Избори в Мароко – под знака на недоверието на избирателите

Асошиейтед прес

Моментът би трябвало да е вълнуващ: мароканците гласуват на парламентарни избори, резултат от призивите на Арабската пролет за свобода.

Но почти по нищо не личи, че има избори. В градовете няма плакатите и шумни предизборни митинги, вместо това се виждат официални лозунги, призоваващи гражданите да „изпълнят националния си дълг“ и „да участват в промените, които преживява страната“.

„От 30 години партиите издигат едни и същи хора, най-малкото можеха да променят кандидатите си“, казва Хасан Рафик, продавач на зеленчуци в столицата Рабат, който заяви, че няма намерение да гласува.

Подобно на други страни в Арабския свят мароканците излязоха по улиците през първата половина на 2011 г, настоявайки за демокрация, искайки от крал Мохамед Шести да реагира, като промени конституцията и ускори изборите.
След това обаче чувството за промяна изчезна.

Истинското предизвикателство на тези избори, на които опозиционна ислямистка партия и коалиция, подкрепяща двореца, се очаква да се представят добре, ще бъде дали много хора ще излязат да гласуват, имайки предвид категоричната кампания на демократичните активисти за бойкот на изборите.
Това е в рязък контраст с напрегнатата атмосфера, която предшестваше първите свободни избори в Тунис миналия месец.

„Мароканците усещат, че освен конституционната реформа, реално нищо не се е променило, което означава, че изборите през 2011 г. ще са копие на изборите през 2007 г. и затова избирателната активност най-вероятно ще е слаба“, заяви Абдела Баха, заместник-генерален секретар на Партията за справедливост и развитие. На изборите през 2007 г., първите с широко международно наблюдение, избирателната активност бе 37 процента. Някои се опасяват, че този път може да е още по-ниска.

Близък съюзник на САЩ и популярна дестинация за европейските туристи, Мароко, с многото си политически партии и редовни избори, някога бе ярката звезда в район на диктатури.

Всичко това обаче с промени с арабските бунтове, които свалиха диктаторите в Тунис, Либия и Египет. Сега вече една политическа система, която организира избори, но дава всички правомощия на наследствен монарх, не изглежда толкова либерална.

„Мароко вече не може да твърди, че е единствената страна с плуралистична или че е най-плуралистична система (в Арабския свят)“, заяви Джефри Ингланд от Националния демократичен институт, базирана в САЩ организация за насърчаване на демокрацията.

И все пак Арабската пролет не подмина страната и мароканците сега очакват по-големи свободи и реформи. „Дори структурата на системата да не се е променила много, със сигурност са се променили възприятията и очакванията на населението“, заяви Ингланд, представителят на института в Мароко.

Но дори и хора, които гласуваха за нова конституция на референдума през юли, може да не отидат да гласуват на изборите тази седмица заради ширещите се подозрения, че резултатите от референдума са били фалшифицирани, заяви Муния Бенани-Шраиби, експерт по Мароко в Университета в Лозана в Швейцария.

Референдумът за промени в конституцията мина с 98 процента „за“ и смайваща избирателна активност от 72 процента, която повечето наблюдатели смятат за нереална. „Имаше хора, които гласуваха „за“ конституцията и след това се почувстваха унизени от резултатите, съжалиха и разбраха, че методите са същите като преди и нищо реално не се е променило“, каза Муния.

Новото при тези избори е, че в парламента бяха добавени 90 места – 60 за жени и други 30 за кандидати под 40-годишна възраст. Повсеместно е чувството, че опорочената изборна машина по същество не е променена. Законът за парламентарните избори бе приет през октомври след незначителни обществени дебати.

Той запазва сложната система с избирателни райони с непропорционално представяне, която благоприятства гласоподавателите от селата и създава разединен парламент. По-големите партии често получават по-малко места в сравнение с гласовете от общонационалния вот. Традиционно това позволява на двореца да избере една партия, която да създаде коалиция с много малки партии, които изпълняват нарежданията на двореца, независимо от идеологическите си предпочитания.

Според новата конституция правителството се съставя от най-голямата партия. Тази партия може да бъде ислямистката Партия за справедливост и развитие. Не е сигурно обаче дали тя наистина може да промени нещо. Външният министър Тайеб Фаси Фихри отхвърли всякаква заплаха, произтичаща от това, че правителството ще бъде оглавено вероятно от ислямистка.

„Партиите ще трябва да образуват коалиции, всъщност някои вече го направиха, така че не смятам, че има голям риск“, заяви Фихри за френския канал „Франс 24“. „Точно обратното, имаме приемственост и нов облик“, допълни той.

Мароканският политически анализатор Мати Монжиб обясни, че кралят „иска правителство, което не управлява много“ и това може да се окаже проблем, ако една нова коалиция наистина се опита да промени нещата в кралството като антикорупционните мерки, обещани от ислямистката партия, които може да засегнат дори приятели на двореца.

Въпреки активистите, агитиращи да не се гласува, въпреки че средната класа е разочарована от изборния процес, утре в Мароко ще се задвижи традиционната машина за гласуване. В селските райони местните първенци ще съберат селяните и ще ги заведат в избирателните секции, като ги инструктират за кого да гласуват, а в бедните квартали на големите градове местните посредници на властимащите ще осигурят гласовете на бедните.

Традиционната система за гласуване може да изведе на преден план коалиция от осем партии, подкрепящи двореца, които да образуват следващото правителство и да гарантират, че кралят ще има за премиер приятел, който изпълнява желанията му.

Мнозина смятат статуквото за опасно за Мароко, чиято икономика скърца, а правителството отпусна средства за увеличаване на заплатите и субсидии, за да запази спокойствието на фона на безредиците в арабския свят. „Дворецът трябва да разбере, че не може да продължава така, за да гарантира продължаване на монархията, трябва да знае, че системата вече не е авторитарна, а демократична и вече няма избор“, предупреди Бара от Партията за справедливост и развитие.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.