Скъпи гърци, и вие можете да наемете нашия премиер

в. Хюриет дейли нюз

Турският премиер Ердоган на корицата на сп. Тайм

Преди няколко дни, след като написах статията „Скъпи арабски братя, да, вие можете да наемете нашия премиер“ , арабски журналист доброволно прие предложението. За съжаление, още никоя арабска държава не се е кандидатирала официално, вероятно защото никоя няма смелост да го направи заради така голямото търсене в световен мащаб на министър-председателя Реджеп Тайип Ердоган.

Наскоро харизматична снимка на турския премиер се появи на корицата на сп. „Тайм“ под заглавие: „Пътят на Ердоган“. Не само американците преоткриха напоследък политическите добродетели на Ердоган, макар вероятно да липсва връзката между модела, който евентуално той би могъл да бъде за бъдещите арабски политици, и историческата реалност, че турците обикновено не играят никаква роля за арабите (или персийците).

Това преоткриване обаче вероятно ще бъде заменено от друго такова – неоосманската същност на премиера Ердоган, когато непредсказуемото зигзагообразно лъкатушене, наречено турска външна политика, скоро започне да се отличава с незападен курс.

Сега обаче на опашка чакат гърците! Един читател (грък или не) публикува наскоро мнение под статия на тези страници („Мисията невъзможна на Гърция“ от Никос Констандарас, 17 ноември), изказвайки накратко желанието за нов спасител: „Днес Гърция се нуждае от един решителен Ердоган…!“

Като всеки друг, който живее в тази част на света, аз съм наясно със „ситуацията в Гърция“, меко казано. Но скъпи гръцки братя, сигурни ли сте???!!!

Ние, вашите съседи през най-красивото море в света, определено ще направим всяка жертва, за да ви помогнем да преодолеете кризата с един решителен лидер. Но питам пак, сигурни ли сте?

Първо, ще трябва да сте подготвени да плащате по 20 евро вместо 6-7 евро за гарафа узо в таверната и да свързвате двата края с щедра минимална заплата от 260 евро на месец. А като говорим за таверна, бъдете готови да приберат външните маси, тъй като пиенето на алкохол на открито може да обезпокои трезвениците. И не забравяйте да си отделите 1,68 евро за литър бензин, в случай че трябва да шофирате.

Безсмислено е да казвам, че решителен лидер като Ердоган ще ви избави от неприятната задача постоянно да стачкувате, тъй като държавните служители изобщо няма да имат право да го правят. А анархистът във вас най-добре да бъде приспан, ако не искате да бъдете определени за „дисидент“ и пратени в затвора, където да чакате над 1000 дни преди първото си явяване пред съда.

Протестиращите студенти най-вече ще трябва да се откажат от този ненужен навик, ако не искат да бъдат бити и арестувани, очаквайки 19 месеца да започне съдебен процес срещу тях. Освен това, въздържайте се да искате безплатно образование, което може да ви струва 19 месеца арест плюс приема ви в университет.

Дори ако носите яйца в джобовете, това може да ви осигури интересно посещение в най-близкия участък, където може да бъдете обект на различни мили думи и да бъдете третиран като терорист с Калашников.

Един гръцки Ердоган не е най-добрата новина за колегите в Гърция, ако допуснем, че те не биха избрали да бъдат хвърлени в затвора за книги, които дори още не са публикувани, или да се срещнат с източник, който може да се окаже в списъка за лов на вещици на правителството.

Г-н Ердоган обаче може да е чудна новина за гъркините, които предпочитат да са домакини и да родят най-малко три деца. Внимавайте обаче за странични авантюри, тъй като Ердоган смята, че прелюбодеянието трябва да бъде наказвано със затвор.

Особено разтревожен съм за симпатичните хора на остров Икария, известни с техния спокоен начин на живот, предвид неотдавнашното решение на една от многото регулаторни комисии на Ердоган да забрани публикуването на хумористично списание на основание, че „насърчава лентяйството“.

Помнете обаче, мили братя в Гърция, специалното предложение в статията ми от 15 септември е валидно и за вас: Ако вземете г-н Ердоган, получавате и външния министър Ахмет Давутоглу безплатно! Радвайте се на новия спасител и бъдете благословени!

БТА

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.