Израел преоткрива Африка, за да спира тероризма

Асошиейтед прес

Ислямистки терористи в Нигерия. Снимка: топнюз

Израел е набелязал източна Африка за важна в стратегическо отношение и активизира връзките си със страните в региона в общо усилие да се ограничи разпространяването на ислямския екстремизъм, казаха служители.

Всъщност Израел ще се превърне в играч на страната на ръководените от християни африкански страни, които са в конфликт с мюсюлманските движения – разделителна линия, минаваща през континента, която се задълбочи през последните години. Израелският ход идва в момент, когато САЩ също засилиха военната подкрепа за африканските правителства, до голяма степен заради борбата срещу свързани с Ал Каида групи.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху прие лидерите на Уганда и Кения по-рано тази седмица след среща в ООН през септември с президента на новоосвободен Южен Судан – страна, в която се изповядват предимно християнството и анимистични вярвания и която спечели независимост от управлявания от араби мюсюлмани Судан през юли.

Резултатът от срещите и колко сериозни са усилията на Израел да се съюзи с африканците остават неясни. Лидерът на Кения дори каза, че Израел е обещал да окаже на страната му подкрепа за защита на границите й. Израелски служители отбелязаха, че такива твърдения са преждевременни, но добавиха, че съюз с Кения и други африкански страни е нещо естествено.

„Имаме общи интереси и смятаме, че взаимното сътрудничество може да е от полза за всички нас“, каза говорителят на израелското правителство Марк Регев.
Уганда и Кения се борят срещу Шабаб, базирана в Сомалия групировка, свързана с терористичната мрежа Ал Каида. В същото време нарастват опасенията, че Судан и Южен Судан може отново да влязат във война заради нерешени спорове.

Израел смята, че елементи на Ал Каида са активни сега в ивицата Газа и в Синайската пустиня в Египет – територии, които граничат с Южен Израел.
Според Израел Източна Африка е потенциално убежище, където Ал Каида и други ислямски екстремисти могат да създадат връзки със сродни групировки на север в Египет и Газа.

Израелски служители вече смятат, че Судан е убежище за контрабандисти, които снабдяват с оръжие екстремисти в Газа и Синай, и че свързани с Ал Каида групи в Египет стоят зад презграничното нападение през август, в което бяха убити осем израелци.

Служители си спомнят също нападението през 2002 г., в което екстремисти бомбардираха луксозен израелски хотел на кенийското крайбрежие близо до град Момбаса и убиха 13 души. Екстремистите се опитаха едновременно с това да свалят израелски самолет.

„Израел има значително участие във войната срещу терора“, каза Шаул Шай, експерт по Африка в Израелския център за интердисциплинарни науки близо до Тел Авив. „Израел има интерес да се бори срещу Ал Каида навсякъде, включително в Африка“. Той каза, че подкрепата, която Израел може да осигури, ще бъде с „благословията“ на африкански лидери. Мащабите на тази подкрепа остават неясни.

След връщането си в Кения премиерът Райла Одинга каза, че Нетаняху обещал да помогне за изграждането на „коалиция срещу фундаментализма“ заедно с Кения, Етиопия, Южен Судан и Танзания. Кения съобщи също, че израелският президент Шимон Перес е изразил готовността на Израел да предостави всякаква помощ на Кения в областта на вътрешната сигурност. Кабинетът на Нетаняху отказа да коментира твърденията на Одинга, а кабинетът на Перес даде да се разбере, че кенийският лидер е отишъл твърде далеч.

Служител от кабинета на президента каза, че Перес се е похвалил, че Израел е една от най-развитите страни в света по отношение на вътрешната сигурност и ще се радва да сподели опита си с всяка страна, която се бори срещу глобалния терор. Служителят обаче, който пожелал анонимност, тъй като става дума за деликатна дипломатическа материя, каза, че не са обсъждани подробности.

Израелски дипломат, който участвал в срещите с африкански лидери, заяви че те са изразили големи притеснения от вълненията в арабския свят и от това, че размириците могат доведат по някакъв начин до възход на ислямския екстремизъм в Африка.

Той допълни, че не са подписани официални споразумения и че африканските лидери не са представили официален списък с конкретни искания. Дипломатът каза, че вместо това страните са изразили загриженост и желание да обмислят заедно и да създадат партньорства по интереси.

„Интересите са истински“, добави той и каза, че вероятно ще има следващи срещи между дипломати и служители от силите за сигурност, на които ще бъдат обсъдени по-практични начини за сътрудничество. Дипломатът също пожела да не се споменава името му.

Главният съюзник на Израел – САЩ – вече играе все по-голяма роля във военните битки в Африка, като осигурява обучение за борба срещу тероризма и оборудва военните сили, най-вече в Централна Африка, за да попречи на терористи на изградят свои убежища, според американското командване в Африка. САЩ подкрепят в Сомалия 9000 войници от Уганда и Бурунди, които се борят срещу екстремисти в Могадишу. Америка даде на Кения помощи от 24 милиона долара тази година, за да се бори срещу терористи и да участва в мироопазващи мисии.

Израел вече има отношения в областта на отбраната с няколко африкански страни, в това число Нигерия, Танзания и Кот д`Ивоар. Отношенията с Кения, Уганда и Южен Судан още не са достигнали този етап, макар че израелското министерство на отбраната даде разрешение на частни израелски охранителни фирми да работят в тези страни, в това число да продават оръжие. Израелски служители на отбраната казаха, че обменът на разузнавателни данни е ограничен до няколко близки съюзници на този етап.

„Министерството на отбраната е в отлични отношения с няколко приятелски страни в Африка, особено в областта на вътрешната сигурност и борбата срещу тероризма“, каза служител, пожелал анонимност, без да даде повече подробности.

Израел отдавна поддържа отношения в Африка. Изпращал е експерти по селското стопанство и развитието, както и военни съветници и доброволци през годините. Израелци бяха често срещани в обширните африкански територии от Гана до Уганда, като някои участваха в търговията с диаманти на континента.

Отношенията охладняха след войната в Близкия изток през 1973 г., когато под арабски натиск много страни скъсаха отношенията си с еврейската държава. Израелските отношения по време на апартейда в Южна Африка също навредиха на позицията на страната в Африка. Израел бе една от последните страни, които отхвърлиха апартейда.

Отношенията на Израел с африканските страни до голяма степен са възстановени. Преди две години израелският външен министър Авигдор Либерман посети пет африкански страни. Това бе първата визита на континента от 20 години.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.