Движението „Окупирай…“ навлиза в Германия

ДПА

Германски активисти, опитващи се да подражават на движението „Окупирай Уолстрийт“ в САЩ, издигнаха малък палатков лагер близо до сградата на правителството в Берлин с надеждата, че политиците ще чуят тяхното послание срещу алчността на компаниите и бедността на народните маси.

Десетина палатки бяха опънати на частна земя на бреговете на минаващата през града река Шпрее срещу сградата на Райхстага (парламента) и правителствени министерства. В района също така има популярни сред туристите ресторанти, кафенета и барове.

На чадър край палатките пише „Да, ние лагеруваме“ – алюзия за известния лозунг „Да, ние можем“, използван от американския президент Барак Обама в предизборната му кампания през 2008 г.

Там всеки ден се събират активисти, сред които студенти, пенсионери и безработни, за да обсъждат своето движение, което подобно на „Окупирай Уолстрийт“ в Ню Йорк продължава да е без водачи и без ясни цели. „В момента целта е да събираме въпроси, без да даваме отговори твърде бързо“, каза 35-годишният Роман Азрил, загубил наскоро работата си като продавач.

26-годишният студент Даниел Мютцел отпива глътка чай и казва: „Ние искаме да останем, колкото се може по-дълго“. Само след една нощ в палатката той казва, че баща му остава скептичен към решението му да се присъедини към протестното движение. „Разбира се, ние бихме могли да се срещнем в някое кафене, но изграждаме истинска инфраструктура тук“, каза той.

Протестиращите планират да направят жива верига около сградата на правителството. Активисти ще направят подобна верига във Франкфурт около прочутия финансов квартал на града, където са седалищата на много германски и международни корпорации, а също на Европейската централна банка.

Движението се готви за зимата, когато температурите в Берлин лесно падат до двуцифрени стойности под нулата. Частни дарители, включително магазин за туристическа екипировка, осигуряват палатки, покривала и спални чували. Палатковият град си има и кухня с печка и хладилник.

„Окупирай Уолстрийт“ започна в Ню Йорк през септември, когато протестиращи се настаниха в парка „Зукоти“, който сега прилича на бежански лагер. Те искат правителството на САЩ да увеличи данъците за най-богатия 1 процент от гражданите на страната.

В Германия движението печели подкрепа от две утвърдени политически партии – „Съюз 90 Зелени“ и „Левите“. И двете призовават своите привърженици да се присъединят към планираните демонстрации в Берлин и Франкфурт.

Активистите използват Фейсбук, Туитър, блогове и имейли, за да осигурят максимално участие. Усилията им да бъдат забелязани се отплащат, като дори говорителят на германското правителство Щефен Зайберт ги поздрави в послание в Туитър. Но Азрил не е впечатлен. „Ако мислеха така, те щяха да ни дадат място за лагер“, каза той.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.