Издателите се ритат за любовта на Борисов. Само Пеевски ли e лошият?

Съюзът на издателите стана за смях, след като започна да се разпада заради боричканията между членовете му.
Бившият му председател Тошо Тошев се оттегли, няколко вестника и списания обявиха още преди това, че го напускат, а за нов председател на съюза беше избран единият от издателите на „Труд” и „24 часа” – Любомир Павлов.

Този съюз беше доминиран от Тошо Тошев повече от 10 години. Чрез него той се опита да монополизира целия печат и да говори от името на цялата журналистика. Грандоманията на Тошев доминираше в съюза и го налагаше като по-важен от Съюза на журналистите, който не е на работодатели, а на професионални журналисти.

Самите журналисти овчедушно приемаха обслужващата си роля и чакаха подаяния от Тошев под формата на награди „Черноризец Храбър”. Те обаче се девалвираха окончателно след срамните пазарлъци при разпределянето им сред издателите членове на съюза.

Тошев същевременно наложи на печата своето личен метод на журналистика – да се заиграва с властта – ту да й служи (на Първанов, Борисов), ту да оказва натиск, включително при приватизационни сделки („Булгартабак” и др.), да интригантства и т. н.

Резултатът беше девалвация и на вестниците, и срив на тиражите. След 10-годишно закопаване Съюзът е оглавен от един амбициозен издател, който съвсем няма блестяща репутация и веднага въвлече двата вестника „Труд” и „24 часа” в срамни спорове за собствеността.

Сега някои от членовете на съюза се оттеглят заради Павлов, известен още като Пъпката. Но къде отиват? В алтернативния съюз на Пеевски? Смешно. И издатели като Павлов, и издатели като Батков с вестник „Стандарт”, който също ще напуска съюза, обслужват Борисов. Това прави и Пеевски. Печатът в България е под контрола на властта. Какви тук съюзи? Само се ритат кой ще слугува по-качествено на Бойко Борисов.

Това е срамна журналистика, срамни издатели. Които имат нахалството да говорят за свобода на печата, за морал и професионализъм.

Две години наред България слиза драстично надолу в класациите за свобода на печата на „Фридъм хаус” и на „Репортери без граници”. И този бутафорен съюз не излезе с една декларация. И се прави, че не забелязва натиска на Борисов върху медиите. Само Пеевски бил лошият. Ами другите какви са? Те ще се изпоритат кой да се сложи повече на Борисов.

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.