Русия обвинява САЩ: Трафикът на афганистански хероин процъфтява

Ройтерс

Талибани отглеждат мак за опиум в Афганистан. Снимка: франс24

Усилията на американците да унищожат полетата, засети с опиумен мак, заемащи площ колкото Ню Йорк, засега са „незадоволителни“, каза директорът на руската Федерална служба за контрол на наркотиците ФСКН.

В световен мащаб Русия е най-големият консуматор на хероин на глава от населението и се бори с епидемия от ХИВ СПИН, която се разпространява заради замърсени игли.

Афганистан отдавна е водещият световен производител на опиум, от който се произвежда хероинът, като една четвърт от произведените количества преминава през зле охраняваните граници на страната с бившите съветски републики, и с него се снабдяват цели три милиона наркозависими в Русия.

Виктор Иванов, директорът на руската ФСКН, който беше в Чикаго за среща със своите американски колеги, заяви, че е съгласен със слабата оценка, която някои членове на Конгреса дадоха на американските усилия за унищожаване на засетите с опиумен мак полета.

„Техните думи бяха, че усилията са незадоволителни“, каза Иванов в интервю за Ройтерс. Той имаше предвид сенаторите Даян Файнстайн (демократ) и Чарлз Грасли (републиканец), които са съпредседатели на комисията по международния трафик на наркотици.

Русия заяви, че Съединените щати са допуснали грешка през 2009 г., като постепенно са преустановили усилията за унищожаване на засетите с опиумен мак полета и вместо това са се съсредоточили върху залавянето на пратки с наркотици и издирването на лаборатории за производство, и наркобарони.

Президентът Барак Обама пое ангажимента до края на 2014 г. контролът по сигурността да бъде поет от афганистанците. Съединените щати започнаха войната само седмици след атентатите от 11 септември 2001 г., насочвайки ударите си срещу Ал Каида и талибаните.

Съвместните руско-американски операции изглежда постепенно замряха, след като през октомври 2010 г. беше заловен един тон хероин и бяха унищожени четири лаборатории за производство на наркотици.

Между декември 2010 и февруари 2011 г. бяха извършени още четири подобни акции, но според Иванов е било трудно да се получи бързо одобрение от военните, имайки предвид колко важен е факторът време при използването на разузнавателни данни.

Въпреки опасенията, че талибаните и други бунтовнически елементи се финансират от нелегални приходи от наркотици, Иванов заяви, че земеделските производители и трафикантите, които прибират по-голямата част от печалбите, възлизащи на 7 милиарда долара, не са водени от идеологически мотиви в продължаващата вече едно десетилетие война. Талибаните са печелили годишно по 150 милиона долара от трафик на наркотици.

Но трафикантите са обсебили военнотранспортната инфраструктура на Афганистан, за да улеснят превозването на тяхната стока, каза той. Увеличаващият се брой сериозни сблъсъци в Афганистан е затруднявал всеки опит земеделците да бъдат убедени да отглеждат легални култури вместо опиумен мак, каза Иванов.

„Попитайте който и да е земеделски производител дали отглежда пшеница, когато страната му е раздирана от всякакви военни конфликти. Дали ще има сигурност за бъдещето на своите култури, за евентуалната им продажба?“, каза Иванов. „Именно затова смятаме, че най-ефикасната мярка е да унищожаваме продукцията, както и плантациите, и лабораториите за производство на наркотици“, заяви той.

По данни на ООН тази година общата площ на използваните в Афганистан земи за отглеждане на опиумен мак се е увеличила със седем процента и вече възлиза на 1310 кв. км. Тези площи се намират предимно в южните и източните части на страната, където сигурността е по-малка. „Това колосално количество хероин се произвежда на сравнително малка площ… равна на тази на Ню Йорк“, каза Иванов.

Той лобираше за създаването на дигитална карта на маковите полета, на която да са отбелязани плантациите с опиумен мак, и която да показва къде унищожаването е успешно, а къде не. Достъпната за всекиго карта ще използва разузнавателни данни, събирани от американски безпилотни самолети или може би от руско-американски спътник, създаден специално за целта.

Иванов каза, че Русия, която през 80-те години води скъпо струваща война в Афганистан, е започнала да полага сериозни усилия за лечение на зависимите сред нейното население, които според критиците досега често са били неуспешни.

Учените работят по нов фармацевтичен подход, който да потиска абстиненцията, като в същото време не се стига до замяната на един наркотик с друг. Руските представители отхвърлят лечението с метадон, твърдейки, че той просто заменя една зависимост с друга. Нивата на пристрастяване в САЩ също нарастват, предупреди Иванов, като много от потребителите използват по-чист афганистански хероин.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.