Кой краде гроздето на германските винари?

Асошиейтед прес

Лозята на избата „Вайнгут фон Вининг“. Снимка: фирмен сайт

Това е голямата мистерия: Кой краде гроздето на германските винопроизводители? Крадци, нападащи доходоносните лозя в Южна Германия, са откраднали малко съкровище под формата на плодове при повече от дузина набези, извършени под прикритието на нощта. Търговците на вина са станали по-бдителни, поставили са пазачи и са поискали помощ от полицията, но засега от крадците няма и следа.

„Те са взели повече от 2,5 тона от най-доброто ми червено грозде“, каза Щефан Атман, който е собственик на лозе близо до градчето Дайдесхайм, намиращо се в Югозападна Германия. „Болката не е само финансова, но е и емоционална“, каза Атман. „Бяхме прекарали седмици в подготвяне на лозите, бяхме отделили настрана киселото грозде, а после те дошли и за една нощ откраднаха всичко.“

Атман оценява своите щети дотук за този сезон на около 100 000 евро – равностойността на повече от 3000 бутилки вино от високия клас „Пино ноар“. Една бутилка от него струва 32 евро. Той каза още, че няма никаква сключена застраховка, която да покрие щетите. Из целия регион е открадното грозде за стотици хиляди евро – а винопроизводителите се опасяват, че най-лошото вероятно тепърва да предстои.

Макар че по-голямата част от тазгодишната реколта от грозде вече е прибрана, търговците на вино все още очакват първите есенни студове, за да дойде нужната хладина, преди да приберат тяхното ценно грозде за производство на сорта „айс вайн“ „ледено вино“ . Този сладък винен сорт от висок клас е по-скъп от обикновените, което прави останалата все още неприбрана част от реколтата особено ценна – а и по-вероятна следваща цел за крадците.

„Търговците на вино не разполагат с големи количества от това грозде, но можете да бъдете сигурни, че те ще бдят като ястреби, докато не дойде време реколтата от него да бъде прибрана“, каза Райнер Кьолер, полицай от град Хайлброн, провинция Баден-Вюртемберг, който участва в разследването на кражбите.

Регионът така или иначе пострада от настъпилия през май пролетен студ, който унищожи голяма част от гроздето – а има и предположения, че крадците може и да са други търговци на вино, търсещи начин да компенсират тези загуби.

Атман, чиято винарна „Вайнгут фон Вининг“ произвежда някой от най-добрите сортове вино в провинция Райнланд-Пфалц, е убеден, че зад това стоят професионални винопроизводители. Той отбелязва, че крадците, откраднали гроздето, са използвали машина за прибиране на реколта през нощта. Всичко това е станало няколко дни, преди той самият да отиде да я прибере.

„Често търговците на вино обират своята реколта през нощта, затова няма нищо подозрително, ако хората работят по лозите по тъмно“, каза той. „Но ако дойдат с машина за прибиране на реколта, то те определено знаят какво правят.“
Търговците на вино от хълмовете, обграждащи Хайлброн, намиращ се на 100 километра източно от Дайдесхайм, тази година са ставали жертви на кражби повече от 10 пъти и също са убедени, че зад тези действия стоят професионалисти. Крадците са дошли през нощта и са взимали предимно грозде от сортовете бял „Рейнски ризлинг“, „Тролингер“ и „Граубургундер“ („пино гри“ – бел. пр.).

„Веднъж ни повикаха на лозята в ранните часове на утрото, защото свидетели видели как двама души се разхождат с фенери между лозовите насаждения“, каза Кьолер, разследващият полицай от Хайлброн. „Но когато пристигнахме заподозрените лица бяха изчезнали, гроздето го нямаше и до днес нямаме никаква следа, по която да работим.“

В района на Хайлброн крадците винаги обират гроздето на ръка и няма район, който да е застрахован от кражбите.
„Това наистина е катастрофа за нас“, каза търговецът на вино Албрехт Льол от малката община Флайн, Хайлбронски окръг, загубил 2,5 тона грозде от сорта бял „Тролингер“. „Преди това бяхме засегнати от пролетния студ през май, унищожил голяма част от нашето грозде.“

Той каза, че изглежда крадците са познавали лозята, въпреки че не са използвали машини за прибиране на реколта.
„Крадците са откраднали узрялото грозде и не са взимали от киселото“, каза той, все още не можейки да повярва какво се е случило. „Опразнили са 25 редици лозови насаждения, като всяка от тях е дълга 53 метра.“

Ернст Бюшер, говорител на Германския институт за виното, заяви, че множество производители на грозде са изправени пред фалит тази година, след като загубиха цялата си продукция по време на майските студове. Още по-лошото – гроздето, което оцеля, беше особено добро и от него се произведоха едни от най-добрите вина от години насам.

Тази комбинация може да е тласнала някои „от отчаяние“ да извършат кражба, каза той. „Не че подобни мотиви биха били оправдание.“ „Реколтата беше невероятна тази година, хубаво вино, много е хармонична поради дългия период на зреене и златното време тази есен“, каза Бюшер, допълвайки, че който е откраднал гроздето, ще може да продаде добро вино на добри цени.

Някои от лозите в Германия са още от Средновековието и не за първи път стават мишена на крадци, въпреки че никой не може да си спомни година като тази. В миналото търговците на вино просто щяха да затворят всички пътища, водещи към лозите по време на прибирането на реколтата, и щяха да попречат на достъпа на външни лица.

Но нарастващият брой туристи, които идват, за да опитат от новите вина, или просто, за да се насладят на обиколка по хълмовете през есента, когато листата стават ярко червени и жълти, накара общините в района да вдигнат забраната в началото на 90-те години. Туристическата индустрия е твърде важна, за да обмисляме повторното въвеждане на тези ограничения. Но тъй като регионът стана по-открит, някои градове като Фелбах и Щутгарт изпратиха пазачи по лозите.

Повечето винарни обаче са предимно семейна собственост и просто не могат да си позволят да направят това, а и полетата с лозови насаждения са твърде големи, за да бъдат пазени от отделни охранители. „Когато погледна през моя прозореца, виждам лозя, до където ми стига погледът“, каза хайлбронският полизай Кьолер. „Няма как да опазиш всичко това, особено нощем.“

БТА

Виното
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.