Великобритания и Турция: нови специални отношения

в. Телеграф

Миналата година, три месеца след като стана премиер, Дейвид Камерън пристигна в Анкара. На въпрос „Защо Турция?“ и „Защо толкова скоро?“, той отговори: защото Турция е жизненоважна за нашата икономика, жизненоважна за нашата сигурност и жизненоважна за нашата политика и дипломация.

Турция е една от най-бързо развиващите се икономики в света. Една млада, енергична и предприемчива работна сила – над половината от населението е под 29 години – е съставна част от историята на успеха. Анализатори прогнозират, че Турция ще бъде една от първите десет икономики в света до 2050 г. Когато се възстановяваме от сегашната икономическа криза, аргументите в полза на силно двустранно партньорство между Великобритания и Турция никога не са били по-силни.

Държавното посещение във Великобритания тази седмица на турския президент Абдуллах Гюл ни напомня, че Турция е страна, която развива нова роля и нови връзки за себе си в рамките и извън съществуващите структури и съюзи. Великобритания и Турция имат силни връзки по серия въпроси на външната политика и сигурността.

През последните 18 месеца сме поставили здрави основи за тези връзки чрез едно амбициозно Стратегическо партньорство, което накара турския премиер Реджеп Тайип Ердоган да каже, че отношенията с Великобритания са навлезли в „златна ера“. Те наистина са навлезли.

След подписването на Партньорството ние създадохме Британско-турски бизнес форум, съставен от около 25 от най-изтъкнатите бизнес представители от нашите две страни за обсъждане на стратегически въпроси, които ще доведат до изгоден бизнес в бъдеще. Държавното посещение тази седмица предоставя платформа за създаване на по-дълбоко търговско партньорство.

До края на тази година се очаква двустранната търговия да достигне 9 милиарда британски лири, което представлява 40 процента увеличение от 2009 г. насам. Британските компании, които са обезпокоени от намаляващото търсене на техни стоки, би трябвало да разширят сега досега си до Турция. Много от тях като Водафон, Диаджео и Теско вече правят това.

Турция е жизненоважна за нашата сигурност: ние работим заедно като съюзници в НАТО на различни места по света. В Афганистан ние споделяме едни и същи цели. Турските войници и турската дипломация дават жизненоважен принос за създаване на по-сигурно бъдеще, съвсем наскоро с ценните дискусии на Конференцията за регионална подкрепа за Афганистан в Истанбул. По-близо до нас, в Западните Балкани, ние работим заедно, за да гарантираме завоеванията, постигнати през последните 16 години, за установяване на стабилност в региона.

Нашите експерти в борбата срещу тероризма се срещнаха в Лондон миналата седмица, за да обсъдят как можем да засилим сътрудничеството в противодействие на радикализацията и справяне с бедствието на тероризма на ПКК. Турция споделя също нашите безпокойства за имиграцията. Ние сме разработили редица съвместни проекти за пресичане на притока на нелегални имигранти, влизащи в ЕС от Централна и Южна Азия.

Важната роля на Турция в Близкия изток и Северна Африка е ясна. Много от онези, които излязоха на улиците по време на Арабската пролет с искания за по-справедлива, представителна форма на управление, имат в лицето на Турция много успешен пример за модерна демокрация в една страна с преобладаващо мюсюлманско население.

Поразен съм от контраста между тревогата в някои среди за бъдещата роля на ЕС в света и самоуверения подход, който Турция е възприела през последните месеци за насочване към международно сътрудничество по въпроси, вариращи от Афганистан до Сомалия. По въпроса за Сирия Турция играе важна роля, като оказва натиск върху режима да спре насилията и влиза във връзка с международни партньори, специално с Арабската лига, за да засили упражняването на по-широк натиск върху Асад.

Ясно е, че Великобритания и нашите партньори от ЕС ще трябва да се борят в следващите години с бързата промяна и несигурността в съседните на нас райони, през Северна Африка до Централна Азия. Малко страни са в по-добра позиция от Турция, за да влияят на събитията в този жизненоважен район. Ние вече се възползваме от това. Моят турски колега Ахмет Давутоглу дава активен и мъдър принос по въпроси, които са в центъра на външнополитическия дневен ред на ЕС.

От започването на преговорите за присъединяване към ЕС през 2005 г. Турция е направила важни стъпки по посока на изпълнение на стандартите на ЕС в областта на човешките права, демокрацията и управлението. Турция премахна смъртното наказание, въведе подход на нулева търпимост към изтезанията, подобри правата на жените и малцинствените групи и съвсем наскоро предприе стъпки за обезщетяване на религиозните фондации.

Предстои да бъде изминат още път, но турското правителство се ангажира за по-нататъшен напредък чрез нова конституция, която ще отговори на стремежите и исканията за модерна демокрация и действително ще представя интересите на всички граждани на Турция. И ние искаме да насърчим нашите турски приятели да направят дори повече.

И ние искаме да отправим послание за пълна подкрепа за енергични преговори на Турция с ЕС. Дълбоко разочароващо е, че тези преговори са страшно бавни. Ако те продължат със същото темпо, рискът е, че турското обществено мнение, традиционно подкрепящо влизане в ЕС, ще се обърне против това и една историческа възможност ще бъде отблъсната. Това не е в ничий интерес. Призовавам Турция да запази търпението и решимостта си за присъединяване към ЕС и също нашите партньори от ЕС да продължат да работят по посока на цел, която е в наш общ интерес.

Икономическата несигурност в рамките на ЕС и политическата несигурност на южните и източни граници на континента би трябвало да привлекат ЕС и Турция един към друг, а не да ги разделят. Присъединяването на Турция ще внесе свежа енергия в единния пазар.

Влиянието на Европа извън нейните граници се нуждае от подемната сила, която една успешна демокрация в една преобладаващо мюсюлманска страна ще донесе. Заедно, както се надявам, че държавното посещение тази седмица ще покаже, Великобритания и Турция могат да помогнат за определяне на сигурен път за преминаване през сегашната глобална политическа и икономическа буря.

БТА

* Уилям Хейг е министър на външните работи на Великобритания

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.