Борисов и стачка. Пъдар не може да управлява, само заплашва

„Ще стачкуват, за да върнат 800 милиона на държавата?” – така реагира Бойко Борисов на обявената стачка от работниците в БДЖ. Той каза още, че те „са изхарчили 800 милиона през годините от всички пари на българите”. И заплаши, че всичките ще останат без работа, ако стачкуват.

Нещо смущаващо има в тоя тон. Сякаш БДЖ и работниците там не са част от държавата. Сякаш държавата не е плащала на държавната си компания да се движат влаковете, а е пиляла пари, които сега стачкуващите трябва да връщат. За премиера те са някакви вредители и тунеядци, както учените от БАН. И за тях говори по същия начин – „Така, както ЕК работи с нас, ние ще работим с БАН” – казва той. Все едно става дума за чужда държава, а не за българска академия.

Стачката е неотменим елемент от всяка демократична държава. С безпрецедентното си отношение към нея Борисов се разконспирира като антидемократ. Той има нужда от врагове, за да се утвърждава политически и затова постоянно очерня всеки, който се изпречи на пътя му, било партия, било железничари, лекари, които също „харчат парите на Здравната каса”.

Проблемите на БДЖ са проблеми на ръководството му и на правителството, а не на стачниците. Правителството не е изплащало дотациите на БДЖ, а ръководствата години наред са въртели далавери и не са правили нужните реформи. Сега ще го отнесат стачниците. Да връщат 800 милиона или да си ходят…

Навремето при социализма един кмет на София казваше на кметовете на райони и на хората от общината – „Стига сте се оправдавали, че няма пари. Ако има пари, и един ученик вместо вас ще може да управлява. Въпросът е да можеш и с недостиг”.

Борисов е в същото положение. Постоянно се оправдава, че няма пари, а малкото, които има, ги харчи както той си знае. Както се вижда, най-малко засегнати от кризата са структури като МВР, където работят много повече хора от БДЖ. А ефективността от работата им е никаква (виж тук). Но не се чува и дума за реформа и съкращения там. Дори вицепремиерът Цветанов заплашва, че ако му намалят парите, ще закрива РПУ-та.

Това правителство е доминирано от милиционери – няма друго определение за хора, обучени и научени като младши офицери в МВР при социализма. От тях не може да се очаква адекватно отношение към стачки и реформи. Тяхното управление не е демократично управление. Не е и интелигентно управление – действията му създават криза в България, вместо да облекчат влиянието на световната криза.

Всеки, който се занимава с бизнес, знае, че условията са влошени, че има диктат, схеми, рекет, контрабанда и икономиката затъва. Който си затваря очите за това, споделя вината на Борисов за положението, в което вкарва България.

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.