Малка селска история за полицейското насилие, което е мит

В центъра на с. Крушовица. Снимка: авторът

Най-отвратителното насилие е да МОГАТ да те насилят.
Александър Солженицин, като признат познавач по темата, пише: „Не е най-страшното да те арестуват. Страшното е, че могат да те арестуват.“
Ако мислим насилието по този начин митът за полицейското насилие добива плът и даже кръв от време на време.
Ето ви една истинска история. Случката е в село Крушовица, на 30 км от София.
На 21.09.2010 г.  полицейски коли спират пред дома на Росен Пасков и Нели Николова. 7 души нахлуват в дома им. Единственото, което намират е личното законно притежавано оръжие на починалия баща на Росен.
Полицаите нямат заповед за обиск, не носят протокол, който да установи резултатите от обиска.
Иначе в селото рядко ще видиш полицай, въпреки 36-те кражби по къщите. „Нямаме бензин“ е отговорът на поредното изпищяване. Затрупаната с работа елин-пелинска полиция отделя 7 души и 3 коли да търси неясно какво и неясно защо. Запознати по-късно обясниха, че такава операция е допустима само ако има заплаха за човешки живот или организиране не терористичен акт. Подобни обстоятелства в Крушовица не бяха установени.
Изпатилият Росен Пасков алармира прокуратурата – там, обаче, смятат че е абсолютно нормално случилото се в дома му.
Разбира се, всичко си има причина, но за нея не става дума. Работата е там, че Росен Пасков пречи на местната ловна дружинка, алармира различни инстанции и силно им разваля кефа. Село Крушовица, елин-пелинско, е идеално за аваджиите, а благодарение на кмета, който по съвпадение е секретар на дружинката, превръща землището на селото в ловно поле, а кметството в клуб на ловеца.
Какво толкова искат Росен Пасков и Нели Николова. Нали не са ги били, нали не са ги и убили?
А че полицията е използвана за сплашване, че за да запази ловния кеф на местните величия се мачкат хора, че оттогава вече година никоя правораздавателна институция не се ангажира – ето това вече е много сериозно.

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.