В десетката: Живковизация?

Бойко Борисов като бодигард на Тодор Живков. Снимка: Булфото

Когато вчера използвах този израз, ми беше ясно, че част от реакциите ще бъдат в стил „И какво ѝ беше лошото на пенсионната система при Живков?!“.

Нямам нищо против да отговоря, например на този коментар в „Сега“:

„По времето на Живков пенсионната възраст бе 55 години за жените и 60 за мъжете, а изискваният трудов стаж за пенсия бе съответно 20 и 25 години. Пенсията се определяше на базата три години с най-висока заплата, по избор на пенсиониращият се. Нямаше пенсионни фондове, НОИ и т.н.. Имаше брой пенсионери по сумата на пенсиите и общият държавен бюджет ги осигуряваше.“

Написаното е вярно, за късния соц. (80-те години). И е много лошо. То означава, че пенсионните права се определят произволно, на база отделни „добри“ години, и нямат никаква или почти никаква връзка с направените вноски.

Изискването на кратък трудов стаж (20-25г.) също прекъсва връзката между принос в системата и размер на пенсията. В този модел, пенсията не е право, основано на собствен принос, а плащане по държавна преценка.
И резултатите са налице. Още в късния соц., пенсиите бяха изключително ниски.

Но по-важното е, че нашите родители – вчерашни и днешни пенсионери, плащат именно тази сметка с мизерните си пенсии през прехода. Парите бяха опоскани за друго, бюджетът изтъня, държавната преценка стана много „тясна“…

Останаха честни и съвестни хора, които цял живот, 30-40 и повече години, са внасяли доста високи отчисления за ДОО, а накрая получават супер мизерни пенсии, практически равни на тези, които са се осигурявали 20 години на нисък доход (с 3-4 „добри години“) и не са допринесли почти нищо за системата.

Живковата „справедливост“ доведе до обща мизерия за възрастните хора и особено нечестно отношение към тези от тях, които са работили дълго и с добър доход.

Национализацията на НОИ, която се провежда в момента, има същия ефект. Размерът на пенсиите става функция на каприза на управляващите, съответно – съображенията стават не икономически, а популистки. Отново за сметка на работещите и честните.

Докато пишех този текст, още две неща ми напомниха за Живковия стил:

– Безпардонната наглост на премиера, който „забрави“, как само преди година обясняваше, че е провел най-добрата пенсионна реформа в Европа и обясни, че има спешна нужда от реформи днес.

– Угодничеството на журналистите, които отказват да напомнят гордостта от „реформата“ през 2010 г.

„24 часа“ ни напомня и някои подробности:

„През 2016 г. дефицитът в НОИ ще бъде стопен и системата ще е стабилна до 2035 г. Дотогава ще трябва да се предприемат и други мерки“, обяви премиерът Бойко Борисов…

А през 1980 година достигнахме комунизЪма, ако сте забравили.

От блога на Радан Кънев Записки на реформиста

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.