Ще напусне ли Доган борисовия целофан?

Иво Инджев

Обратното броене до парламентарните избори след две години може да е започнало с края на октомврийската изборна кампания, но лично аз престанах да броя колко пъти за месец-два Бойко Борисов прави твърди намеци на ДПС в публичното пространство. Най-запомнящия се беше реверансът му към въпросната партия от последната нощ на изборите, когато дон Борисов поздрави дон Доган, че си бил взел неговото.

Ето и продължението на този задочен и еднопосочен (защото дон Доган загадъчно мълчи и приема овациите от треньора на екипа от отсрещния ъгъл на тепиха) тур за овации спрямо демона, помогнал с черния си образ на ГЕРБ да изкове почти пълната си победа на парламентарния боксов мач през 2009 г.

„Партията, която ГЕРБ най-внимателно наблюдава и с която се съобразява, е ДПС”, това е най-новото хвърляне на пешкира на тепиха от страна на Борисов. В интервю за в. „Стандарт” днес той сам избира да прати поредния сигнал, с който очевидно подготвя публиката да приеме на някакъв етап уговорената среща с победа по точки за двете страни. Кога дон Доган ще се наведе да го вдигне, не знаем. Но няма причини да се съмняваме и си въобразяваме, че „политическото животно” Борисов, както със смесица от възторг и респект го ласкаят някои коментатори, прави случайни ходове без да ги е съгласувал по искане на опитния интригант насреща му: „Ти подготви почвата, защото беше активната страна в очернянето на ДПС, пък ние в един момент ще се съгласим в името на националното единство”. На нещо такова ми намирисва откъм целофана, който Борисов сега постепенно разтваря, за да свикнем с миризмата.

Всеки на своя пост подготвя почвата. И в. „Стандарт” дават своя принос в изграждането на образа на Борисов като любимец на американците с въпрос, който е достоен за златната книга на подмазвачеството от времето на социализма под мотото: „Другарю директор, как ги постигате тези успехи?”. Ето с какво му предлагат да се съгласи:

„Стандарт”: Стана ясно, че скоро у нас ще дойде шефът на ФБР, който ви е голям приятел. Ще се видите ли с него?
– Да, естествено, че ще се видя с него, ние сме добри приятели. За радост му удължиха с две години мандата. Сега на посещение беше директорът на „Сикрет Сървис“, преди една година беше директорът на ЦРУ. Имаме сериозна подкрепа. Въпросът сега е да съумеем, както в сферата на сигурността, така и в сферата на финансово-икономическите ни показатели, с Дянков и Трайков да балансираме системата и да минем напред.”

Учете се, новобранци в подмазването, „Стандарт” е създал стандарти от доста време! Най-случайно едни репортерки, ей така, решават да попитат с предпоставена теза (без да попитат самия американски шеф, дали иска да го обявяват за приятел на Борисов) и още по-случайно се оказва, че са познали. И каква осведоменост само – един от най-охраняваните хора на света ще пристига на посещение, но репортерките вече знаят и отгоре на всичко по някакво чудодейно съвпадение чрез допълненията на Борисов ни се разкрива цялостната картина на тайната подкрепа на американските служби за правителството на дон Борисов.

Каква поредица от съвпадения, каква идилия! Човек, наивен като мен, би си помислил, че си струва да се попита дали е вярно, че ЦРУ ще си мести централата от София в Белград, след като такава информация беше разпространена от Дарик радио и други медии тук, и не беше опровергана. Ако е вярно, не означава ли точно обратното: нещо като вот на недоверие от страна на САЩ към управляваната от Борисов България?

Само че тук е София и такива въпроси не се задават на дон Борисов. В Белград стават други неща, поради което има основания да се мисли, че при завършването на новото американско посолство, което се строи там, може и да има сценарий за някаква рокада. В сянката на съветския шмайзер тук, която никак не пречи на Борисов, намирисва на още нещо, освен на разтворен целофан и Доган – на „Тройной” одеколон, характерен не само за тройната коалиция, явно. Докато в Белград показват друг характер. Малко е дългичко за четене, но да го припомня, за да се замислим дали има големи основания за това САЩ да изберат българското, ако имат алтернатива:

Пантомима в Белград, фантомима в София

Виж още текстове в блога на Иво Инджев

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.