Подсъдими политици излизат на избори в Словения

На границата на Словения. Снимка: вело-турен

Недовършените съдебни процеси, в които са замесени мнозина словенски политици, чиито партии са се кандидатирали на предстоящите парламентарни избори, няма да повлияят на възможността те да бъдат избрани на най-високи позиции, въпреки че това би могло да подейства на някои избиратели, пишат словенските медии.

Съдейки по резултатите от проучване на агенция „Медияна“, най-големи шансове за победа на изборите, насрочени за 4 декември, има Словенската демократическа партия на Янез Янша, която, ако изборите бяха днес, би спечелила 25 процента от гласовете.

Люблянският в. „Дело“ припомня, че бившият премиер Янша е един от петимата обвиняеми в корупционната афера „Патриа“ и е обвинен, че преди шест години, когато е бил премиер, е посредничил в договарянето на сделка за 278 милиона евро с финландската компания „Патриа“ и е взел подкуп.

Срещу него, пише словенският вестник, е подаден наказателен иск и му е присъдена глоба за това, че е нарекъл резултатите от проучване на една агенция преди парламентарните избори през 2004 г. „нагласени“ в полза на друга партия. Той е участвал и като ищец в съдебен процес срещу финландския журналист Магнус Беглунд, който през 2008 г. в една емисия изразил подозрение, че Янша е получил подкуп от „Патриа“.

Проучване на „Дело“ показва, че популярността на Янша все пак не съответства на рейтинга на неговата партия и той е едва седми по популярност сред словенските политици, а списъкът и този месец се оглавява от президента Данило Тюрк.

Другият кандидат за премиерски пост Грегор Вирант, чиято Гражданска листа според проучване на агенция „Медияна“ е на второ място с 19 процента от гласовете на гражданите, през юни е осъден условно на едномесечен затвор, но присъдата още не е влязла в сила. Вирант бе съден за обида от бившия председател на антикорупционната комисия Драго Кос заради изказвания, че Кос е „спорна личност“ и човек, който е „участвал в много интриги срещу Янша“.

Вирант е и вторият по популярност политик в Словения, съдейки по резултатите от месечното проучване на „Дело“. Люблянският вестник пише, че кметът на Любляна Зоран Янкович, чиято партия Позитивна Словения споменатото проучване нарежда на трето място с прогноза за 14 процента спечелени гласове, отрича някога да е бил осъждан или обвиняван.

Според неофициална информация обаче против него има няколко наказателни иска, пише „Дело“. Две от обвиненията са за злоупотреба със служебно положение. Едното се отнася за времето, когато Янкович е бил директор на „Меркатор“, а второто – за кметския му мандат. Янкович вече е бил разпитан във връзка с иск, който се отнася за неговата честна строителна фирма „Електа“, но съдът още не е издал решение за евентуално разследване. Самият Янкович е подал няколко жалби срещу журналисти от седмичника „Репортер“ за обида. Янкович е девети по популярност в месечното проучване на „Дело“.

Общата оценка обаче е, че съдебен процес без влязла в сила присъда не може да повлияе за това дали някой политик ще се кандидатира за най-висок пост. Медиите припомнят изявлението на Янша, който каза, че би се оттеглил от всички постове, ако срещу него бъде произнесена действаща присъда, макар че би обжалвал пред всички инстанции, чак до Европейския съд за правата на човека.

Деловият ежедневник „Финанце“ пише, че Словения все пак е далеч от шведските стандарти и припомня, че шведският министър на културата Сесилия Стегьо Чило завърши политическата си кариера само десет дни след като бе открито, че не е плащала телевизионна такса.

Политическата кариера на Мона Салин, която можеше да стане първата жена премиер на Швеция, бе провалена след разкритието, че със служебната си карта е платила шоколад „Тоблерон“ и още няколко дреболии, посочва вестникът и констатира, че шведският стандарт е далеч от словенските политически стандарти, което е добре за политиците, но лошо за гражданите в Словения.

Проучването на „Медияна“ показва, че освен споменатите три партии само три други преминават прага от 4 процента за участие в парламента – партия Социалдемократи, Демократичната партия на пенсионерите (ДеСУС) и Словенската народна партия.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.