Марио Монти стартира реформи на фона на яростни протести

Марио Монти. Снимка: официален сайт

Първото си важно изпитание преодоля новото италианско правителство. Марио Монти представи програмата си за реформи и икономии и горната камара на италианския парламент гласува и то с огромно мнозинство доверие на кабинета му от технократи.

Във време на международна финансова нестабилност, която заплашва еврото, и в момент, когато очите на всички в еврозоната са вперени в Италия, Марио Монти представи мащабен план за промени, обеща да реформира трудовия пазар и пенсионната система, да се бори с данъчните измами и да създаде благоприятни за растежа на икономиката условия.

Монти обаче призова Европа да разбере, че не трябва да оставя Италия да се оправя сама, защото това ще застраши бъдещето на еврото и предупреди, че ако еврозоната се разпадне, това ще е равносилно на връщане на континента в 50-те години на миналия век, пише в. „Ню Йорк таймс“.

Монти призна, че Италия има трудности, което е в ярък контраст с изявлението на предшественика му Силвио Берлускони, който само преди две седмици заяви, че Италия няма проблеми, защото ресторантите, самолетите и курортите били претъпкани, допълва вестникът.

Правителството на Монти мина важен тест, пише в. „Кориере дела сера“. Както се очакваше, Монти обяви реформа на пенсионната система, така че да отпаднат несправедливите привилегии за някои италианци. В сектора на данъчното облагане Монти се зарече да премахне аномалията, въведена от Берлускони, за премахване на данъка върху основното жилище.

Премиерът предупреди, че италианците ще трябва да направят жертви, но обеща, че те ще бъдат разпределени равномерно върху всички. Доказателство, че засега е успял да убеди политическите сили да подкрепят програмата му, е и фактът, че словото му в Сената, продължило 45 минути, беше прекъсвано 17 пъти от аплодисменти, отбелязва в. „Кориере дела сера“.

Планът за дълбоки реформи беше представен на фона на големи студентски протести в редица италиански градове. На места те прераснаха и в безредици, отбелязва в. „Стампа“. Първа жертва на критиките сред новите министри неволно стана новият министър на образованието Франческо Профумо, срещу когото недоволни студенти скандираха лозунги.

Но студентският гняв срещу съкращенията на средствата за образованието и липсата на работни места за младите не бива да е насочен срещу Профумо, защото реформата в образователния сектор беше въведена от неговата предшественичка Мариястела Джелмини, припомня „Стампа“.

В центъра на полемиката се озова още един от новите министри. Министър на околната среда Корадо Клини вчера каза, че може да се обмисли завръщането на Италия към ядрената енергетика, но при определени условия. Това веднага беше посрещнато с притеснение от опозиционните Демократическа партия и Италия на ценностите, пише в. „Стампа“. През пролетта италианците категорично отхвърлиха на референдум предложение на правителството на Берлускони в тази насока, допълва изданието.

Както се очакваше, срещу плана за реформи гласува само Северната лига, която от доскорошната си позиция на управляваща, мина в опозиция. Северната лига не можа да преглътне решението на Марио Монти да създаде нов пост – на министър на териториалното единство, който е в пълна противоположност с досегашния пост на министър на федерализма, създаден по настояване на партията на Умберто Боси.

За Северната лига, която винаги е деляла Италия на богат Север и на беден Юг, живеещ според нея на гърба на Севера, създаването на министър на териториалното единство беше равносилно на държавен преврат, отбелязва в. „Стампа“.

Планът за реформи на Монти бе представен в момент, когато неправителствената организация „Спаси децата“ огласи обезпокоителен доклад за бедността в Италия, отбелязва в. „Република“. От доклада става ясно, че 15 процента от семействата трябва всеки месец да прибягват до спестяванията си, а 6 процента са принудени да искат пари на заем. Сред непълнолетните италианци всеки пети рискува да живее в бедност, се посочва още в доклада.

Италианското издание „Еуропа“ подчертава, че планът за реформи на Монти показва, че той мисли не само за бъдещето на Италия до 2013 г., когато ще има нови парламентарни избори, а и за времето след тази дата.

Марио Монти вдъхна доверие, но това не означава, че надзорът над Италия ще отслабне. Международният валутен фонд обяви, че ще изпрати в Рим в края на този месец мисия за наблюдение. Фондът беше натоварен от Г-20 със задачата да следи как Италия прилага обещаните икономически мерки, пише в. „Монд“.

На фона на яростни студентски протести в редица италиански градове Монти психически подготви Италия, че ще последват още трудности, отбелязва британският в. „Гардиън“. Успехът на правителството в Сената вчера беше помрачен от предупреждението на Силвио Берлускони, че кабинетът на Монти ще трае толкова, колкото досегашните управляващи от Народ на свободата поискат, допълва вестникът.

В. „Индипендънт“ също акцентира върху вълната от протести, разтърсили Италия вчера. Според изданието бунтът е бил предизвикан от избора на Монти за министри в кабинета и от перспективата за тежки реформи. На много места протестиращите определиха новия кабинет като правителство на банките, а не на народа.

В. „Дейли телеграф“ прави паралел между протестите в Гърция и тези в Италия, които са насочени срещу новите правителства. И в двете страни хората са против това, че ще ги управляват неизбрани от тях министри и смятат новите си кабинети за нелегитимни, пише изданието.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.