Русия срещу Таджикистан – новият конфликт в постсъветското пространство

Общежитие на нелегални имигранти от Таджикистан край Москва. Снимка: от тв екрана

Властите в Душанбе конфискуваха два руски самолета, кацнали аварийно в Таджикистан през март, и на 8 ноември осъдиха пилотите – руснак и естонец, на по 8,5 г. затвор за незаконно навлизане във въздушното пространство на страната, нарушаване на правилата за международно въздухоплаване и контрабанда. Двамата не се признаха за виновни и заявиха, че ще обжалват присъдата.

След нея в Москва при специални операции бяха задържани над 300 граждани на Таджикистан, напомня „Комерсант“. Вчера Федералната миграционна служба заявила, че 297 души са подготвени за депортиране, а в центъра, където събират нелегалните, съобщили за вестника, че „отдавна са се натрупали стотици и никой не почва да ги брои сериозно“.

Руските власти продължават натиска върху трудовите мигранти от Таджикистан. Независимо че президентът Дмитрий Медведев нарече случайно „съвпадение“ депортирането на таджики от Москва след присъдата срещу руския пилот Виктор Садовничи, вчера главният санитарен лекар на Русия Генадий Онишченко предложи да се забрани на мигранти от Таджикистан да работят в страната „по медицински съображения“, пише в. „Комерсант“.

Главният санитарен лекар Онишченко, който при предишни случаи на трудни отношения с някоя страна, бе забранявал вноса на вина от Грузия и Молдова, а после и на коняк от Приднестровието, вчера поиска на таджикистански мигранти да бъде забранено да работят в Русия. Според него от ноември м. г. в Русия са влезли 188 граждани на Таджикистан, заразени с вируса на СПИН, туберкулоза и сифилис. Онишченко увери, че изявлението му не съдържа политически подтекст, пише изданието.

Онишченко „до голяма степен е прав“, твърди „Комсомолская правда“. Успоредно с разпадането на Съветския съюз се разпадна и цялата здравна система в бившите азиатски републики; логично последваха избухвания на забравени отдавна болести като холерата, напомня всекидневникът.

Преди обаче да искат депортиране на гастарбайтерите, руските санитарни власти би трябвало да въведат ред в издаването на санитарни книжки, без които не може да се работи в общественото хранене и търговията с храни. Сега фалшиви книжки се купуват в Москва „като картофи“, и то евтино, добавя „Комсомолская правда“.

Слуховете за много заболели сред мигрантите от Душанбе са, меко казано, преувеличени, уверява „Московский комсомолец“. Според статистика на Световната здравна организация, туберкулозата се среща по-често сред жителите на Казахстан, Киргизстан и Молдова. Колкото до СПИН, тази болест е разпространена в Таджикистан 14 пъти по-малко, отколкото в Русия – „мигрантите не докарват СПИН у нас, а си го карат от нас вкъщи“, пише вестникът. Според него руските санитарни власти по-рано „не са акцентирали върху злочестите таджики“ и са заявявали, че заразните болести са най-разпространени сред граждани на други страни.

Президентът Дмитрий Медведев отправи вчера сигнал, че Москва ще настоява осъдените в Таджикистан летци да бъдат напълно оправдани, отбелязва „Комерсант“.
Медведев призова Душанбе да преразгледа делото срещу тях, а руската дипломация е подготвила „ултиматум“ за таджикистанските власти. Междувременно гръмна нов скандал – таджикистанската служба за сигурност обвини в контрабанда Сергей Полуянов, шеф на авиокомпанията „Ролкан инвестмънтс“, за която работят пилотите, информира изданието.

Според руски журналист и експерт по Средна Азия, цитиран в „Новие известия“, в очакване на парламентарните избори през декември властите в Москва ухажват хората, които са против мигрантите, ксенофобите и националистите. Обикновено руските чиновници и полицията „не депортират гастарбайтерите толкова масово, а предпочитат да ги „доят“, отбелязва наблюдателят.

Мигрантите в Русия се проверяват периодично и не е коректно процесът да се политизира, заявява обаче пред изданието говорителката на миграционната служба Залина Корнилова.

Руските власти се канят да депортират над 10 хиляди таджикистанци и в средноазиатската република се очаква социален взрив, пише „Независимая газета“.
Русия „отговаря несъразмерно на делото срещу осъдените пилоти“, коментира пред всекидневника Мухидин Кобири, лидерът на Партията за ислямско възраждане на Таджикистан. Той изразява надежда, че Москва ще се откаже от масовото депортиране на таджикистански гастарбайтери. Според него това прекалено би застрашило социално-икономическата и политическата ситуация в Таджикистан, чиято икономика силно зависи от паричните преводи, получавани от мигрантите – „над 3 милиарда долара, 1,5 пъти повече от държавния бюджет“.

Ако Русия депортира дори няколко хиляди таджикистански мигранти, това може да дестабилизира Таджикистан, което е особено опасно с оглед на президентските избори там догодина, смята руски експерт, цитиран в материала. „Режимът на президента Емомали Рахмон все едно се опира само на силовите структури. Таджикистан е полицейска държава с огромен скрит протестен потенциал. Завърналите се мигранти естествено ще бъдат настроени до голяма степен русофобски, но и без обич към Рахмон“, казва аналитикът.

Според него, ще е по-правилно Русия да забрани влизането на таджикистанските чиновници и хората от елитите, „опетнени“ с историята около летците. Изобщо, по-внимателно да следи „последователната антируска политика на президента Рахмон и неговото правителство“. „Отдавна е време Русия да използва асиметрични инструменти спрямо редица свои неблагодарни и непоследователни партньори“, добавя наблюдателят.

Междувременно таджикистанци предложиха във Фейсбук Душанбе „да изпъди 201-а руска военна база“ от територията на страната. Това „би означавало пълно скъсване на отношенията между Москва и Душанбе“. Би довело и до излизане на Таджикистан от Организацията на Договора за колективна сигурност, нещо самоубийствено за тази страна, коментира за „Независимая газета“ руски военен експерт.

Подобно развитие ще изостри междуклановите отношения в Таджикистан и ще предизвика нова гражданска война, а „местните горещи глави не бива да забравят и за фактора Узбекистан – руската база е възпиращ елемент между двете съседни държави“, напомня специалистът.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.