Очаквания и обърканост в Гърция

Банкерите се надяват, че новият премиер Лукас Пападимос ще ограничи загубите им от „подстрижката“ на гръцкия дълг, предприемачите в страната – че ще реактивира икономиката, а народът – че ще спре цунамито от данъци и съкращения на заплати. Ръководствата на двете партии – ПАСОК и Нова демокрация доведоха в крайна сметка до фарсова комедия процедурата по съставянето на кабинета Пападимос, а резултатът от нея е безличен.

По своя състав новият коалиционен кабинет се различава съвсем малко от провалилото се с гръм и трясък правителство на Папандреу. Никой обаче не очаква нещо нито от досегашните министри-социалисти, нито пък от новите министри на партията Нова демокрация. Няма сериозен човек, който да си представя например, че Димитрис Аврамопулос, като военен министър, ще начертае нова отбранителна политика или че Ставрос Димас, като външен министър, ще проправи нови хоризонти във външната политика на Гърция. В лицето на новия премиер сега са съсредоточени единствено всички очаквания и надежди.

Съвсем други неща обаче очаква всеки грък от Пападимос. Лидерите на ПАСОК и Нова демокрация, бизнесът и народът са единни единствено по отношение на факта, че всички очакват от новия премиер да донесе пари от шестия транш от заема, отпуснат на Гърция миналата година. За този транш се говори толкова много, тъй като част от тези пари ще влязат и в гръцката икономика.

Банкерите се надяват, а може би са и сигурни, че Лукас Пападимос в качеството си на техен колега като бивш банкер, ще направи възможно най-доброто, за да ограничи загубите на банките от „подстрижката“ с 50 на сто на гръцките облигации. Предприемачите очакват, че премиерът ще вземе мерки за реактивиране на гръцката икономика, като ще налее част от транша на пазара, който е „пресъхнал“ откъм свежи пари, народът пък желае да спре урагана от унищожителни данъци, от съкращения на заплати и пенсии и от съсипване на жизнения му стандарт. Гърците не се надяват финансовото им състояние да се подобри.

Избори в Гърция няма да има до три месеца, на 19 февруари, както се предполага, че са се споразумели двете партии ПАСОК и Нова демокрация. Само за три месеца, единият от които са почти празници, кабинетът Пападимос едва ли ще смогне да направи нещо, освен да изпълни единствената си реална мисия – да спаси банките, да разпредели каквото е останало в държавата и да поеме тежестта от ратифицирането на решенията на еврозоната.

От друга страна лидерите на двете парти ПАСОК и Нова демокрация демонстрират страх и недостойно поведение. Несъмнено Пападимос със сигурност е полезен за преодоляване на последиците от „подстрижката“ на облигациите, държани от гръцките банки или за придобиване на шестия транш от европейците.

Решението на срещата на върха на лидерите от еврозоната от 27 октомври не се отнася единствено до „подстрижката“ на облигациите, но и определя тежката цена, която в замяна трябва да бъде платена затова. А тя се свежда до: безкрайни рестрикции и чуждо настойничество над Гърция.

На гърба на един даже неизбран премиер лидерите на двете водещи партии стоварват непосилната тежест от ратификацията на един договор, който чертае такава рестриктивна политика поне за десетилетие напред. А това е политика, която Папандреу призна, а Самарас се съгласи с нея. Двамата обаче се крият зад Пападимос. Осмеляват се дори да наричат „преходно“ едно правителство, което те слагат да обвърже страната за десет и повече години напред!. За това те би трябвало да се срамуват.

Срамът обаче е неизвестно понятие на гръцката политическа сцена. Заради отстъпването на национален суверенитет не се посрами нито един от митичните петдесет и повече депутати от ПАСОК, които се почувстваха засегнати от евентуално издигане на премиерския пост на Филипис Пецалникос – на третия, според конституцията в държавната йерархия след президента и министър-председателя – за да плашат с оставки в ултимативен тон ръководството на партията.

Не се ли срамува и председателят на парламента да стои на този пост след обидните атаки срещу него от страна на десетки депутати от ПАСОК? Не разбира ли, че олицетворява упадъка на една институция? Или и той не си подава оставка, защото трябва да ни…“спаси“?

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.