Руският Генерален щаб се готви за ядрена война; отчита старата си техника

Армейски генерал Николай Макаров. Снимка: нюзру

Началникът на руския Генерален щаб, армейски генерал Николай Макаров, предупреди в доклад пред Обществената палата за нараснал риск от ядрена война край границите на Русия, пише в. „Комсомолская правда“.

Изданието опровергава журналисти, нарекли изявленията на Макаров „шумни“ или „сензационни“, и го цитира буквално: „При определени условия не изключвам локални и регионални конфликти да прераснат във война от голям мащаб, включително с използване на ядрено оръжие“. Тези положения обаче отдавна са отразени и във военната доктрина на Русия, и в други документи за националната сигурност и евентуални военни действия, забелязва вестникът.

„Любопитни“ са обаче според изданието думите на Макаров, че ако в страната не бе започнала военна реформа, до 2014 г. „руската армия би останала фактически без оръжие (…) – основната маса танкове, оръдия, самолети и кораби, правени още „по съветски кройки“, щяха да бъдат вече прекалено износени, да надхвърлят всички мислими и немислими гаранционни срокове“, а изправната техника и оръжия да бъдат под 10 процента.

Руско-грузинската война през 2008 г. отлично открои жалкото състояние на повечето въоръжения, а реформата в армията на Русия фактически я спаси от по-нататъшно деградиране, обобщава всекидневникът. Макаров призна, че макар войските да получават вече малко по малко нова бойна техника, руските модели все още са доста назад от западните им аналози. За решаване на проблема вече са създадени нови структури, които ще действат в тясно сътрудничество с министерството на отбраната, армейското командване, отбранителната промишленост и военната наука, посочи той. Същевременно засегна и друг твърде остър проблем – недостига на здрави наборници, който според него ще бъде компенсиран с поетапно професионализиране на армията.

В доклада на Макаров се изброяват ред дестабилизиращи фактори, които може да въвлекат Русия във военни действия, пише „Комерсант“. Сред най-вероятните причини за въоръжено противопоставяне на Запада е спомената антируската политика, водена от балтийските страни и Грузия, която заплашва с криза отношенията между Русия и НАТО. Според документа, нестабилната обстановка в Афганистан и Пакистан крие риск от военни конфликти в Централна Азия и евентуално изпращане на руски войски, за да изпълни Москва ангажиментите си пред Организацията на договора за колективна сигурност.

Генералният щаб не изключва, че проблемът с нарастващия ядрен потенциал на Иран и Северна Корея ще се решава силово с помощта на САЩ и ще се обсъжда съдействие от страна на Русия. Друг повод за конфликт според руските военни може да станат противоречията в Арктика. Редица страни продължават да използват технологии за „цветни революции“ с цел да свалят неугодни режими като тези в Либия, Египет, Тунис и Йемен; „тези технологии може да бъдат проектирани върху Русия и нейни съюзници“, предупреждават те. Създаването на елементи от система за ПРО също нарушава формирания силов баланс и стратегическата стабилност като цяло, се казва в доклада, пише „Комерсант“.

Стремежът на Украйна и на Грузия към членство в НАТО рязко повишава риска от въвличане на Русия в локални конфликти, заяви още генерал Макаров, цитиран в „Утро“. Някои пасажи „от емоционалното му слово леко изненадаха и дори изплашиха събралите се“, пише „Московский комсомолец“, но добавя, че са прозвучали и „позитивни новини“.

Шефът на Генщаба е обещал например до 2015 г. Русия да създаде „нова система за управление не само на Въоръжените сили, но и на всички силови ведомства, близка до изкуствения интелект“. Така според него отпада нуждата от жив интелект, което дава възможност за нови съкращения в централния апарат на Министерството на отбраната, допълва вестникът.

И министърът – Анатолий Сердюков, и самият генерал Макаров рядко глезят руската общественост с разкази за ситуацията в армията, напомня „Независимая газета“. Този път обаче шефът на Генщаба вероятно бе повлиян от предстоящите парламентарни избори през декември, за „да докладва за успехи и да опровергае критиките на опозицията“. Макаров повтори огласени вече положителни резултати от военната реформа в Русия – по-специално постигнатата стопроцентова боеготовност на всички части, формирането на нови военни структури, създаването на Въздушно-космическа отбрана, рециклирането на непотребни боеприпаси, организирането на военна полиция за борба с неуставните отношения.

Членовете на Обществената палата слушали „като хипнотизирани“, но задали „доста въпроси“, сочещи, че имат „доста съмнения“ в тези успехи. „Защо при покупка на оръжия Министерството на отбраната се отнася предубедено към отбранителните предприятия? Защо трябва боеприпасите да се унищожават с варварски методи, а да не се утилизират индустриално“, питали например те.

Руски военен експерт изразява пред „Новие известия“ несъгласие с някои тезиси на Генералния щаб. „Локалните конфликти според мен едва ли ще предизвикат ядрени катастрофи. Всички държави ясно разбират, че никой няма да спечели от една ядрена зима. Ядреното оръжие е оръжие за възпиране. Може да го използват само луди хора или терористи. Не изключвам, че впоследствие Николай Макаров ще се откаже от изявлението си и ще казва, че е имал нещо друго предвид“, прогнозира наблюдателят.

Макаров вероятно е говорил „теоретично“ и е повторил положения от военната доктрина на Москва, която „допуска употребата на ядрено оръжие в случай на масирана агресия срещу Руската федерация“, коментира друг руски специалист. „Ядреното оръжие може да бъде употребено срещу по-силен и по-добре оборудван с техника противник, ако той ни нападне, използвайки предимствата си в обикновените оръжия. Това може да са Китай и блокът НАТО, но днес отношенията (на Русия – б. р.) и с единия, и с другия са съвсем нормални и не очакваме от тях някаква агресия“, добавя събеседникът на „Новие известия“.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.