Ветровете в Близкия изток издуват платната на „Хамас“

в. Ню Йорк таймс

Терорист от Хамас в Ивицата Газа. Снимка: АП/БТА

От години внушителната черна порта, която прегражда пътя през границата между Египет и Газа, бе символ на болката и изолацията, обхванали след десетилетия на конфликт тясната крайбрежна ивица, особено след като на власт дойде движението „Хамас“.

В последно време обаче портата започна да се превръща за все по-уверените с себе си лидери на „Хамас“ в символ на нов обрат. През последните седмици двете арки на портата на два пъти се разтвориха, за да пропуснат ВИП гости – първо за да пропуснат стотиците палестински затворници, освободени от израелски затвори, а в обратна посока да премине един обикновен израелски войник. За втори път портите се разтвориха, за да пропуснат гости от Мюсюлманското братство, които посетиха Газа за пръв път от десетилетия.

И в двата случая късметът на ислямистите сработи в критичния период преди насрочените за тази седмица преговори в Кайро с техния основен съперник, председателя на палестинската автономна власт Махмуд Абас, който оглавява партията „Фатах“.

Лидерът на „Хамас“ Халед Мешаал идва на тези избори с усещането, че е тласкан от попътни ветрове, идващи от региона. Диктатори падат от власт, на тяхно място идват протестни движения и правителства, които включват ислямистки движения, потискани преди това от диктаторите. „Хамас“ не пропуска нито една възможност да изтъкне този факт, като се възползва и от разрастващото се регионално влияние на организацията майка – Мюсюлманското братство, най-старото и най-могъщото ислямистко движение в света.

„Идва гореща арабска зима, която все още не е узряла за идването на пролетта“, заяви миналия месец високопоставеният активист от „Хамас“ Махмуд Захар. Според него арабските революции не са нищо друго освен процес на ислямско възраждане. Кампаниите за сваляне на корумпираните лидери са достигнали „критичен етап“, заяви той, преди да направи извода, че „с помощта на аллах догодина ще станем свидетели на разцвет на исляма“.

За разлика от лидерите на „Хамас“ Махмуд Абас пристигна в Кайро с неясни резултати от неговия план да получи признанието на ООН за палестинска държавност. Той се радва на огромна популярност у дома – проучванията показват, че 80 на сто от анкетираните го подкрепят – но планът му се сблъска с препятствия, като едновременно с това отчужди един от критично важните си съюзници – Вашингтон.

От своя страна „Хамас“ представя като успех сделката един израелски войник, сержант Гилад Шалит, да бъде заменен за над 1000 палестински затворници, като се надява, че договорената с посредничеството на Египет размяна ще изтрие от паметта на палестинците засилващата се изолация и блокадите, на които Газа стана жертва след като Шалит бе отвлечен.

Боаз Ганор, израелски експерт по въпросите на сигурността и основател на Международния институт за политика в сферата на борбата с тероризма, смята, че групировката „Хамас“ днес „е много по-силна“ от преди. Сделката за Шалит, посочва той, бе част от „много добре разработен сложен план“ на движението „Хамас“, смятано от САЩ и от Европейския съюз за терористична организация, да се откъсне от анклава Газа и да получи по-голяма легитимност „най-малко на международната арена, ако не и в очите на Израел“ преди палестинските избори, насрочени за май догодина.

„Ако те продължаваха да държат израелски войник в плен противно на Женевските конвенции, никой нямаше да ги приеме за легитимен кандидат“, изтъква Боаз Ганор.

Лидерите и на „Хамас“, и на „Фатах“ твърдят, че преговорите в Кайро ще бъдат съсредоточени върху създаването на преходно правителство от технократи, което да организира отдавна очакваните избори.

Членът на Централния комитет на „Фатах“ Набил Шаат твърди, че преговорите ще се съсредоточат върху единството, отказа от насилие и намирането на премиер и членове на кабинета, които са приемливи и за двете страни. Според него сега съществува „много по-добър шанс“ тази цел да бъде постигната. „Хамас“ се похвали с успеха при размяната на пленник срещу затворници, а „Фатах“ си спечели вътрешна подкрепа с усилията си да издейства международно признание на палестинска държава. „Успехите намаляват нуждата от съперничество“, твърди Шаат.

Помирението между „Хамас“ и „Фатах“ ще послужи като стимул за усилията за признаване на независима палестинска държава, твърди Набил Шаат, тъй като „основните критики“, които Абас бяха отправени към Абас в ООН бяха насочени към липсата на контрол на палестинската автономна власт върху Газа.

Набраната от „Хамас“ инерция не се ограничава с преговорите в Египет, където отношенията между управляващия Висш военен съвет и Мюсюлманското братство се влошиха заради новите безредици през последните дни. В същото време Братството ще продължи да бъде могъща сила както преди, така и след изборите в Египет следващата седмица.

Проявиха се признаци за размразяване на отношенията и между „Хамас“ и Йордания, която неотдавна се отказа от нежеланието си да приеме в Аман, който от години живее в Дамаск. Йорданският премиер Аун ал Хасауне обяви, че решението на Аман да закрие главната квартира на „Хамас“ в Аман през 1999 г. 4бе политическа и конституционална грешка“.

Но „Хамас“ е изправен и пред трудности. Увертюрата от страна на Йордания все още е прекалено несигурна. През седмицата йорданският крал Абдула Втори посети седалището на палестинската автономна власт в Рамала, което бе демонстративно потвърждение, че той все още смята Абас за водещата фигура в палестинската политика.

Критиците на „Хамас“ освен това изтъкват, че движението е арабско и сунитско, а получава помощ от Иран, където управляват неараби шиити. Фактът, че Мешаал е избрал за своя главна квартира именно Дамаск, го поставя в деликатна ситуация. И Дамаск, и „Хамас“ получават подкрепа от Иран, като в същото време жестоките репресии на Режима на президента Башар ал АСад срещу недоволните в Сирия доведе до избиването на най-малко 3500 души, сред тях мнозина „колеги“ на „Хамас“ от Мюсюлманското братство.

„Според мен Иран ще бъде щастлив, ако „Хамас“ подкрепи режима на Ал Асад, но не мисля че ще го направят, защото те се смятат за борци за свобода и естествено не могат да се съюзят с Ал Асад срещу други борци за свобода“, заяви Уалид ал Модала, политически наблюдател от Газа.

Според Натан Трал, експерт по проблемите на Близкия изток от ерусалимската Група по проблемите на международните кризи, че фактът, че и двете палестински партии са на различни мнение с основните си поддръжници, създава нови възможности.

От години помирението между палестинците бе блокирано от твърденията на „Фатах“, че ръководството на „Хамас“ се подчинява на „иранското вето“. От своя страна „Хамас“ твърди, че ръководството на „Фатах“ е подвластно на американското вето“, изтъква Трал. „През последните няколко месеца и двете групировки пострадаха от сериозното влошаване на отношенията с техните покровители. Това дава известна надежда, че разделението може да бъде преодоляно“.

Сделката на „Хамас“ за размяна на пленници и затворници и опитът на Абас да постигне признаване на палестинска държава бяха много популярни, затова и двете страни не пестиха усилия да изтъкват успехите си. Но засега не е ясно дали тези две кампании ще накарат хората да променят предпочитанията си.
Мухамад Зубейди, на 23 години, от бежанския лагер Балата, една от крепостите на „Фатах“ на Западния бряг, признава, че размяната на пленници е сериозен успех за „Хамас“.

„В деня на размяната над Балата за пръв път от пет години се развя знамето на „Хамас“, каза той. Това може да повлияе върху отношението на семействата на освободените, но според мен въпреки всичко хората ще гласуват за „Фатах““.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.