нарушава, запушва се устата на журналистите, не се регистрират опозиционни партии, което естествено се отразява на изборите за Дума“, заяви опозиционерът.

Касянов признава пред вестника, че от прагматични съображения Западът едва ли ще последва призива му, но според него западните държави трябва да реагират на негативните политически промени в Руската федерация. Експертите разглеждат проявата като важен сигнал за руския елит, свързан с решението на Путин да се кандидатира за президент, посочва „Независимая газета“.

Западът няма да къса отношенията си с Русия, нито да предприема стъпки, които биха означавали, че политическият режим в страната е нелегитимен, смята руски наблюдател, цитиран в материала. „Най-вероятно обаче оценката за изборите ще е отрицателна – с уговорки, че са били недостатъчно свободни и недостатъчно справедливи“, прогнозира експертът.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.