Медведев предизборно заплашва САЩ с ракети

Оперативно-тактически ракетен комплекс Искандер-Е. Снимка: ню-фактория

Руският президент Дмитрий Медведев направи остри изявления за разполагането на американска система за противоракетна отбрана (ПРО) в източноевропейски страни. Като възможни ответни мерки на Русия Медведев спомена бойно дежурство на руски радар в Калининградския регион, разполагане на ракети „Искандер“ по западните граници на Русия, оборудване на руски ракети със средства за преодоляване на ПРО „и като краен аргумент заплаши“ Русия да излезе от Договора за стратегическите нападателни въоръжения със САЩ.

Всичко това впрочем вече е огласявано, отбелязват вестниците. Медведев заложи на твърдия тон в диалога със САЩ и НАТО, констатира „Независимая газета“ и цитира противоречиви реакции на руски военни експерти. „Не можем да си позволим търговия със сигурността на наши граждани“, коментира посланикът на Русия в НАТО Дмитрий Рогозин.

„Създаваната в Европа ПРО не представлява никаква заплаха за нас“, заявява обаче политологът Алексей Арбатов, според когото руските стратегически сили след модернизация ще могат да преодоляват „и десеторно по-мощна ПРО“.

За Русия няма смисъл да се оттегля от договора за стратегическите нападателни въоръжения, тъй като се очаква да стигне тавана на предвидените ограничения едва към 2028 г., отбелязва друг руски експерт – Владимир Дворкин. Как ще се използват евентуално руските ракети в Калининградска област, пита той. „Да не би първи да нанесем удар и да започнем война с НАТО? Или пък НАТО ще нападне ядрена Русия? Това са абсолютно неработещи, безсмислени сценарии, както и разполагането на „Искандери“ и други средства“, твърди аналитикът.

Медведев реши да обнародва тези планове след провала на преговорите с президента на САЩ Барак Обама на скорошната среща на Азиатско-Тихоокеанското икономическо сътрудничество, посочва „Комерсант“. Негови източници в НАТО обаче са заявили, че твърдата реакция на Кремъл няма да забави осъществяването на проекта за ПРО.

Това означава, че „рестартирането“ между Русия и САЩ най-малкото ще прекъсне, а диалогът за ПРО ще бъде замразен за цялата 2012 г. – година на избори и в Русия, и в Америка – предупреждава вестникът. Действията на Медведев ще подразнят САЩ, прогнозира цитиран в материала руски наблюдател.

„Обама дълго време се опитваше да представи „рестартирането“ с Русия за основно постижение във външната си политика и бранеше Русия пред Конгреса. Сега пък Кремъл нанася удар по своя партньор, и то на старта на президентската надпревара. Републиканците получават нови аргументи срещу Русия: Путин се завръща (на президентския пост, б. р.), а Москва пак дрънка оръжие. И Обама не ще може да им отвърне“, пояснява коментаторът.

Първата реакция на Запада обаче съвсем не приличаше на шок, вмята „Комерсант“. НАТО смята „да търси компромис и да предлага нови идеи, при все че Русия засега отхвърля всички наши конструктивни предложения“, е заявява източник на изданието в алианса. „За Москва е важно да разбере, че ПРО ще бъде разположена, че нищо и никой не може да повлияе на това. Изборът остава за Русия – дали да бъде в една лодка с нас или отделно“,  добавя той.

Руски политици и експерти, запитани от „Комерсант“ дали страната е готова за война, не очакват въоръжена конфронтация със Запада. „Конфликт, за какъвто говори Медведев, няма да има никога“, убеден е един от тях. Изявленията на руския лидер говорят за „нарастваща неадекватност на правителството (…) Сега всяка копейка трябва да се инвестира в развитието на страната, а не за асиметрични отговори. Ако се пресилим, ще деградираме и ще изостанем още повече“, изтъква той.

С разполагането на ПРО Вашингтон се застрахова срещу непредвидени случайности, но не може да преодолее прословутия „дефицит на доверие“ и в крайна сметка рискува изцяло да провали руско-американския контрол над въоръженията, започнал да набира обороти, смята експерт от САЩ, говорил пред „Росийская газета“. Плановете за ПРО обаче са твърде „занемарен бюрократичен процес“ – крайно трудно и скъпоструващо е да бъдат спрени, подчертава друг американски политолог.

„Московский комсомолец“ коментира „заплахите с „адекватен военнотехнически отговор“. За да може да унищожи база в Румъния, днес Русия има само два варианта: или да разположи ракети „Искандер“ в Приднестровието, или някакси да вкара в Черно море многоцелева подводница с ракетно въоръжение. Не стига че и двата варианта са чиста фантастика от техническа гледна точка, но подобни действия ще предизвикат и огромен международен скандал. И най-важното – няма да имат никакъв смисъл. Също като разполагането на ПРО на САЩ в Румъния, пише вестникът.

При евентуален конфликт руските ракети „все едно ще летят през Северния полюс, Тихия океан или някъде от Северна Атлантика, а Иран ще може да заплашва Европа едва след 10-20 години. Затова пък републиканският електорат е спокоен, руските дипломати могат да шантажират Държавния департамент на САЩ, вкаран в патова ситуация, а посланикът ни в НАТО Рогозин има чудесна възможност да изглежда пред своите сънародници като борец за сигурността им“, обяснява „Московский комсомолец“.

С оглед на изборите за Държавна дума през декември, освен че погребва „рестартирането“ между Русия и САЩ, изявлението на Медведев може да е и „предизборна акция за вътрешно потребление“. Тогава „нещата са далеч по-печални“, посочва неназован руски дипломат пред „Комерсант“.
За Русия днес е много важно да отправи сигнал, че ръководството й е достатъчно силно, за да отхвърли лицемерните условности и твърдо да отговори на нарастващите заплахи, пише „Утро“.

„Дмитрий Медведев и Владимир Путин нямат особен повод за безпокойство във връзка с резултата от близките избори за парламент и за президент. Просто не е разумно с тази цел да нагнетяват подобно напрежение. Сигурно има други някакви политически съображения“, отбелязва експерт на „Независимая газета“. Политолозите категорично заявяват, че твърдите изявления на Медведев са предизборен ход, пише обаче „РБК дейли“.

Един от тях ги нарича „опит да бъде подкрепен падащият рейтинг на „Единна Русия“ – управляващата партия в страната, „сред избирателите с традиционни „мракобеснически“ нагласи“. „Това наподобява инициативите за борба с таджикистанците или с гейовете или пък показването на чудотворни икони пред публика“ напоследък в Русия, допълва експерт на „РБК дейли“.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.