Хърватия – единствената добра новина за ЕС

в. Виесник

Както потвърди говорителят на полското председателство на ЕС Конрад Никлевич Хърватия ще подпише договора за присъединяване към ЕС на 9 декември. От хърватска страна подпис под договора ще поставят премиерът Ядранка Косор и президентът Иво Йосипович. Церемонията по подписването ще се проведе пет дни след парламентарните избори в Хърватия, а мястото на подписването ще бъде сградата на Европейския съвет в Брюксел, в която в същото време ще се състои и двудневната декемврийска среща на върха на ЕС.

С това ще се осъществи и желанието на полското председателство, което бе определило подписването на договора с Хърватия за един от приоритетите на шестмесечното си председателство. До преди няколко седмици съществуваше възможност договорът да се подпише във Варшава на 19 декември, но тази идея се отхвърли заради ситуацията в ЕС и еврозоната.

Хърватия приключи през юни продължилите шест години преговори по присъединяване, следва подписването на договора, а след това започва процедурата на неговата ратификация в 27-те членки на ЕС. Работата по присъединителния договор продължи две години. В случая е предвиден и надзор на онези сфери, които са обхванати в глави 23, 24 и 8, т.е правосъдие и основни права, свобода и сигурност, и пазарна конкурентноспособност.

Що се отнася до Европейския парламент, той е съгласен с присъединяването на Република Хърватия към ЕС и решението на Съвета за приемане на хърватската кандидатура за членство, се казва в проекторезолюция, която има силата на закон. В проекторезолюцията за хърватската кандидатура за членство в ЕС се приветства приключването на присъединителните преговори, които съществено са променили социално-политическия, икономически и културен облик на страната.

В текста се изтъква необходимостта реформите да продължат и се посочва, че процесът не е завършен и трябва да продължи със същата решителност и трудна работа. В документа докладчикът за Хърватия Ханес Свобода, но и други депутати призовават Европейската комисия да продължи да следи процеса на присъединяване на Хърватия към ЕС и да контролира изпълнява ли Хърватия всички поети задължения.

След подписването на договора Хърватия може да очаква, че Европейската комисия, но и всички страни членки внимателно ще следят реформите в правосъдната система, основните права, свободите и сигурността, включително безпристрастното съдебно преследване на военни престъпления, борбата с корупцията, управлението на границите, полицейското сътрудничество, борбата с организираната престъпност и пазарната конкуретноспособност и преструктурирането на корабостроителството.

Хърватия се призовава да продължи реформите в правосъдната система. Европейският парламент смята за един от висшите приоритети борбата с корупцията на всички нива, особено на най-високо. Европейският парламент призовава Хърватия да продължи активно да подкрепя преследването на военни престъпления и да продължи да сътрудничи със съда в Хага. Хърватия се призовава да продължи да стимулира завръщането на бежанците и мерките за жилищното им настаняване и наемането им на работа.

И накрая ЕП призовава Хърватия да продължи да поддържа добри отношения със своите съседи и активно да развива регионалното сътрудничество на всички нива. Не липсва и призив към Хърватия да осъществи напредък в решаването на откритите двустранни въпроси с някои съседи, свързани с граници, изчезнали лица, бежанци и връщане на имущество. ЕП смята, че откритите двустранни въпроси не трябва да спират разширяването на ЕС и присъединяването на страните кандидатки и потенциалните кандидатки от района на Югоизточна Европа.

След подписването на договора Европейският съвет ще приеме официално решение Хърватия да стане активен наблюдател в работата на Съвета на ЕС. Що се отнася до подписването на присъединителния договор, последното бе през пролетта на 2005 г. в Люксембург. Последният присъединителен договор бе подписан от 25 членки на ЕС и от България и Румъния. От българска и румънска страна договорът бе подписан от президентите, премиерите и външните министри на двете страни, а от европейско ниво – от министрите на външните работи.

Засега се знае, че договорът за присъединяването на Хърватия ще бъде подписан на срещата на върха на ЕС, а това означава, че Хърватия засега ще бъде единствената позитивна новина на форума, ако в овладяването на кризата не се случат някои позитивни крачки. Не трябва да се забравя и възможността Сърбия да получи статут на кандидат, макар че това зависи от някои големи членки на ЕС, които не са доволни от сръбския подход в укротяването на напрежението в северно Косово.

И още един малък детайл. От една европейска институция пристигна предложение на подписването на договора с Хърватия да бъдат поканени президентите и премиерите на страните от региона. Дали това предложение е добро и какви реакции може да получи, засега може само да се гадае. Едно все пак е сигурно. От всички лоши новини, които тези дни идват от ЕС и еврозоната, подписването на договора за присъединяването на Хърватия засега е единствената добра новина.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.