Саудитска Арабия измества САЩ в Близкия изток

в. Вашингтон пост

Саудитският крал Абдула с Барак Обама. Снимка: Белия дом

През тази година на бунтове в Арабската пролет Саудитска Арабия все повече измества САЩ като ключовата доминираща сила в Близкия изток – роля, която изглежда ще се засили през идните години, ако саудитците увеличат военния си и икономически бюджет.

Саудитците определят нарастващата роля на кралството като реакция отчасти на намаляващото влияние на САЩ. Те продължават да смятат за ценни американско-саудитските отношения, но вече не ги възприемат като гаранция за сигурността си. Затова саудитците решиха, че трябва да разчитат повече на себе си и в бъдеще – на по-широк кръг от приятели, включващ военния им партньор Пакистан и най-големият им клиент на петрол Китай.

За саудитските наблюдатели тази промяна е изненадваща. Старата практика на кралството бе да си мълчи, да раздава пари на радикални групи в опит да купи мир и да разчита на американски военен чадър. Сега Рияд е по-открит и по-ясно работи за интересите си – особено в това да предизвиква Иран.

По-утвърждаващата саудитска роля се прояви в открита подкрепа за отстраняването от власт на сирийския президент Башар Асад, който е главен съюзник на Иран. Саудитците изиграха важна роля с подкрепата си на решението на Арабската лига миналия месец да прекрати членството на Сирия (макар че те също подкрепиха безсмисленото решение на организацията миналата седмица да изпрати втори екип от посредници в Дамаск).

Парите са били винаги най-големият ресурс на саудитците и те планират да ги похарчат по-енергично в качеството си на регионална доминираща сила, като почти удвоят въоръжените си сили през следващите 10 години и харчат най-малко 15 милиарда долара годишно в подкрепа на страни, отслабени икономически от вълненията тази година.

Огромната военна експанзия бе сигнализирана през изминалата седмица от генерал Хусейн ал Кубейл, началник-щаба на въоръжените сили. Заради „обкръжаващата обстановка“ саудитците ще отделят повече време, за да постигнат „най-високата степен на бойна готовност“.

Нарастването на въоръжените сили ще бъде ръководено от нов министър на отбраната – принц Салман бин Абдул Азиз, описван от саудитците като силен управник по време на дългогодишната си служба като губернатор на Рияд. Това контрастира с твърденията на чужди анализатори за слаба дисциплина (и корупционни скандали от време на време) при неговия предшественик принц Султан, който почина през октомври след 48 години на поста министър на отбраната.

Саудитски източници предоставиха неофициално резюме на плана за засилване на отбраната. Въоръжените сили ще добавят 125 000 души към настоящите 150 000, националната гвардия ще нарасне със 125 000 от сегашната си численост от 100 000, ВМС ще похарчат над 30 млрд. долара за нови кораби и крилати ракети, ВВС ще се сдобият с още 450-500 самолета, а министерството на вътрешните работи ще засили полицейските си сили и специалните си сили с около 60 000 души. Саудитците разработват също свой собствен вариант на американското Обединено командване за специални операции.

Удвояването на сухопътните сили е отчасти проект за откриване на повече работни места, но е сигнал също за увереността на Саудитска Арабия. Саудитският план е доходоносен за американските и европейските търговци. Това най-вече важи за ВВС, за които саудитците планират да купят 72 самолета „Юрофайтър“ от ЕАДС (EADS) и 84 нови изтребителя Ф-15 от Боинг. Мотивът е да се удържи Иран, срещу чиито ядрени амбиции саудитците са категорично против. Рияд вече има сдържаща сила под формата на пакистанския ядрен арсенал, за който широко се смята, че е финансиран до голяма степен от саудитците.

Саудитска Арабия от десетилетия има склонност да купува оръжия в големи количества. По-интересното е, че тя мълчаливо се опитва да окаже подкрепа на приятелски режими, за да предпази региона от взрив в период на нестабилност. Саудитците заделиха от бюджета тази година 4 млрд. долара, за да помогнат на Египет, 1,4 млрд. долара за Йордания и 500 млн. долара годишно за следващите десет години за Бахрейн и Оман. Те несъмнено ще влеят пари също в Сирия, Йемен и Ливан, след като пушекът в тези размирни страни се разсее.

„Ние заделяме от бюджета 15 млрд. долара на година като разходи само за да поддържаме мира“, каза саудитски източник, който обобщи икономическата помощ за арабските съседки. Но това едва ли е проблем за страна, която в края на годината се оказва със 650 млрд. долара чуждестранни резерви.

Саудитците говорят по-доброжелателно за САЩ, отколкото преди няколко месеца след успокоителните визити на вицепрезидента Джо Байдън и съветника по националната сигурност Том Донилън, а тясното военно и разузнавателно сътрудничество продължава. Президентът Обама обаче е възприеман като относително слаб лидер, който загърби собствения си призив за палестинска държава под натиск на Израел. САЩ не са точно провалило се божество, но Рияд със сигурност се съмнява в божествените им сили.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.