Каква точно каша бърка премиерът с пенсиите?

Борисов се оправдава с Дянков и Младенов, а бетонира правата на полицаи и военни

Премиерът Борисов и вицепремиерът Дянков при откриването на магистрала „Люлин“. Снимка: Булфото

На пръв поглед вдигането на възрастта за пенсиониране е логично. В Западна Европа тази възраст е 63-65 години, в някои страни е равна за мъже и жени. Но има категоризации и изключения за различни професии. Както има и у нас. И точно в това е проблемът. У нас тежи наследството на комунистическата държава с привилегиите за военни и полицаи.

Обясненията на премиера Борисов, че ако не се вдигне възрастта за пенсиониране, ще рухне системата на осигуряване, са демагогия.

Парите ще стигат дори само, ако се вдигне възрастта за пенсия на военни и полицаи и държавата спре практиката да им плаща осигуровките. Каква е тая привилегия, като че ли тези са най-важните в държавата? Става дума за армия от 100 000 работещи в армията и полицията, които се пенсионират 13 години по-рано от другите сега. А има такива служители в съдебната система и др.

Предложението на вицепремиера Дянков да вдигне възрастта за пенсиониране на военни и полицаи и да спре държавата да им плаща осигуровките е съвсем точно, но премиерът не повдига този въпрос, за да не си навлече недоволството на силовите структури на държавата. Няма как иначе – и той, и вицепремиерът Цветанов са от това котило, и постоянно надуват бюджета на МВР.

Впрочем Борисов избягва да поема отговорност по въпроса за пенсиите. Първо се оправда със социалния министър Тотю Младенов, когото нарече „синдикалния бос в кабинета”. Не трябвало премиерът да обяснява защо трябва да се вдигне пенсионната възраст с 1 година, а министърът. Три дни по-късно Борисов обвини пък вицепремиера Дянков, че избързал да съобщи за пенсионната реформа.

Тоест, Борисов някак си измива ръцете в случая. Ако може той само да се хвали с магистрали, а горещите кестени на другите министри… Приказките на премиера са тотална лъжа и демагогия. Просто говори каквото му е удобно на момента. Ето какво казва той преди година, на 6 октомври 2010 г., когато правителството вдигна осигуровките:

„Нищо не ме кара да вдигам сега възрастта за пенсия на най-бедната държава и на най-болните хора в Европейския съюз. Не сме се отказали от пенсионна реформа, но това е въпрос на преговори, на един сериозен дебат в обществото… Европа сега е залята от вълна от протести, защото правителствата искат да направят именно това, което ние вече сме свършили в сферата на пенсиите.

…Ако проявя инат, който искат да чуят от мен, хиляди хора ще тръгнат да се пенсионират, а ние нямаме пари в бюджета за техните пенсии … Ние сега не вдигаме осигуровките, а ги възстановяваме на нивото от 2009 г. срещу 2010 г. Ще ги свалим с 5%, както сме обещали, когато мине кризата.”

Ето какво казва сега: „Защото предишните правителства не излязоха честно да кажат на хората, че с тази пенсионна възраст не може да се издържа системата.”

И тогава, и сега Борисов оправдава действията си с това, че има 2 млрд дефицит в осигурителната система. Е, добре, защо той не намалява? Дали след година пак ще вдига осигуровките и възрастта за пенсии, за да запушва дефицит?

Очевидно е, че Борисов не ще да посегне на привилегиите на полицията например. Там от години няма никакви съкращения и реформи. България е страната с най-висок разход за полиция в Европа. По брой полицаи на човек от населението е на едно от първите места. По ефективност и доверие в полицията – последно място (виж тук).

Сега Дянков плахо предлага за полицаи и военни възрастта за пенсиониране да се вдигне с 2 години, а за другите – с 1. Логично е да се вдигне веднага с 5 години за полицаи и военни, като за тези, на които предстои да излязат в пенсия до 2-3 години, този срок да е съкратен.

Възрастта за пенсиониране е логично да е по-висока и за всички останали. И по този въпрос няма да има голяма съпротива в обществото (освен от полицаи и военни) – при сегашните ниски пенсии всеки иска да работи повече.

Но това е нож с две остриета. Трябва да има диференциация. Представя ли си някой 60-годишна учителка в начално училище или в детска градина? Ще може ли да си върши работата? За това си искат здрави нерви и адекватно поведение към учениците. В университета възрастни професори са нещо нормално. Но тази голяма разлика във възрастта на учител и ученик е проблем дори в гимназиите. Очевидно трябва да има категоризация и различен стаж за учителска професия.

Откъде накъде сега един полицай ще се пенсионира 13 години по-рано от детска учителка? Което и обяснява защо у нас учителската професия се феминизира – повечето мъже търсят по-добре платени професии, а жените, доколкото издръжката се поема главно от мъжа в семейството, повечето по неволя стават учителки например.

В западните страни можеш да видиш 60-годишни полицаи да патрулират по улиците, пеш, по тротоара. Тук българските полицаи са хрантутници на системата. Няма патрулиране по улиците. Само се крият по капанчета да ядат и да гледат мачове, дебнат в колите по кьошетата и рекетират шофьорите. Това е смисълът на полицията в България.

И на това отгоре привилегията да се пенсионира с 20 заплати на 45 години, с 25 години трудов стаж. И държавата да му плаща осигуровките. Тази привилегия от тоталитарната държава трябва да отпадне веднага. Както и веднага трябва да започнат реформи с големи съкращения в МВР. А министърът Цветанов плаши, че ако му намалят бюджета, ще трябва да закрива РПУ-та. Това е наглост пред лицето на цялото общество.

Късното пенсиониране при сегашните технологии, които изискват все по-малко заетост, става проблем за Европа. В Испания например има 23% безработица. Но там младежите без работа са почти 50%. Това вече е проблем и в България. Затова младите заминават по чужбина, а тук остават предимно пенсионери и работещи в предпенсионна възраст.

Борисов дори идея си няма с какво си играе.

Справка за привилегиите

Право на ранно пенсиониране имат военнослужещите по Закона за отбраната, държавните служители по Закона за МВР и по Закона за изпълнение на наказанията и задържането под стража, осъществяващи дейността по охрана на съдебната власт, следователите и младши следователите, държавните служители от агенция „Национална сигурност“, кадровите военнослужещи и лицата, прослужили 15 години на длъжности от летателния състав, парашутистите, екипажите на подводните съдове и водолазния състав, някои от служителите в „Гражданска защита“, някои служители по Закона за пощенските услуги.
Другите привилегировани са работещите в държавната администрация, които не плащат лични вноски. За тях бюджетът трябва да преведе за 2010 г. 105.9 млн. лв. под формата на вноски от работодател. По последни данни от регистъра на осигурените лица държавните служители са 48 632 души. Средният доход на по-възрастните е 980 лв., а на по-младите 893 лв. или 920 лв. средно
.

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.