Западът иска да изтласка Русия от Кавказ

в. Независимая газета

Върховният представител на Европейския съюз по политиката за сигурност Катрин Аштън започна обиколка из държавите от Южен Кавказ. Първата й спирка ще бъде Баку, следващата – Тбилиси, а на 17 ноември пътуването ще приключи с визита в Ереван.

Предвижда се Аштън и държавните ръководители от региона да разговарят за повишаване на ролята на ЕС в уреждането на конфликти. Най-вече на карабахския. Раздухват се и слухове, че САЩ също се канят да изместят Русия като основен посредник в арменско-азербайджанските преговори.

Европа е недоволна от стагнацията в карабахския процес, както бе отново потвърдено от скорошното изявление на Кристиан Вигенин, член на Европейския парламент, посетил тези дни Ереван. След среща с президента на Армения Серж Саркисян Вигенин каза пред журналисти: „Според нас, ЕС трябва да има по-голямо участие в уреждането на карабахския конфликт (…) Виждаме, че форматът на Минската група на ОССЕ не дава някакъв резултат вече дълги години и в тази връзка нещо трябва да се случи, да се промени“.

По неговите думи, при обсъждане на проблема в Европарламента било предложено по-специално френският съпредседател да бъде сменен с представител на ЕС; не било изключено това да е Катрин Аштън, еврокомисарят по външната политика и сигурността. „Важно е да бъдат включени нови играчи в процеса“, смята Кристиан Вигенин.

Изявленията на европейския депутат в Ереван звучат в унисон с някои публикации на медиите в Баку, които цитират азербайджанския политолог Расим Агаев. Според експерта, САЩ се стремят да откъснат държавите в Закавказието от орбитата на влияние на официална Москва. За целта Вашингтон осъществява проект под наслов „Голям Кавказ“, разработен още по времето на Джордж Буш младши, с намерението да се укрепи в региона и да прокарва американските интереси.

С оглед на факта, че Грузия е враждебно настроена спрямо Русия, а управляващият елит в Азербайджан декларира стремежи, насочени повече към Запада, отколкото към Москва, САЩ остават с един проблем в региона – Армения, която е стратегически съюзник на Русия. „Изтръгването й от влиянието на Русия е трудна, но постижима цел“, смята Агаев.

Да бъде изтласкана Русия от карабахския процес, а по-специално и от целия Южнокавказки регион, е непосилна задача, смята политологът Ашот Манучяран, който живее в Берлин – например защото всяка промяна на преговорния формат изисква желанието и съгласието на всички участници, а в случая подходите са различни.

„Москва няма да се оттегли от карабахския проблем, нито ще прехвърли бремето на главен посредник в преговорите било то на САЩ, било на ЕС. Защото по този начин Русия сама би потвърдила, че претенциите й за значимост в световен мащаб са необосновани. Ако демонстрира безсилие в уреждането на карабахския конфликт, Москва ще осигури на Запада повод да пренебрегва мнението й в по-сложни цивилизационни конфликти като севернокорейския, иранския или афганистанския. Убеден съм, че Русия няма да се откаже от амбициите на велика сила. Още повече щом Владимир Путин се връща на президентския пост“, заяви пред „Независимая газета“ доктор Манучарян.

Той обаче не изключи, че ще се наложи да бъдат внесени някои корелации в преговорния процес, примерно като се включат в него отново представители на Нагорни Карабах.

Развивайки идеята за промени в преговорния формат, способни да предизвикат позитивно раздвижване, заместник-външният министър на Азербайджан Араз Азимов отбеляза в интервю за австрийското издание „Стандарт“, че залог за напредък в решаването на проблема би могло да стане „съвместното съществуване на двете общности“.

По този начин Азимов постави въпроса за връщане на азербайджанските бежанци в Нагорни Карабах; при това подчерта, че „компромисното решение, което би могъл да приеме Азербайджан в уреждането на конфликта, не предполага някакви територии да бъдат прехвърлени към Армения“.

Степанакерт не остави без внимание изявлението на азербайджанския дипломат. Някои фрагменти от него вдъхват оптимизъм, заяви за „Независимая газета“ Давид Бабаян, шеф на Главното информационно управление в апарата на президента на НКР.

„Съгласни сме по-специално с това, че решаването на конфликта не предполага някакви територии да бъдат прехвърлени към Армения. Карабахският конфликт не е арменско-азербайджански териториален конфликт, дори не е конфликт между Ереван и Баку, а е конфликт между Степанакерт и Баку, за чието решаване е необходим пряк диалог“, каза Бабаян.

Колкото до евентуално връщане на бежанците в Карабах, републиканското ръководство според него никога не е имало нищо против. „Готови сме да приемем хората от азербайджанска националност при едно условие: ако пожелаят да станат граждани на НКР и да се интегрират в карабахското общество“, заяви говорителят на президентската канцелария.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.