Зимата на испанското недоволство

Испания най-вероятно е изправена пред тежка зима на масови протести, след като консервативната Народна партия поеме властта и предприеме още по-големи съкращения на разходите, предупреждават анализатори. Народната партия спечели огромно парламентарно мнозинство на изборите в неделя, когато избирателите наказаха управляващите социалисти за икономическия бум, който се срина и остави Испания с безработица от 21,5%.

Бъдещият премиер Мариано Рахой представи малко подробности от своята икономическа програма освен, че ще съкращава навсякъде без пенсиите. Но генералният секретар на Народната партия Мария Долорес де Коспедал предупреди срещу разрастващи се протести, ако новото правителство реши да предприеме още по-строги мерки за съкращаване на разходите.

„Някои хора, които все още не са се оплаквали, ще протестират масово, след като правителството каже всичко, което трябва да бъде свършено, за да може страната да си стъпи на краката”, каза Коспедал пет дни преди изборите. „Повечето испанци ще разберат”, добави тя. Десетки хиляди протестиращи излязоха по улиците на Испания, след като бюджетните съкращения на предишното правителство помогнаха за отприщването на „движението на възмутените”, което постепенно обхвана целия свят.

Един по-внимателен поглед към резултатите от изборите в неделя показва, че избирателите са все по-недоволни и от двете политически партии.
Въпреки че Народната партия спечели 186 места в 350-местната долна камара на парламента, общият брой на избирателите се е увеличил едва с 550 000 в сравнение с предишните избори през 2008 година. Консерваторите най-много са се облагодетелствали от рухването на социалистите, които спечелиха едва 110 места.

Обединеното ляво – коалиция от зелени и леви партии, е третата най-голяма политическа сила и също се облагодетелства от намаляването на подкрепата за социалистите. Кайо Лара, лидер на Обединеното ляво обеща да не бъде поглъщан от политическата върхушка, въпреки че сега има достатъчно места, за да предлага законодателни промени. „Няма да се превръщаме в институция. Ще продължим да работим на улиците”, каза Лара.

Политическият анализатор Антон Лосада прогнозира масови протести в Испания. „В основата на политическото послание на Обединеното ляво е опозиция срещу правителствената политика и предстоящите бюджетни съкращения. Ще сме свидетели на много активната роля на профсъюзите и на левите политически партии”, смята Лосада.

На централния площад „Пуерта дел Сол” в Мадрид, където се зароди „движението на възмутените”, в навечерието на изборите бе поставен огромен плакат: „След 20 ноември борбата продължава на улицата”. На площада бе изгорено чучело на Рахой. Чучело на 60-годишния социалистически кандидат Алфредо Перес Рубалкаба беше обесено и изложено на показ.

Антонио Аламинос, професор по социология в университета в Аликанте, очаква сурова зима. „Със задаващата се политика на Народната партия можем да очакваме увеличаване на демонстрациите на „възмутените”, профсъюзите или на индустрията”, смята той. Критикувани за плахата си реакция на съкращенията на социалистическото правителство след 2010 година, включително намаляване с 5% на заплатите в публичния сектор и замразяване на пенсиите, протестите на профсъюзите и „възмутените” не са близки.

Но след като новите консервативни правителства започнаха да търсят начини да пестят от бюджетите за здравеопазване и образование, преди всичко в регионите на Каталуния и Мадрид, те откриха обща кауза. „Можем да очакваме големи протести. Профсъюзите също са на първата линия на протестите срещу съкращенията”, посочва 64-годишният Маноло Ноля от икономическия отдел на „движението на възмутените” в Мадрид.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.