Тунис пред избор между туризма и шериата

в. Независимая газета

Бунтовете в Тунис. Снимка: АП/БТА

Оптимизъм и същевременно опасения за бъдещето на страната – такива противоречиви чувства са обхванали гражданите на Тунис, очакващи да започне работа Националният учредителен съвет (НУС), който ще заседава от 22 ноември. Мнозина извън Тунис пък се страхуват тази най-светска измежду арабските страни да не се превърне в ислямска държава.

С редки изключения тунизийците не са разочаровани от плодовете на революцията. Малцина се съмняват, че е изчезнала вече атмосферата на страх в страната, че хората имат възможност да изразяват собствено мнение – независимо какво е то, че политическият и социалният живот е станал по-разнообразен. Въпросът е обаче какъв път за развитие ще избере новият, следреволюционен Тунис. Фактът, че най-много изборни гласове (близо 41 на сто, или 89 от общо 217 места в учредителното събрание) получи ислямистката партия „Ан Нахда“, разтревожи не само чуждестранните партньори, но и мнозина тунизийци.

„Ан Нахда“ тласка страната ни назад“, убеден е Халид Кшир, университетски професор и член на левия партиен блок „Демократичен модерен полюс“. Според него, проблемът не е там, че „Ан Нахда“ се ръководи от религиозните принципи, а в нейните крайнодесни възгледи. Професорът обаче отбелязва, че успехът на „Ан Нахда“ е относителен – щом не е събрала мнозинство, тя е принудена да съгласува политиката си с другите партии.

Близо година след изготвянето на нова конституция се предвижда Тунис да организира президентски и парламентарни избори и партиите трябва да стигнат до тях, без да се опетнят с нищо по време на преходния период. „Ан Нахда“ е натоварена със специална задача: след като разполага с мнозинство в НУС и формира временно правителство, неизбежно ще носи отговорността за всичко, което става в страната.

Неслучайно „Ан Нахда“ реши да си издейства подкрепа от синдикатите, без да изчака първото заседание на НУС и съставянето на кабинет. За целта започна цяла серия от дискусии с представители на основните отраслови обединения. Първо проведе среща с Асоциацията на брокерите; състоя се и дискусия за перспективите на туристическия пазар, организирана по молба на „Ан Нахда“ от тунизийската служба по туризма.

Подбраните приоритети в срещите на „Ан Нахда“ не са случайни. Инвеститорите и туристите са еднакво наплашени от изборните резултати. Изплашена е и самата „Ан Нахда“: едно е да стоиш дълги години в опозиция, а съвсем друго – да поемеш в ръце отговорността за съдбините на страната.

Както изтъкна генералният секретар на „Ан Нахда“ Хамади Джебали на среща с представители на туристическия бизнес, партията не се е стремила към властта, но се е озовала на власт. „Не си поставяме за цел да разцепим тунизийското общество и не желаем да теглим страната назад, напротив: гарантираме спазването на основните демократични принципи – свободата на словото и човешката свобода“ – такъв бе лайтмотивът в словото на Джебали.

С това генералният секретар отвърна на опасенията, изразени от участници в срещата. „Какъв ще бъде имиджът на Тунис след вашата победа? Какво ще стане с правата на жените? Как ще се чувстват в Тунис европейските туристи, не трябва ли да ги е страх от ислямистите?“ – подобни въпроси задаваха представители на туристически агенции, туроператори, хотелиери и банкери.

Дискусията за съдбата на туризма излезе извън рамките на отрасъла, превърна се в дискусия за пътя, по който ще се развива Тунис. Напълно логично. Туристическият сектор покрива 60 на сто от дефицита в търговския баланс на страната, в бранша са заети 12 процента от трудоспособното население. С него са обвързани много сектори на икономиката – от транспорта до селското стопанство. По време на революцията (от януари до септември 2011 г.) доходите от туризма спаднаха с 38,5 на сто спрямо 2010 г., а общият брой туристи намаля с 34,4 процента.

Затова днес „Ан Нахда“ е готова на всякакъв диалог и компромис. „Гарантираме свобода в храненето, пиенето и облеклото“, обеща Джебали. Той подчерта, че партията му ще спазва демократичните принципи и тунизийското общество ще остане също тъй прогресивно в своите възгледи, каквото бе досега. По думите на Джебали, революцията се е извършила, за да подобри живота на хората, а не за да пречи на развитието на страната; за да крачи Тунис напред, а не назад.

Мнозина от присъствалите на конференцията повярваха на Джебали, поне на думи. „Вярвам на Джебали, оптимистка съм, но при условие да не се ощетяват правата на жените, да не тръгнем по пътя на Саудитска Арабия, където една жена може да прави бизнес, но не и да кара кола“, каза след форума пред репортер на „Независимая газета“ Сихем Заим от Федерацията на туристическите агенции.

Има обаче и хора, които не вярват на ислямистите, напротив – изчакват момента, в който плановете им ще претърпят провал. „Трябва да направите всичко възможно, за да не идват туристи в Тунис, тогава „Ан Нахда“ не ще може да оправи тунизийската икономика и ще изгуби“ – заяви пред нашия кореспондент бизнесмен от Източна Европа, който работи в Тунис вече от 20 години.

Молбата му впрочем едва ли е изпълнима – независимо от политическите и религиозните си възгледи тунизийците са толкова заинтересовани от притока на туристи, че ще положат всички усилия да им осигурят максимален комфорт. И докато идват туристи, Тунис ще си остане същата „поевропейчена“ страна като преди, нищо че из улиците се мяркат вече доста повече жени с хиджаб.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.